NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 4 Subtraction
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-4: Subtraction

The NCERT Class 1 chapter 4 Subtraction deals with the subtraction of single digit numbers, and helps the students to subtract numbers by counting as well as using the symbol ‘−’.
It covers the topics:

philosophyOne less

philosophy How many left

philosophy Subtract and match

philosophy Write the missing numerals

philosophy Subtraction in column

philosophyOne less

philosophy How many left

philosophy Subtract and match

philosophy Write the missing numerals

philosophy Subtraction in column

The NCERT Math-Magic questions are answered with explanations. Our academic experts have designed Learning Concepts related to simple subtraction for class 1 and maths worksheet for class 1 subtraction, which will help students enhance their knowledge of subtraction. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable subtraction questions for class 1 that a child might think of out of curiosity.

Download Chapter 4 Subtraction for Class 1 solutions in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 4: Subtraction

Take Away

Question 1 : Subtract the following:

Answer : Count the number of leaves in the first box. If we take away 2 leaves, 2 leaves will be left. So, the correct answer is:


Question 2 : Subtract the following:

Answer : Count the number of butterflies in the first box. If all the 3 butterflies fly away, no butterfly will be left on the flower. So, the correct answer is:


Question 3 : Subtract the following:

Answer : Count the number of pencils the boy has. If the boy gives 1 pencil to the girl, 2 pencils will be left with the boy. The correct answer is:


Subtraction

Question 4 : Subtract the following:

Answer : Count the number of frogs sitting at the bank of the river. If 2 frogs jumped into the river, 3 frogs will be left at the bank of the river. So, 5 minus 2 is equal 3


Question 5 : Subtract the following:

Answer : Count the number of leaves on the branch. If 4 leaves have fallen down, 5 leaves will be left on the branch.


Question 6 : Subtract the following:

Answer : Count the number of mangoes in the basket. If the girl eats 1 mango, 4 mangoes will be left in the basket. The correct answer is:


Subtraction

Question 7 : Subtract the following:

Answer : Count the number of glasses in first picture. If all 3 glasses are broken, no glasses will be remaining. The correct answer is:


Question 8 : Subtract the following:

Answer : Count the number of pears in the first picture. If we take away 4 pears, 3 pears will be left. The correct answer is:


Question 9 : Subtract the following:

Answer : Count the number of apples in the first picture. If we take away 4 apples, 2 apples will be left. The correct answer is:


Question 10 : Subtract the following:

Answer : Count the number of flowers on the plant. If we take away all the 7 flowers, no flowers will be remaining on the plant. The correct answer is:


Subtraction

Question 11 : Subtract the following:

Answer : There are 4 books. 3 books are taken away, so 1 book is left. The correct answer is:


Question 12 : Subtract the following:

Answer : There are 4 tomatoes and no tomato has been taken away. So, 4 tomatoes are left. The correct answer is:


Question 13 : Subtract the following:

Answer : There are 3 reels. 2 reels are taken away, so 1 reel is left. The correct answer is:


Subtraction

Question 14 : Subtract the following:

Answer : There are 6 balls. 2 balls are crossed, 4 balls are uncrossed. It shows 6 – 2 = 4. The correct answer is:


Question 15 : Subtract the following:

Answer : There are 9 balls. 5 balls are crossed, 4 balls are uncrossed. It shows 9 – 5 = 4. The correct answer is:


Question 16 : Subtract the following:

Answer : There are 4 balls. 4 balls are crossed, no ball is uncrossed. It shows 4 – 4 = 0. The correct answer is:


Question 17 : Subtract the following:

Answer : There are 8 balls. 3 balls are crossed, 5 balls are uncrossed. It shows 8 – 3 = 5. The correct answer is:


Subtract and Match

Question 18 : Subtract and match the following

Answer : Subtract the given numbers and match with the correct answer by drawing a line. The correct answer is:


Question 19 : Subtract the following:

Answer : Subtract the given numbers and write the correct answers. The correct answer is:


Question 20 : Subtract the following:

Answer : Subtract the given numbers vertically and write the correct answers. The correct answers are:


Subtract

Question 21 : Write the missing number

Answer : Write the correct numbers in the empty boxes in such a way that it makes the subtraction statement correct. The correct answer answers are:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now