NCERT Solutions for Class 1 English Chapter 5 One the Kitten
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-5 Poem: One Little Kitten


The poem written by Carolyn Graham lists out animals in the poem to help the reader count and help them remember numbers in an interesting manner. The questions after the poem cater to imitating the expression in the picture provided & identifying the habitat of the animals.


The NCERT solutions for this poem helps the child to:

philosophy apply missing vowels to three-letter words.

philosophy identify numbers and creatures in the poem.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 5- One Little Kitten in the PDF format for free.

Question and Answers

Chapter 5: One Little Kitten

Reading is fun

Question 1 : How many kinds of creatures are there in the poem?

Answer : There are fifteen different kinds of creatures or animals presented in the poem.


Question 2 : Are the seals happy?

Answer : No, the seals are sad.


Let’s talk

Question 1 : Where do the fish live?

Answer : The fish live in the water, such as a river, pond, lake, stream, sea, or ocean.


Question 2 : What are the other things found in water?

Answer : The other things found in water are starfish, crabs, sea plants, urchins, oysters, shells, herbs, and other sea creatures.


Question 3 : There are many creatures in the poem. Which ones have you seen?

Answer : I have seen most of them like kittens, cats, bees, seals, butterflies, rats, fishes, lizards, elephants, and donkeys.


Question 4 : Tell us about when you feel — sad brave happy nervous

Answer :
sad: I feel sad when my mother scolds me.
brave: I feel brave when I have to help my friends in danger.
happy: I feel happy when my grandma cooks delicious sweets for me.
nervous: I feel nervous when I have my exams.


Let’s draw

Question 1 : Look at the pictures of the animals given below and underline them in the poem. Then trace the letters

Answer :


Look and read

Question 1 : Say these words aloud. Then match them with the pictures by drawing lines.

Answer :


Question 2 : Fill in the blanks from the words given below.

b _ gh _ nt _ pc _ pt _ n
c _ t_ n tp _ nf _ x_ xe

Answer :

b a gh e nt a pc a pt i n
c o ta n tp e nf o xa x e

  • NCERT Solutions for Class 1 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now