NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 2 Numbers From One to Nine
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-2: Numbers from One to Nine

The chapter Numbers from One to Nine develops a sense of numbers, and helps the students to read and write numbers from 1 to 9.


It covers the topics:


philosophy Counting by matching

philosophy Reading and writing Numbers from 1 to 9

philosophy Zero

philosophy Comparing Numbers

philosophy Counting by matching

philosophy Reading and writing Numbers from 1 to 9

philosophy Zero

philosophy Comparing Numbers

Our subject experts have designed class 1 maths chapter 2 worksheet with the solutions to help the students understand numbers from 1 to 9 better.

Questions are answered with explanations in the NCERT class 1 maths chapter 2. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions a child might think out of curiosity. We have also related ‘Learning Concepts’.

Download Class 1 Maths Chapter 2 solutions in PDF format for free here

Question and Answers

Chapter 2: Numbers from One to Nine

As many as

Question 1: The rabbits are as many as the carrots. Join one rabbit with one carrot by drawing a line.

Answer: The correct answer is:


Question 2:The shirts are as many as the pants. Join one shirt with one pant by drawing a line.

Answer: The correct answer is:


Question 3: The rubbers are as many as the pencils. Join one rubber with one pencil by drawing a line.

Answer: The correct answer is:


Question 4:The shoes are as many as the socks. Join one shoe with one sock by drawing a line.

Answer: The correct answer is:


Question 5:Tick (✔) more.

Answer: Count the number of flowers and the number of butterflies. The number of flowers is more than the number of butterflies. So, the correct answer is:


Question 6:Tick (✔) less.

Answer: Count the number of locks and the number of keys. The number of locks is less than the number of keys. So, the correct answer is:


Question 7:Tick (✔) more.

Answer: Count the number of kites and the number of kite threads. The number of kites is more than the number of kite threads. The correct answer is:


Count and Match


Question 8:Count and match the following

Answer: Count the objects shown on the left in the given picture and match them with the same number of balls shown on the right by drawing a line. The correct answer is:


Question 9:Count and match the following

Answer: Count the objects shown on the left in the given picture and match them with the same number of balls shown on the right by drawing a line. The correct answer is:


One

Question 10: Count the number of each object in the given picture. The number of each object is One. Draw the dots and make the number One. Write number One in the given boxes.

Answer: The correct answer is:


Two

Question 11: Count the number of each object in the given picture. The number of each object is Two. Draw the dots and make the number Two. Write number Two in the given boxes.

Answer: The correct answer is:


Three

Question 12: Count the number of each object in the given picture. The number of each object is Three. Draw the dots and make the number Three. Write number Three in the given boxes.

Answer: The correct answer is:


Five

Question 13: Count the number of each object in the given picture. The number of each object is Four. Draw the dots and make the number Four. Write number Four in the given boxes.

Answer: The correct answer is:


Five

Question 14:Count the number of each object in the given picture. The number of each object is Five. Draw the dots and make the number Five. Write the number Five in the given boxes.

Answer: The correct answer is:


Question 15:Count and match.

Answer: Count the objects on the left in the picture and match them with the same number given on right by drawing a line. The correct answer is:


Question 16:Make groups of the following

Answer: Read the numbers given on the right, count the same number of objects on the left, and group them by drawing a box around them. Answers can vary.


Question 17:Colour 5 balloons.

Answer: Choose any five balloons among the given balloons in the picture and colour them. Since you can choose any five, the answers can vary.


Question 18:Colour 4 flowers.

Answer: Choose any four flowers among the given flowers in the picture and colour them. Since you can choose any four, the answers can vary.


Question 19 : Colour 2 trees.

Answer: Choose any two trees among the given trees in the picture and colour them. Since you can choose any two, the answers can vary.


Question 20:Colour 3 boats.

Answer: Choose any three boats among the given boats in the picture and colour them. Since you can choose any three, the answers can vary.


Six

Question 21:Count the number of each object in the given picture. The number of each object is Six. Draw the dots and make the number Six. Write the number Six in the given boxes.

Answer: The correct answer is:


Seven

Question 22:Count the number of each object in the given picture. The number of each object is Seven. Draw the dots and make the number Seven. Write the number Seven in the given boxes.

Answer: The correct answer is:


Eight

Question 23: Count the number of each object in the given picture. The number of each object is Eight. Draw the dots and make the number Eight. Write the number Eight in the given boxes.

Answer: The correct answer is:


Nine

Question 24: Count the number of each object in the given picture. The number of each object is Nine. Draw the dots and make the number Nine. Write the number Nine in the given boxes.

