NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 12 Money
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-12: Money

Money deals with identifying currency: notes and coins.


This chapter comprises exercises on :


philosophyIdentifying common currency notes and coins

philosophyPutting together small amounts of money

philosophyIdentifying common currency notes and coins

philosophyPutting together small amounts of money


The solutions for Math-Magic Chapter 12 have been created by our experts, according to the latest CBSE syllabus and guidelines by NCERT.

For practicing these concepts, our subject matter experts have created the following activities on these topics to enhance the learning process.
•Interactive worksheets,
• Activity worksheets
• Image-based worksheets

Created in accordance with the CBSE syllabus and guidelines of NCERT, these image-based exercises are not only interactive but also crafted to encourage students to put their thinking caps on.

Download Chapter 12 Money in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 12:Money

Question 1: Make the given amount using different combination of coins.

Answer: Draw one 1-rupee coin. The correct answer is:


Question 2:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: We want 2 rupees in total. If we add two 1-rupee coins, will get 2 rupees in total. 1 + 1 = 2 Draw two 1-rupee coins. The correct answer is:


Question 3: Make the given amount using different combination of coins.

Answer: Draw 2 rupees coin. The correct answer is:


Question 4:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: There is no 3 rupees coin in our currency. If we add three 1-rupee coins, we will get 3 rupees in total. 1 + 1 + 1 = 3 Draw three 1-rupee coins. The correct answer is:


Question 5:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add one 2 rupees coin and one 1-rupee coin, we will get 3 rupees in total. 2 + 1 = 3 Draw one 2- rupees coin and one 1-rupee coin. The correct answer is:


Question 6:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: There is no 4 rupees coin in our currency. If we add four 1-rupee coins, we will get 4 rupees in total. 1 + 1 + 1 + 1 = 4 Draw four 1-rupee coins. So, the correct answer is:


Question 7:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add one 2- rupees coin and two 1-rupee coins, we will get 4 rupees in total. 2 + 1 + 1 = 4 Draw one 2-rupees coin and two 1-rupee coins. The correct answer is:


Question 8:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add two 2- rupees coins, we will get 4 rupees in total. 2 + 2 = 4 Draw two 2-rupees coins. The correct answer is:


Question 9:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add five 1-rupee coins, we will get 5 rupees in total. 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5 Draw five 1-rupee coins. The correct answer is:


Question 10: Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add one 2-rupees coin and three 1-rupee coins, we will get 5 rupees in total. 2 + 1 + 1 + 1 = 5 Draw one 2-rupees coin and three 1-rupee coins. The correct answer is:


Question 11: Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add two 2-rupees coins and one 1-rupee coin, we will get 5 rupees in total. 2 + 2 + 1 = 5 Draw two 2-rupees coins and one 1-rupee coin. The correct answer is: The correct answer is:


Question 12: Make the given amount using different combination of coins

Answer: Draw one 5 rupees coin. The correct answer is:


Question 13: Make the given amount using different combination of coins

Answer: We do not have six rupees coin. If we add six 1-rupee coins, we will get 6 rupees in total. 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1= 6 Draw six 1-rupee coins.


Question 14:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add one 2-rupees coin and four 1-rupee coins, we will get 6 rupees in total. 2 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6 Draw one 2 rupees coin and four 1-rupee coins. The correct answer is:


Question 15:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add two 2-rupees coins and two 1-rupee coins, we will get 6 rupees in total. 2 + 2 + 1 + 1 = 6 Draw two 2-rupees coins and two 1-rupee coins. The correct answer is:


Question 16:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add three 2-rupees coins, we will get 6 rupees in total. 2 + 2 + 2 = 6 Draw three 2-rupees coins. The correct answer is:


Question 17:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: If we add one 1-rupee coin and one 5-rupees coin, we will get 6 rupees in total. 1 + 5 = 6 Draw one 1-rupee coin and one 5-rupees coin. The correct answer is:


Question 18:Make the given amount using different combination of coins.

Answer: Do it by yourself with the help of your family and friends. Answers can vary. A sample answer is:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now