NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 7 Measurement
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-7: Measurement

In the chapter ‘Measurement’, students will be able to understand and learn how to measure. They will be able to compare objects based on their heights, weights, sizes, etc., and in real lives will be able to relate all the measurement vocabulary while comparing things.


It covers the topics:


philosophy Near-Far

philosophyThin-Thick

philosophy Longer/Taller-Shorter

philosophy High-Low

philosophyComparing lengths

philosophy Measuring short lengths in terms of non-uniform units

philosophy Near-Far

philosophyThin-Thick

philosophy Longer/Taller-Shorter

philosophy High-Low

philosophyComparing lengths

philosophy Measuring short lengths in terms of non-uniform units

The NCERT Class 1 Maths Chapter 7 questions are answered simply with explanations. To practice more measurement questions for class 1, our subject experts have created measurement worksheet for class 1 with solutions. We also have related ‘Learning Concepts’ and ‘Learning Beyond’ segment that caters to all the questions a child might think out of curiosity.

Download the solutions of Chapter Measurement for Class 1 in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 7: Measurement

Longer – Shorter

Question 1 : Tick (✔) the Longer.

Answer : Step 1: Observe the lengths of objects in the picture.

Step 2: In the first picture, the leaf on the right is longer than the leaf on the left. Tick the leaf on the right.

Step 3: In the second picture, the broom stick on the left is longer than the broom stick on the right. Tick the broom stick on the left.

The correct answer is:


Question 2 : Tick (✔) the Shorter.

Answer : Step 1: Observe the lengths of objects in the picture.

Step 2: In the first picture, the rope on the right is shorter than the rope on the left. Tick the rope on the right.

Step 3: In the second picture, the stick on the right is shorter than the stick on the left. Tick the stick on the right.

The correct answer is:


Question 3 : Tick (✔) the Longest

Answer : Observe the lengths of all 3 oars in the picture. The second oar is longest among all the 3 oars. So, the correct answer is:


Question 4 : Tick (✔) the Longest.

Answer : Observe the lengths of all the three corns in the picture. The first corn is longest among all the 3 corns. So, the correct answer is:


Question 5 : Tick (✔) the Shortest.

Answer : Observe the lengths of all the three walking sticks. The stick in the middle is the shortest. So, the correct answer is:


Taller – Shorter

Question 6 : Tick (✔) the Taller.

Answer : Step 1: Observe the heights of animals in the given picture.

Step 2: In the first picture, swan is taller than chick. Tick the second circle.

Step 3: In the second picture, cow is taller than calf. Tick the first circle.

So, the correct answer is:


Question 7 : Tick (✔) the Shorter.

Answer : Step 1: Observe the heights of animals and plants in the given picture.

Step 2: In the first picture, the puppy is shorter than the dog. Tick the first circle.

Step 3: In the second picture, the plant on the right is shorter than the plant on the left. Tick the second circle.

So, the correct answer is:


Tallest – Shortest

Question 8 : Tick (✔) the Tallest.

Answer : Observe the heights of the birds in the given picture. Swan is the tallest among all. So, the correct answer is:


Question 9 : Tick (✔) the Shortest

Answer : Observe the heights of the jokers in the given picture. The first joker is the shortest among all. So, the correct answer is:


Thicker – Thinner

Question 10 : Tick (✔) the Thicker

Answer : Step 1: Observe the sizes of objects in the given picture.

Step 2: In the first picture, second broom stick is thicker than first broom stick. Tick the second circle.

Step 3: In the second picture, second trunk of plant is thicker than the first trunk of plant. Tick the second circle.

So, the correct answer is:


Question 11 : Tick (✔) the Thinner

Answer : Step 1: Observe the sizes of objects in the given picture.

Step 2: In the first picture, second arrow is thinner than the first arrow. Tick the second circle.

Step 3: In the second picture, second rope is thinner than the first rope. Tick the second circle.

So, the correct answer is:


Thickest – Thinnest

Question 12 : Tick (✔) the Thickest.

Answer : Observe the sizes of pencils in the given picture. First pencil is the thickest among all. So, the correct answer is:


Question 13 : Tick (✔) the Thinnest

Answer : Observe the sizes of all paint brushes in the given picture. First paint brush is the thinnest among all. So, the correct answer is:


Heavier – Lighter

Question 14 : Tick (✔) the Lighter

Answer : Step 1: Observe the weights of objects in the given picture.

Step 2: In the first picture, the shirt is lighter than the lock. Tick the first box.

Step 3: In the second picture, the first cylinder is lighter than the second cylinder. Tick the first box.

So, the correct answer is:


Question 15 : Tick (✔) the Heavier

Answer : Step 1: Observe the weights of objects in the given picture.

Step 2: In the first picture, the kite thread is heavier than the kite. Tick the second box.

Step 3: In the second picture, the dolphin is heavier than the small fish. Tick the first box.

So, the correct answer is:


Heaviest – Lightest

Question 16 : Tick (✔) the Heaviest

Answer : Observe the weights of objects in the given picture. The tank is the heaviest among all. So, the correct answer is:


Question 17 : Tick (✔) the Lightest

Answer : Observe the weights of objects in the given picture. The dress is lightest among all. So, the correct answer is:


Question 18 : Tick (✔) the Heaviest

Answer : Observe the weights of objects in the given picture. The bucket filled with water is the heaviest among all. So, the correct answer is:


Measurement

Question 19 : The table is … spans long

Answer : Measure the length of the table at home by placing your palm from the one end of the table to another end. Answers can vary according to length of the hand span.


Question 20 : Trace your friends hand span here

Answer : Tell your friend to place the palm here and trace his\her palm by drawing a line around it. Each and every hand span looks different.


Measure

Question 21 : My table is … span long

Answer : In the given picture a girl is measuring length of the table by her palm. Measure the length of the table at your home by placing your palm from the one end of the table to another end. Answers can vary according to length of the hand span.


Question 22 : My pencil is … span long.

Answer : In the given picture a girl is measuring length of the pencil by her palm. Measure the length of your pencil by using your hand span. Answers can vary according to the length of the hand span.


Question 23 : My classroom blackboard is … pencils long.

Answer : In the given picture a girl is measuring the length of the blackboard by using her pencil. Measure the length of the blackboard in your classroom by using your pencil. Answers can vary according to the length of the pencil.


Question 24 : Guess the distance between two trees.

Answer : Measure the distance between two trees in your surroundings by using your foot span. Do it by yourself. Answers can vary.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now