NCERT Solutions for Class 1 English Chapter 14 Sundari
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-14 Story: Sundari


This is a story of Bobby, who makes a kite, calls the kite Sundari as the kite was very beautiful. One fine day he takes the kite to a fair, and flies the kite high in the sky, but Sundari wants to break free and soar higher. Soon, he lets go of the string and Sundari flew up in the air.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyWrite a picture composition.

philosophyTrace angles and zig-zag shapes.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 14 - Sundari in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 14:SUNDARI

Reading is fun

Question 1 : Who made Sundari?

Answer : Bobby made Sundari.


Question 2 : Why did Bobby call his kite ‘Sundari’?

Answer : Bobby called his kite ‘Sundari’ because it was beautiful.


Question 3 : Did Sundari fly very high at first?

Answer : No, Sundari did not fly very high at first.


Question 4 : What made Sundari really happy?

Answer : Sundari became very happy when Bobby let her go and she flew high in the sky.


LET’S TALK

Question 1 : Do you like to fly kites?

Answer : Yes, I like to fly kites.


Question 2 : Who helps you to fly kites?

Answer : My brother and sister help me to fly kites.


LET’S SHARE

Question 1 : Tick the objects you need to fly a kite. Colour the kite.

Answer :


(Note: Colour the kite with your favourite colours)

Question 2 : Name the objects in your own language.

Answer : In my language i.e. Hindi, the words are called as follows:
Roller= Manja
Glue= Gond
Pair of scissors= Kainchi
(Note: The student can write the answer in their language.)


Question 3 : Trace over the dotted lines.

Answer :


LET’S DO

Look at the pictures and tell the story in your own words.
THE UMBRELLA AND THE CROW

Question 1 : Rearrange the following sentences in the right order to make it into a story on the left page.

  • A wind blows.
  • It is raining.
  • The crow flies away with the umbrella.
  • The girl has an umbrella.
  • The umbrella is now a nest.
  • The umbrella hangs from a tree.

Answer : Here is the correct order:

1. It is raining.
2. The girl has an umbrella.
3. A wind blows.
4. The crow flies away with the umbrella.
5. The umbrella hangs from a tree.
6. The umbrella is now a nest.


Question 2 : Now say the story in English using the words rain, wind, crow, nest, is, has, blows, flies.

Answer : One day, a girl was holding the umbrella over her head as it was raining heavily all day. She was walking by a tree when a strong wind blows and her grip over her umbrella loosens. Just then a crow catches her umbrella with its beak and snatches the umbrella from the little girl.

The crow flies far away with the umbrella and keeps it upside down on a tree. The crow builds a nest in the umbrella and lays eggs in that nest. Soon, the eggs hatched and chicks start living in the nest.

(Note: The student can write a story on their own)


LET’S READ AND WRITE

Question 1 :

Answer :


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now