NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 9 Data Handling
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-9: Data Handling

The NCERT Class 1 chapter 9 ‘Data Handling’ introduces kids to primary data handling concepts such as determining how many times a given shape has been used in an image, which shape appears the most, which appears the least, and so on. The expectation is to observe, identify and organize the data.


The NCERT Math-Magic questions are answered simply with explanations. Our academic experts have designed the class 1 data handling worksheet for the students to practice more. To learn more in CBSE Class 1 chapter 9, we also have related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions a child might think out of curiosity.

Download the Ncert Solutions for Data Handling in PDF

Chapter 9: Data Handling

Question 1 : Count the shapes in the picture.


Count the shapes in the above picture.

Answer : Count the number of triangles, circles, squares and the rectangles in the given picture.


The correct answer is:


Question 2 : Name the shape that occurs the most.

Answer : In the given picture there are 22 triangles, all the other shapes are less than 22. So, the shape that occurs the most is:


Question 3 : Name the shape that occurs the least

Answer : In the given picture there are 7 squares, all the other shapes are more than squares. So, the shape that occurs the least is:


Question 4 : These children are friends. Count the number of letters in each name-word

Answer : Count the number of letters in each name and write the correct answer in the given box. The correct answer is:


Question 5 : How many names have four letters?

Answer : In the given picture the following names have four letters: ARUN, ASHA, RAVI So, the number of names that have four letters is:


Question 6 : How many names have five letters?

Answer : In the given picture the following names have five letters: SALMA, GEETA, SUBBU, AHMAD So, the number of names that have five letters is:


Question 7 : How many names have six letters?

Answer : In the given picturethefollowing names have six letters: JOSEPH, CHINTU So, the number of names that have six letters is:


Question 8 : How many times S comes in all the names taken together?

Answer : The names which have letter S are SALMA, JOSEPH, ASHA and SUBBU. Letter S occurs 4 times in total. So, number of times S comes in all the names taken together is 4.


Question 9 : How many times A comes in all the names taken together

Answer : The names which have letter A are SALMA, ARUN, GEETA, ASHA, AHMAD and RAVI. Letter A occurs 9 times in total. Number of times A comes in all the names taken together is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 1 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us