NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 3 Addition
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-3: Addition

The chapter Addition deals with the addition of single digit numbers, and helps the students to add numbers by counting as well as using the symbol ‘+’


It covers the topics:


philosophy One more

philosophy How many altogether

philosophy Add and match

philosophy Write the missing numerals

philosophy Addition in column

philosophy One more

philosophy How many altogether

philosophy Add and match

philosophy Write the missing numerals

philosophy Addition in column

The NCERT Math-Magic questions are answered with explanations. We have also related ‘Learning Concepts’ and interactive addition worksheet for class 1 with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable addition question for class 1that a child might think of out of curiosity.

Download the Ncert Solutions for Addition in PDF

Chapter 3: Addition

Question 1 : How many altogether?

Answer : Count the number of flowers in each box. 5 flowers and 2 flowers are equal to 7 flowers. So, the correct answer is:


Question 2 : How many altogether?

Answer : Count the number of birds in each box. 4 birds and 2 birds are equal to 6 birds. So,the correct answer is:


Question 3 : How many altogether?

Answer : Count the number of tomatoes in each box. In the second box there is no tomato, it means number of tomatoes in the second box is 0,therefore 5 tomatoes and 0 tomatoes are equal to 5 tomatoes. So, the correct answer is:


Question 4 : How many altogether?

Answer : Count the number of ants in each box. 4 ants and 2 ants are equal to 6 ants. So, the correct answer is:


Question 5 : How many altogether?

Answer : Count the number of books in each box. There is no book in the second box, it means number of books in the second box is 0. 2 books and 0 books are equal to 2 books. So, the correct answer is:


Question 6 : How many altogether?

Answer : Count the number of puppies in each box. 4 puppies plus 2 puppies is equal to 6 puppies. So, the correct answer is:


Question 7 :How many altogether?

Answer : Count the number of balls the boy has in each picture. 4 balls plus 4 balls is equal to 8 balls. So, the correct answer is:


Question 8 : Add the following

Answer : Starting from 4 count two numbers after it, that is 6. So, 4 plus 2 is equal to 6. The correct answer is:


Question 9 : Add the following

Answer : Starting from 5 count one number after it, that is 6. So, 5 plus 1 is equal to 6. The correct answer is:


Question 10 : Add the following

Answer : Starting from 3 count six numbers after it, that is 9. So, 3 plus 6 is equal to 9. The correct answer is:


Question 11 : Add the following

Answer : Any number added to 0 is equal to itself. So, 7 plus 0 is equal to 7. The correct answer is:


Question 12 : Add the following

Answer : Any number added to 0 is equal to itself. So, 0 plus 9 is equal to 9. The correct answer is:


Question 13 :Add the following

Answer : Count and add the number of balloons the boy and the girl have in the left side of the picture. The correct answer is:

Question 14 : Add the following

Answer : Count and add the number of balloons the boy and the girl have in the left side of the picture. The correct answer is:


Question 15 :Add the following

Answer : Count and add the number of balloons the boy and the girl have in the left side of the picture. The correct answer is:


Question 16 : Add the following

Answer : Count and add the number of balloons the boy and the girl have in the left side of the picture. The correct answer is:


Question 17 : Add the following

Answer : Count the number of apples in each box and add them. The correct answer is:


Question 18 : Add the following

Answer : Count the number of lemons in each box and add them. The correct answer is:


Question 19 : Add the following

Answer : Count the number of pears in each box and add them. The correct answer is:


Question 20 : Add and match the following:

Answer : Add the numbers in each box and match with the box which has same number of balls by drawing a line. The correct answer is:


Question 21 : Add the following:

Answer : Add the given numbers and write the sum in the given box. The correct answer is:


Question 22 : Add the following:

Answer : Add the given numbers vertically and write the sum in the box. The correct answer is:


Question 23 : Write the missing numerals

Answer : Write any two numbers in the empty boxes in such a way that their sum is equal to the given number. Since there can be more than one combination whose sum is equal to the given number, the answers will vary. For example; 4 + 1 = 5, 3 + 2 = 5, 0 + 5 = 5, etc. One of the answers is:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us