Answer: The correct answer is:


Question 25:Count and match.

Answer: Count the objects on the left in the picture and match them with the same number given on the right by drawing a line. The correct answer is:


Question 26:Make groups of

Answer: Read the numbers given on the right, count the same number of objects on the left, and group them by drawing a box around them. Answers can vary.


Question 27:Match the numbers with the pictures.

Answer: Count the objects in the given pictures and match them with the same number by drawing a line. The correct answer is:


Question 28:Colour 6 birds.

Answer: Choose any six birds among the given birds in the picture and colour them. Since you can choose any six, the answers can vary.


Question 29:Colour 9 mangoes.

Answer: Count the number of mangoes and colour nine of them. The correct answer is.


Question 30:Colour 1 elephant.

Answer: Choose any one elephant among the given elephants in the picture and colour it. Since you can choose any one, the answers can vary.


Question 31: Colour 7 bricks.

Answer: Choose any seven bricks among the given bricks in the picture and colour them. Since you can choose any seven, the answers can vary.


Question 32:Name these things and write their number in the circle.

Answer: There are seven fish in the first picture and two books in the second picture. So, the correct answer is:

There are three baskets in the first picture and seven balloons in the second picture. So, the correct answer is:

There are nine candles in the first picture and four mice in the second picture. So, the correct answer is:

There are five bells in the first picture and nine paintbrushes in the second picture. So, the correct answer is:


Question 33:Colour the collection, which has more objects.

Answer: There are 6 balls and 4 bats. The number of balls is more than the number of bats.

So, the correct answer is:

There are 2 flowers and 3 butterflies. The number of butterflies is more than the number of flowers.

So, the correct answer is:

There are 3 nails and 4 hammers. The number of hammers is more than the number of nails.

So, the correct answer is:

There are 8 apples and 7 mangoes. The number of apples is more than the number of mangoes.

So, the correct answer is:


Question 34:Make the collection equal.

Answer: Count the number of objects in the left side of the box and right side of the box. Identify the box having less number of shapes, draw the required number of shapes in that box so that both the boxes have the equal number of shapes. Also, write the number of shapes. The correct answer is:


Question 35:Join in order.

Answer: Starting from 1, join the numbers in correct order by drawing lines. The correct answer is:


Question 36:Write the missing numbers.

Answer: Count the numbers from one to 9 and write the missing numbers in the correct order on the Caterpillar.


Question 37:What comes before and after 5?

Answer: The number 4 comes before 5, and the number 6 comes after 5. So, the correct answer is:


Question 38:What comes before 6?

Answer: The number 5 comes before 6. So, the correct answer is:


Question 39:What comes after 1?

Answer: Since there are 2 missing numbers, we need to find two numbers that come just after 1. Numbers 2 and 3 come just after 1. So, the correct answer is:


Question 40:What comes before and after 4?

Answer: The number 3 comes before the number 4 and number 5 comes after the number 4. So, the correct answer is:


Question 41:What are the next numbers?

Answer: The next numbers after the number 2 are 3 and 4. So, the correct answer is:


Question 42:What are the next numbers?

Answer: The next numbers after the number 3 are 4 and 5. So, the correct answer is:


Question 43:Five juicy mangoes are kept in a basket. If you pick and eat one how many will be left?

Answer: Count how many mangoes are left in the basket. There are four mangoes in the basket. So, the correct answer is:


Question 44:Four juicy mangoes are kept in a basket. If you pick and eat one how many will be left?

Answer: Count how many mangoes are left in the basket. There are three mangoes in the basket. So, the correct answer is:


Question 45:Three juicy mangoes are kept in a basket. If you pick and eat one how many will be left?

Answer: Count how many mangoes are left in the basket. There are two mangoes in the basket. So, the correct answer is:


Question 46:Two juicy mangoes are kept in a basket. If you pick and eat one how many will be left?

Answer:

Count how many mangoes are left in the basket. There is one mango in the basket. So, the correct answer is:


Question 47:One juicy mango is kept in a basket. If you pick and eat one how many will be left?

Answer: Count how many mangoes are left in the basket. There are no mangoes left in the basket. So, the correct answer is Zero.


Question48:Count and write the number of birds on the branch.

Answer: Count the number of birds on the branch only and write those numbers. The correct answer is:


Question 49:How many in the cage?

Answer: Count the number of mice in each cage and write the correct number. The correct answer is:


Question 50:How many balloons are in the hand?

Answer: Count the number of balloons in the hand and write the correct number. The correct answer is:


Question 51: Draw the dots and make the number Zero. Write number the Zero in the given boxes.

Answer: The correct answer is:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now