NCERT Solutions for Class 1 English Chapter 12 Our Tree.
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-12 Poem: Our Tree


The poem Our Tree is written by Pranab and Smita Chakravarti, and it expresses the journey of how a fruit turns into a tree. First, a bird eats a ripe fruit and drops the seed on the ground. Later, the rains nourish the new little plant. Now the tree has many inhabitants, including children who sing while they're on its strong branches.


The NCERT solutions for Our Tree Class 1 helps the child to:

philosophyidentify all the things that one would find on a tree.

philosophysequence the growth of a plant with the help of images.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download the Ncert Solutions for Our Tree in PDF

Chapter 12: OUR TREE

Reading is fun

Question 1 : Where does the little bird see the fruit?

Answer : The little bird saw the fruit on the tree.


Question 2 : What does she do?

Answer : She eats tasty berries.


Question 3 : What happens when she eats the berry?

Answer : When she eats the berry, she flies high, and soon, the berry seed falls on the ground.


Let’s Talk

Question 1 : Where do birds live?

Answer : Birds live in the nest.


Question 2 : Have you seen any birds near your house?

Answer : Yes, I have seen so many birds near my house.


Question 3 : Do you know their names in English or in your own language?

Answer : Yes, I know their names in English and in my own language.


Let’s share

Question 1 : Circle the things you can find on a tree.

Answer :


Question 2 : Juicy fruits
Name the fruits you can see on the push cart.
Say which ones you like the most.
• apples
• pineapples
• mangoes
• bananas
• grapes
• oranges

Answer : I like mangoes and pineapples.
(Note: Students can mention their favourite fruit from the cart)


Let’s do

Question 1 : How does a seed grow? Look at the pictures below and number them in the correct order.

Answer :


Let’s think

Question 1 : Put a tick (✔)if it is true. Put a cross (X) if it is not true.

TrueNot true
I like fruit.
I like flowers.
There is a tree near my house.
The tree has flowers.
The tree has fruit.

Answer :

TrueNot true
I like fruit.
I like flowers.
There is a tree near my house.
The tree has flowers.X
The tree has fruit.

Let’s read and write

Question 1 : w       x       y       z

Answer :


Question 2 : Help the bird reach its nest.

Answer :


MURALI’S MANGO TREE
Listen read and enjoy

Question 1 : Read the sentences and tick the right picture.

Answer :


Question 2 : Draw a tree showing leaves, branches, fruit, birds, nest and a swing.
(Note: Activity to be done by yourself.)


Let’s talk

Question 1 : Describe the picture using all the words given above.

Answer : In the picture, there is a tall tree with a trunk and branches made of wood.
The tree is full of lush green leaves and numerous branches.
There are two birds in the picture.
There is also a small nest with two eggs in it.
A swing is tied to one of the branches.


Question 2 : Should trees be cut?

Answer : No, we should not cut trees.


Question 3 : Name some trees which you have seen.

Answer : I have seen a jackfruit tree, mango tree, neem tree, orange tree, banyan tree, etc.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us