NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 1 Shapes and Space.
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-1: Shapes and Space

The chapter Shapes and Space deals with comparison of objects in terms of size and position, and helps the students to identify and sort shapes.


It covers the topics:


philosophy Inside - Outside

philosophy Bigger - Smaller

philosophy Biggest- Smallest

philosophy Top - Bottom

philosophy Nearer - Farther

philosophy Nearest - Farthest

philosophy On - Under

philosophy Above - Below

philosophy Shapes Around Us

philosophy Sorting

philosophy Rolling - Sliding

philosophy Shapes

philosophy Inside - Outside

philosophy Bigger - Smaller

philosophy Biggest- Smallest

philosophy Top - Bottom

philosophy Nearer - Farther

philosophy Nearest - Farthest

philosophy On - Under

philosophy Above - Below

philosophy Shapes Around Us

philosophy Sorting

philosophy Rolling - Sliding

philosophy Shapes

Our academic experts have created shapes and space worksheets for class 1 with the solutions. The student can practice the worksheet to understand shapes in maths for class 1.

The NCERT Math Class 1 Chapter 1 questions are answered simply and engagingly. We have also related ‘Learning Concepts’. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions a child might think out of curiosity. This will help the students prepare for the Maths test for class 1.

Download Class 1 Maths Chapter 1 solutions in PDF format for free here


Question and Answers

Chapter 1: Shapes and Space

Bigger – Smaller

Question 1 : Tick (✔) the bigger.

Answer : Observe the animals in the given picture. So, the correct answer is:


Question 2 : Tick(✔) the smaller.

Answer : Observe the size of the leaves and animals in the given picture.


Question 3 : Tick(✔) the smaller tyre.

Answer : Observe the tyres in the given picture. You can see that the right one is bigger and the left one is smaller. The correct answer is:


Biggest – Smallest

Question 4 : Tick (✔) the smallest tree.

Answer : Among the given trees, one is the smallest and one is the biggest, the correct answer is:


Question 5 : Tick(✔) the biggest animal.

Answer : Observe the animals in the given picture carefully. The elephant is the biggest among the three animals. So, the correct answer is:


Question 6 : Tick(✔) the smallest fruit.

Answer : Observe the size of the fruits in the given picture. The correct answer is:


Question 7 : Tick(✔) the biggest bubble.

Answer : Observe the sizes of the bubbles in the given picture. The correct answer is:


Top – Bottom

Question 8 : Tick(✔) the pot on the top.

Answer : Observe the position of the pots in the given picture carefully. The correct answer is:


Question 9 : Tick(✔) the animal at the bottom of the stairs.

Answer : Observe the position of the animals in the given picture carefully. The correct answer is:


Nearer – Farther

Question 10 : Tick(✔) the bird nearer to home.

Answer : Observe the distances between birds and the home in the given picture carefully. The correct answer is:


Question 11 : Tick(✔) the cat farther from the tree.

Answer : Observe the distances between the cats and the tree in the given picture carefully. The correct answer is:


Nearest – Farthest

Question 12 : Tick(✔) the puppy farthest from the tree.

Answer : Observe the distances between the puppies and the tree in the given picture carefully. The correct answer is:


Question 13 : Tick(✔) the tree nearest to the bird.

Answer : Observe the distances between the trees and the bird in the given picture. The correct answer is:


On – Under, Above – Below

Question 14 : Tick(✔) the children on the table and cross (🗶) the children under the table.

Answer : In the given picture observe carefully the position of children with respect to the table. The correct answer is:


Question 15 : Discuss near-far, top-bottom

Answer : Discuss this picture with your teacher, friends, and family members and mark things as top, bottom, near and far. One of the possible answers is shown below:


Shapes around us

Question 16 : Put the shapes in the pink and yellow boxes by drawing a line.

Answer : Observe the shape of the object shown in the pink box carefully. Put the similarly shaped objects in the pink box by drawing lines. Follow the same steps for the yellow box. The correct answer is:


Question 17 : Match the similar shapes by drawing a line.

Answer : Identify the shapes of the objects in the given picture. Join similar shapes by drawing a line. The correct answer is:


Sorting

Question 18 : Sort shapes by joining with similar shapes.

Answer : Observe the shapes the boy is holding in the picture and join each shape with all the similar shapes shown in the picture by drawing lines. The correct answer is:


Question 19 : Make pairs of similar shapes.

Answer : Identify the shape of the object and join it with a similar shape by drawing a line. The correct answer is: Rolling – Sliding


Question 20 : Tick(✔) the objects that will roll.

Answer : Objects having smooth and round surfaces will roll and objects having smooth and the plane surface will slide. The correct answer is:


Question 21 : Tick(✔) the objects that will slide.

Answer : Objects having smooth and round surfaces will roll and objects having smooth and plane surfaces will slide. The correct answer is:


Shapes

Question 22 : Match the shapes of same sizes.

Answer : Observe the sizes of the shapes in the given picture carefully and match the shapes of similar size by drawing a line. The correct answer is:


Question 23 : Match the same shapes.

Answer : Observe the shapes and match similar shapes by drawing a line. The correct answer is:


Question 24 : Colour the smallest shape.

Answer : The correct answer is:


Question 25 : Join the similar shapes.

Answer : Observe each and every shape given in the picture carefully and join the similar shapes by drawing a line. The correct answer is:


Question 26 :

Colour green, red and blue.

Answer : In the given picture colour all the △ shapes are in green, all the ◯ shapes in red and all the ▭ shapes in blue. The correct answer is:


Question 27 :

Colour green, Pink and Yellow.

Answer : In the given picture colour all the △ shapes are in green, all the ◯ shapes in pink and all the ▭ shapes in yellow. The correct answer is:


Question 28 : Make similar figures using the shapes kit given at the back of this book.

Answer : Do it by yourself.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now