NCERT Solutions for Class 1 English Chapter 19 Flying Man
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-19 Poem: Flying-Man


The poem describes Superman under the alias Flying-Man, and he flys high in the sky. The poet wants to fly like the flying man. The poet asks the flying-man to take him along with him.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyIdentify the meaning of common nouns.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 19 - Poem: Flying-Man in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 19:FLYING-MAN

Reading is Fun

Question 1 : Where does the Flying-man go?

Answer : The Flying-man is flying up in the sky. He is flying over the mountains and over the sea.


Question 2 : What does the child want to do?

Answer : The child wants to fly like the Flying-man, and he is asking the Flyingman to take him along.


Let’s Talk

Question 1 : Can you guess who the Flying-man is?
Choose your answer. (a) The Flying-man is Superman.
(b) The Flying-man is a pilot.
(c) The Flying-man is an astronaut.
(d) The Flying-man is Batman.

Answer : (a) The Flying-man is Superman.


Question 2 : Now talk about him.

Answer : The Flying-man is a superhero who saves us day in and day out. He defends the world against the evils in the world. He is so powerful that he can lift buildings. He has the ability to fly high in the sky. The flyingman always puts on his costume and helps anyone in trouble.


Let’s Talk

Question 1 : Have you seen an aeroplane?

Answer : Yes, I have seen an aeroplane.


Question 2 : Let’s pretend you are a pilot flying an aeroplane.
(a) What will you see outside your aeroplane
(i) during the day?
(ii) at night?
(b) What will you see inside your aeroplane?

Answer : (a) (i) During the day, I can see clouds, water-bodies, mountains, cities, buildings, roads, etc., outside my aeroplane. Everything seems small like toys.
(ii) At night, I can see twinkling bright stars, the moon and the city lights burning below.
(b) I will see passengers, air-hostesses, seats, etc., inside the aeroplane.


Say aloud

Question 1 :


(Note: The student needs to say the given words aloud to understand their pronunciation.)

Answer : Yes, I have seen an aeroplane.


Question 2 : Which word in the box sounds like ‘high’?

Answer : The word in the box that sounds like ‘high’ is ‘why’.


Question 3 : Which word rhymes with ‘me’?

Answer : The word in the box that rhymes with ‘me’ is ‘knee’.


Question 4 : What shall I be when I grow up?

Answer :


SAY ALOUD

Question 1 : W       X       Y       Z

Answer :


Question 2 :

Answer :


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 English

  • Admission Enquiry 2022-23