NCERT Solutions for Class 1 English Chapter 1 A Happy Child
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 1 Chapter 1 Poem: A Happy Child

In Unit 1, the poem titled ‘A Happy Child’ expresses the child’s emotions about his surroundings. The child is happy about his/her little red house and speaks of a tree that is very green. The tree shades the child from the sun, and it is a safe place for the child to rest after he/she is done playing. In the poem, the child laughs and plays the whole day and barely cries.

.

The NCERT solutions for this chapter helps the child:


philosophy To match images to the word.

philosophy To recognise the colour of objects mentioned in the poem.

philosophy To identify emotions and convey emotions like happiness and sadness.

philosophyTo trace the dotted numbers and letters.

philosophyTo match images to the word.

philosophyTo recognise the colour of objects mentioned in the poem.

philosophyTo identify emotions and convey emotions like happiness and sadness.

philosophyTo trace the dotted numbers and letters.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 1 A Happy Child in the PDF format for free..


Question and Answers

Chapter 1: A Happy Child

Question 1 : Read and match the words with the pictures. Draw a line.

Answer :


Fun with colours

Question 1: What is the colour of the happy child’s house?

Answer : The colour of the happy child’s house is red.


Question 2: What is the colour of your house?

Answer : The colour of my house is yellow.


Question 3: What is the colour of the tree?

Answer : The colour of the tree is green.


Question 4: What is the colour of the sun?

Answer : The colour of the sun is orange.


Let’s talk

Question 1: Is there a tree growing near your house?
Tell us about the tree. Is it big or small?

Answer : Yes, there’s a big tree growing in my garden.


Question 2: Do you like the tree? What is the name of the tree?

Answer : I love the tree in my garden. It is a mango tree, and it gives us many juicy, ripe mangoes.


Let’s Share

Question 1 : There are many kinds of houses. Circle the ones you have seen.

Answer :


Let’s Draw

Question 2 : How do you feel

Draw and say

When you get a new dress?

When you get hurt?

When you share your things?

When you are ill?

Answer :

happy

sad

happy

sad


Question 3 : Draw lines from the house to the people who live near your home.

Answer :


Question 4 : Trace the number on the dotted lines

Answer :


Question 5 : How many people live in your house? Write here.

Answer :

6       people live in my house.

Question 6 : Join the dotted lines

Answer :


Question 7 : Look in a mirror. What do you see? Draw your face in this circle

Answer :


Question 8 : The following have lost their babies. Trace along the maze using different colours and find them.

Answer :


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 English

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now