NCERT Solutions for Class 1 English Chapter 20 The Trailor and His Friend
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-20: The Tailor and his Friend


In the story, The Tailor and his Friend class 1 Kalu is a tailor who has a shop near the river. He stitched many colourful clothes for children. Appu, an elephant, visited his shop every day, so Kalu used to give him many things to eat. One day Kalu thought of playing a trick on Appu. Instead of giving him food, Kalu pricked Appu’s trunk. Appu ran away because he was in pain. After two days, Appu returned to Kalu's shop with a trunk full of water and threw water all around the place. All the clothes in Kalu’s shop were drenched in water. Kalu realized his mistake and apologized. They both became friends again.


The CBSE class 1 English chapter 20 helps the child to:

philosophyUse noun phrases to frame sentences.

philosophyIdentify the odd one out.

philosophyTrace letters and shapes.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download the Ncert Solutions for The Tailor and his Friend in PDF

Chapter 10:THE TAILOR AND HIS FRIEND

Reading is Fun

Question 1 : Who was Kalu?

Answer : Kalu had a shop near the river, and he worked as a tailor at the shop


Question 2 : Who was Appu?

Answer : Appu was an elephant, and he was Kalu’s friend.


Question 3 : Where was Kalu’s shop?

Answer : Kalu’s shop was located near the river.


Question 4 : What trick did Kalu play on Appu?

Answer : Every day Kalu gave Appu many nice things to eat. But one day, Kalu didn’t give the elephant any food. Instead, he took out his needle and pricked Appu’s trunk with it. Appu ran away as it was painful for him to bear.


Question 5 : How did Kalu’s clothes become wet?

Answer : Appu filled his trunk with water from the river beside the tailor’s shop. Appu reached Kalu’s shop and threw water everywhere. This is how all the new clothes became wet.


Let’s Talk

Question 1 : What do you do
(i) when someone troubles you?
(ii) when you are angry?
(iii) when you don’t want to share?
(iv) when someone asks you for a pencil?

Answer :
(i) When someone troubles me, I ask that person not to disturb me and stay quiet and patient as much as possible.
(ii) When I am angry, I start crumbling papers.
(iii) When I don’t want to share, I tell the person that I don’t want to share and the reason for not sharing.
(iv) When someone asks me for a pencil, I happily give my pencil to them.


Let’s share

Question 1 : What games do you play with your friends?

Answer : I play tag, chess, hide-and-seek, football, badminton, and cricket with my friends.


Question 2 : Can you walk and make sounds like an elephant?

Answer : I can do both. I can make a sound like an elephant, and I can walk like an elephant.


Question 3: The tailor had a shop near the river.
Question:
Where is your house?
My house is near a____________

Answer : My house is near a Durga temple.


Question 4: Make some more sentences like the above beginning with words like—
My school… The elephant…
My friend’s house… The aeroplane…
The well… My book…

Answer : My school is near the big island.
My friend’s house is very big and beautiful.
The well is very deep and dark.
The elephant is sleeping under a tree.
The aeroplane is flying near the river.
My book is in my bag pack.
(Note: Students can write their own sentences.)


Say it aloud

Question 1 :


(Note: Students should read the words on their own.)


Question 2 : Pick the odd one out. One has been done for you.

Answer :


Let’s do

Question 1 : Make a Friendship-band

Answer :
(Note: Make our own friendship-band by following the instructions given in the text.)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us