NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 8 Number from Twenty One to Fifty
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-8: Numbers from Twenty-one to Fifty

The NCERT Class 1 Maths Chapter 8 ‘Numbers from Twenty-one to Fifty’ deals with the numbers from 21 to 50.


it covers the following topics:


philosophywriting numerals for twenty-one to fifty

philosophygrouping objects into tens and ones

philosophydrawing representation for groups of tens and ones

philosophywriting numerals for twenty-one to fifty

philosophygrouping objects into tens and ones

philosophydrawing representation for groups of tens and ones

The NCERT Math-Magic questions are answered simply with explanations. We also have related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions to explain CBSE Class 1 Maths Chapter 8 Numbers from 21 to 50 in a better way. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions a child might think out of curiosity.

Download the Ncert Solutions for Numbers from twenty one to fifty in PDF

Chapter 8: Numbers from Twenty-one to Fifty

Question 1: Fill in the blanks.

Answer:

Step 1:In the first picture there is a bundle of 10 matchsticks and 5 individual matchsticks. 10 plus 5 is equal to 15. Write 15 in the first given circle.

Step 2: In the second picture there is a bundle of 10 matchsticks and 6 individual matchsticks. 10 plus 6 is equal to 16. Write 16 in the second given circle. The correct answer is:


Question 2: Write the number.

Answer:

Step 1: A bundle of 10 matchsticks represents 1 ten, write 1 at the tens place.

Step 2: 2 individual matchsticks represent number 2 at the ones place, write 2 at the ones place

Step 3: 1 ten and 2 ones represent the number 12. Write 12 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 3: Write the number.

Answer:

Step 1: A bundle of 10 matchsticks represents 1 ten, write 1 at the tens place.

Step 2: 9 individual matchsticks represent 9 at the ones place, write 9 at the ones place.

Step 3: 1 ten and 9 ones represent the number 19. Write 19 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 4: Draw the bundles and ones.

Answer:You need to draw some bundle of matchsticks and some individual matchsticks to make it 15 matchsticks in total.

Step 1: Since number 1 is given at the tens place, draw a bundle of 10 matchsticks in the blank space.

Step 2:The number 5 is given at ones place, draw five individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 5: Draw the bundles and ones.

Answer:You need to draw some bundle of matchsticks and some individual matchsticks to make it 20 matchsticks in total.

Step 1: Since number 2 is given at the tens place, draw two bundles of 10 matchsticks in the blank space.

Step 2:The number 0 given at the ones place that represents no individual matchsticks. The correct answer is:


Question 6: Draw the bundles and ones.

Answer:You need to draw some bundles of matchsticks and some individual matchsticks to make it 22 matchsticks in total.

Step 1: Since number 2 is given at the tens place, draw two bundles of 10 matchsticks in the blank space.

Step 2:The number 2 is given at the ones place, draw two individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Write the number

Question 7:Write the number

Answer:

Two bundles of 10 matchsticks represent 2 tens, write 2 at the tens place.

Step 2: 3 individual matchsticks represent number 3 at the ones place, write 3 at the ones place.

Step 3: 2 tens and 3 ones represent the number 23. Write 23 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 8:Write the number

Answer:4 ten and 2 ones represent the number 42. Write 42 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 9:Write the number

Answer:

Two bundles of 10 matchsticks represent 2 tens, write 2 at the tens place.

Step 2: 6 individual matchsticks represent 6 at the ones place, write 6 at the ones place.

Step 3: 2 tens and 6 ones represent the number 26. Write 26 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 10:Write the number

Answer:

Four bundles of 10 matchsticks represent 4 tens, write 4 at the tens place.

Step 2: 6 individual matchsticks represent 6 at the ones place, write 6 at the ones place.

Step 3: 4 tens and 6 ones represent the number 46. Write 46 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 11:Write the number

Answer:

Four bundles of 10 matchsticks represents 4 tens, write 4 at the tens place.

Step 2: No individual matchsticks represents 0 at the ones place, write 0 at the ones place.

Step 3: 4 tens and 0 ones represent the number 40. Write 40 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 12:Write the number

Answer:

Step 1: Three bundles of 10 matchsticks represent 3 tens, write 3 at the tens place.

Step 2: 7 individual matchsticks represent 7 at the ones place, write 7 at the ones place.

Step 3: 3 tens and 7 ones represent the number 37. Write 37 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 13:Write the number

Answer:

Three bundles of 10 matchsticks represent 3 tens, write 3 at the tens place.

Step 2: 9 individual matchsticks represent 9 at the ones place, write 9 at the ones place.

