NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 11 Numbers
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-11: Numbers

'Numbers' deals with revision of numbers from 1 to 50 and learning about the next set of numbers from 51-100. It comprises of exercises on:

philosophyWriting numerals for Fifty-one to One hundred

philosophy Grouping objects into Tens and Ones

philosophyDrawing representation for groups of Tens and Ones

philosophyWriting numerals for Fifty-one to One hundred

philosophy Grouping objects into Tens and Ones

philosophyDrawing representation for groups of Tens and Ones


The solutions for Math-Magic Chapter 11 have been created by our experts, according to the latest CBSE syllabus and guidelines by NCERT.

For practicing these concepts, our subject matter experts have created the following activities on the above topics:
•Interactive worksheets, •Activity worksheets, •Image-based worksheets

Created in accordance with the CBSE syllabus and guidelines of NCERT, these image-based exercises are not only interactive but also crafted to encourage students to put their thinking caps on.

Download Chapter 11 Numbers in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 11:Numbers

Question 1 : Write the number.

Answer : 3 tens and 4 ones represent the number 34. Write 34 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 2 : Write the number.

Answer : Step 1: Four bundles of 10 sugarcane sticks represent 4 tens. Write 4 at the tens place.

Step2: 6 individual sugarcane sticks represent 6 at the ones place. Write 6 at the ones place.

Step 3:4 tens and 6 ones represent the number 46. Write 46 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 3 : Write the number.

Answer : Step 1:Two bundles of 10 sugarcanes sticks represents 2 tens. Write 2 at the tens place.

Step 2: There are no individual sugarcane sticks at ones place which represents 0 at the ones place. Write 0 at the ones place.

Step 3:2 tens and 0 ones represent the number 20. Write 20 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 4 : Draw the bundles of tens and ones of the number.

Answer : You need to draw some bundles of sugarcane sticks and some individual sugarcane sticks to make it 43 sugarcane sticks in total.

Step 1: 4 tens and 3 ones represent the number 43. Draw four bundles of 10 sugarcane sticksin the blank space. Also, write 4 at the tens place.

Step 2: 4 tens and 3 ones represent the number 43. Draw three individual sugarcane sticks in the blank space. Also, write 3 at the ones place. The correct answer is:


Question 5 : Draw the bundles of tens and ones of the number

Answer : You need to draw some bundles of sugarcane sticks and some individual sugarcane sticks to make it 22 sugarcane sticks in total.

Step 1: 2 tens and 2 ones represent the number 2. Draw two bundles of 10 sugarcane sticks in the blank space. Also, write 2 at the tens place.

Step 1: 2 tens and 2 ones represent the number 22. Draw two individual sugarcane sticks in the blank space. Also, write 2 at the ones place. The correct answer is:


Question 6 : Write the number in the given space.

Answer : Step 1: Five bundles of 10 sugarcane sticks represent 5 tens. Write 5 at the tens place.

Step 2: 1 individual sugarcane stick represents 1 at the ones place. Write 1 at the ones place

Step 3: 5 tens and 1 ones represent the number 51. Write 51 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 7 : Write the number in the given space.

Answer : Step 1: Seven bundles of 10 sugarcane sticks represents 7 tens. Write 7 at the tens place.

Step 2: 3 individual sugarcane sticks represent 3 at the ones place. Write 3 at the ones place.

Step 3: 7 tens and 3 ones represent the number 73. Write 73 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 8 : Write the number in the given space.

Answer : Step 1: Six bundles of 10 sugarcane sticks represents 6 tens. Write 6 at the tens place.

Step 2: Four individual sugarcane sticks represent 4 at the ones place. Write 4 at the ones place.

Step 3: 6 tens and 4 ones represent the number 64. Write 64 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 9 : Write the number in the given space.

Answer : Step 1: Six bundles of 10 sugarcane sticks represents 6 tens. Write 6 at the tens place.

Step 2: Six individual sugarcane sticks represent 6 at the ones place. Write 6 at the ones place.

Step 3: 6 tens and 6 ones represent the number 66. Write 66 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 10 : Write the number in the given space.

Answer : Step 1:Eight bundles of 10 sugarcane sticks represents 8 tens. Write 8 at the tens place.

Step 2: No individual sugarcane sticks represents 0 at the ones place. Write 0 at the ones place.

Step 3:8 tens and 0 ones represent the number 80. Write 80 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 11 : Write the number in the given space.

Answer : Step 1:Nine bundles of 10 sugarcane sticks represent 9 tens. Write 9 at the tens place.

Step 2: 9 individual sugarcane sticks represent 9 at the ones place. Write 9 at the ones place.

Step 3:9 tens and 9 ones represent the number 99. Write 99 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 12 : Write the number in the given space.

Answer : Step 1: Nine bundles of 10 sugarcane sticks represent 9 tens. Write 9 at the tens place.

Step 2: One individual sugarcane stick represent 1 at the ones place. Write 1 at the ones place.

Step 3:9 tens and 1 ones represent the number 91. Write 91 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 13 : Write the number in the given space.

Answer : Step 1:Seven bundles of 10 sugarcane sticks represent 7 tens. Write 7 at the tens place.

Step 2: Four individual sugarcane sticks represent 4 at the ones place. Write 4 at the ones place.