Step 3: 3 tens and 9 ones represent the number 39. Write 39 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Question 14:Write the number

Answer:

Four bundles of 10 matchsticks represent 4 tens, write 4 at the tens place.

Step 2:6 individual matchsticks represent 6 at the ones place, write 6 at the ones place.

Step 3: 4 tens and 6 ones represent the number 46. Write 46 in the circle given at the corner. The correct answer is:


Numbers from 21 to 40

Question 15: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are 2 bundles of 10 matchsticks and 6 individual matchsticks. 2 tens and 6 ones represent 26. Write 26 in the given circle. The correct answer is:


Question 16: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are 2 bundles of 10 matchsticks that represent 2 tens. Since 2 tens and 7 ones represent 27, draw 7 individual matchsticks to make it 27 matchsticks in total. The correct answer is:


Question 17: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are 2 bundles of 10 matchsticks and 5 individual matchsticks. 2 tens and 5 ones represent 25. Write 25 in the given circle. The correct answer is:


Question 18: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are 2 bundles of 10 matchsticks and 6 individual matchsticks. 2 tens and 6 ones represent 26. Write 26 in the given circle. The correct answer is:


Question 19: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are 2 bundles of 10 matchsticks that represent 2 tens. Since 2 tens and 7 ones represent 27, draw 7 individual matchsticks to make it 27 matchsticks in total. The correct answer is:


Question 20: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are 2 bundles of 10 matchsticks that represent 2 tens. Since 2 tens and 8 ones represent 28, draw 8 individual matchsticks to make it 28 matchsticks in total. The correct answer is:


Question 21: Fill in the blanks.

Answer:

Since 3 tens and 2 ones represent 32, draw three bundles of 10 matchsticks. Write 32 in the given circle. The correct answer is:


Question 22: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are three bundles of 10 matchsticks that represent 3 tens. Since 3 tens and 3 ones represent 33, draw 3 individual matchsticks. Write 33 in the given circle. The correct answer is:


Question 23: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are three bundles of 10 matchsticks that represent 3 tens, and there are 4 individual matchsticks that represent 4 ones. Since 3 tens and 4 ones represent 34, write 34 in the given circle. The correct answer is:


Question 24: Fill in the blanks.

Answer:

Since 3 tens and 5 ones represent 35, draw three bundles of 10 matchsticks. Write 35 in the given circle. The correct answer is:


Question 25: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are three bundles of 10 matchsticks that represent 3 tens. Since 3 tens and 6 ones represent 36, draw 6 individual matchsticks. Write 36 in the given circle. The correct answer is:


Question 26: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are three bundles of 10 matchsticks that represent 3tens, and there are 7 individual matchsticks that represent 7 ones. Since 3 tens and 7 ones represent 37, write 37 in the given circle. The correct answer is:


Question 27: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are three bundles of 10 matchsticks that represent 3 tens. Since 3 tens and 8 ones represent 38, draw 8 individual matchsticks. The correct answer is:


Question 28: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are three bundles of 10 matchsticks that represent 3 tens. Since 3 tens and 9 ones represent 39, draw 9 individual matchsticks. The correct answer is:


Numbers from 41 to 50

Question 29: Fill in the blanks.

Answer:

In the picture there are four bundles of 10 matchsticks that represent 4 tens. Since 4 tens and 2 ones represent 42, draw 2 individual matchsticks. Write 42 in the given circle. The correct answer is:


Question 30: Fill in the blanks.

Answer:

Since 4 tens and 4 ones represent 44, draw four bundles of 10 matchstick. Write 44 in the given circle. The correct answer is:


Question 31: Fill in the blanks.

Answer:

In the given picture there are four bundles of 10 matchsticks that represents 4 tens. Since 4 tens and 5 ones represent 45, draw 5 individual matchsticks. The correct answer is:


Question 32: Fill in the blanks.

Answer:

In the given picture there are four bundles of 10 matchsticks that represent 4 tens. Since 4 tens and 6 ones represent 46, draw 6 individual matchsticks. Write 46 in the given circle. The correct answer is:


Question 33: Fill in the blanks.

Answer:

In the given picture there are four bundles of 10 matchsticks that represent 4 tens. Since 4 tens and 8 ones represent 48, draw 8 individual matchsticks. The correct answer is:


Question 34: Fill in the blanks.

Answer:

Since 4 tens and 9 ones represent 49, draw 4 bundles of 10 matchsticks. The correct answer is:


Write the missing numbers

Question 35: Fill in the blanks.

Answer:

Count the numbers from 1 to 50 and write the missing numbers. The correct answer is:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us