Step 3:7 tens and 4 ones represent the number 74. Write 74 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Patterns in shape

Question 14 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are five bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 52 matchsticks in total. Since 5 tens and 2 ones represent 52, draw two individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 15 : Fill in the blanks.

Answer : Since 5 tens and 3 ones represent 53, draw five bundles of 10 matchsticks. The correct answer is:


Question 16 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are five bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 54 matchsticks in total. Since 5 tens and 4 ones represent 54, draw four individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 17 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 5 bundles of 10 matchsticks and 5 individual matchsticks. 5 tens and 5 ones represent 55. Write 55 in the given circle. The correct answer is:


Question 18 : Fill in the blanks.

Answer : Since 5 tens and 6 ones represent 56, draw five bundles of 10 matchsticks. Also, write 56 in the given circle. The correct answer is:


Question 19 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 5 bundles of 10 matchsticks and 7 individual matchsticks. 5 tens and 7 ones represent 57. Write 57 in the given circle. The correct answer is:


Question 20 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are five bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 58 matchsticks in total. Since 5 tens and 8 ones represent 58, draw eight individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 21 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are five bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 59 matchsticks in total. Since 5 tens and 9 ones represent 59, draw nine individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 22 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 6 bundles of 10 matchsticks and 2 individual matchsticks. 6 tens and 2 ones represent 62. Write 62 in the given circle. The correct answer is:


Question 23 : Fill in the blanks.

Answer : Since 6 tens and 4 ones represent 64, draw six bundles of 10 matchsticks. Also, write 64 in the given circle. The correct answer is:


Question 24 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are six bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 65 matchsticks in total. Since 6 tens and 5 ones represent 65, draw five individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 25 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 6 bundles of 10 matchsticks and 6 individual matchsticks. 6 tens and 6 ones represent 66. Write 66 in the given circle. The correct answer is:


Question 26 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are six bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 67 matchsticks in total. Since 6 tens and 7 ones represent 67, draw seven individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 27 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are six bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 68 matchsticks in total. Since 6 tens and 8 ones represent 68, draw eight individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 28 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 6 bundles of 10 matchsticks and 9 individual matchsticks. 6 tens and 9 ones represent 69. Write 69 in the given circle. The correct answer is:


Numbers from 71 to 90

Question 29: Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 7 bundles of 10 matchsticks and 2 individual matchsticks. 7 tens and 2 ones represent 72. Write 72 in the given circle. The correct answer is:


Question 30 Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are seven bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 73 matchsticks in total. Since 7 tens and 3 ones represent 73, draw three individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 31 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 7 bundles of 10 matchsticks and 5 individual matchsticks. 7 tens and 5 ones represent 75. Write 75 in the given circle. The correct answer is:


Question 32 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are seven bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 76 matchsticks in total. Since 7 tens and 6 ones represent 76, draw six individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 33 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 7 bundles of 10 matchsticks and 7 individual matchsticks. 7 tens and 7 ones represent 77. Write 77 in the given circle. The correct answer is:


Question 34 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 7 bundles of 10 matchsticks and 8 individual matchsticks. 7 tens and 8 ones represent 78. Write 78 in the given circle. The correct answer is:


Question 35 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are seven bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 79 matchsticks in total. Since 7 tens and 9 ones represent 79, draw nine individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 36 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are eight bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 82 in total. Since 8 tens and 2 ones represent 82, draw two individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 37 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 8 bundles of 10 matchsticks and 3 individual matchsticks. 8 tens and 3 ones represent 83. Write 83 in the given circle. The correct answer is:


Question 38 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 8 bundles of 10 matchsticks and 4 individual matchsticks. 8 tens and 4 ones represent 84. Write 84 in the given circle. The correct answer is:


Question 39 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are eight bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 85 matchsticks in total. Since 8 tens and 5 ones represent 85, draw five individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:

Question 40 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 8 bundles of 10 matchsticks and 7 individual matchsticks. 8 tens and 7 ones represent 87. Write 87 in the given circle. The correct answer is:

Question 41 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are eight bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 88 matchsticks in total. Since 8 tens and 8 ones represent 88, draw eight individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:

Numbers from 91 to 100

Question 42 : Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are nine bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 92 matchsticks in total. Since 9 tens and 2 ones represent 92, draw two individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:

Question 43: Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are nine bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 94 matchsticks in total. Since 9 tens and 4 ones represent 94, draw four individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:

Question 44:Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are nine bundles of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 96 matchsticks in total. Since 9 tens and 6 ones represent 96, draw six individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:

Question 45:Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 9 bundles of 10 matchsticks and 7 individual matchsticks. 9 tens and 7 ones represent 97. Write 97 in the given circle. The correct answer is:

Question 46:Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 9 bundles of 10 matchsticks and 8 individual matchsticks. 9 tens and 8 ones represent 98. Write 98 in the given circle. The correct answer is:

Question 47: Fill in the blanks.

Answer : In the picture there are 9 bundles of 10 matchsticks and 9 individual matchsticks. 9 tens and 9 ones represent 99. Write 99 in the given circle. The correct answer is:

Question 48: Write the missing numbers.

Answer : Count the numbers from 51 to 100 and write the missing numbers. The correct answer is:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now