NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 1 First Day At School
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter-1 Poem: First Day at School


The class 2 English chapter 1 poem ‘First day at School’ presents the thoughts of the poet where he wonders if his drawing is as good as the others. The narrator in the poem First Day at School class 2 contemplates if his teacher would look like his mother or grandmother. He also wonders if he could take his dog to school.


The students of class 2 are expected to:

philosophyread the poem using the correct pronunciation

philosophydescribe their first day in school

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download the Ncert Solutions for First Day at School in PDF

Chapter 1: First Day at School

Reading is Fun

Question 1 : What does the child in the poem think about his drawing?

Answer : The child thinks if his drawing is going to be like his classmates.


Question 2 : What does the child wonder about his teacher?

Answer : The child wonders if his teacher’s face will match his mother or grandmother's face.


Question 3 : Do you think the child would like to carry his puppy to school?

Answer : Yes, I think the child would love to take his puppy to his school.


Let’s Talk

Question 1 : Do you remember your first day at school? How did you feel–

Answer :


Question 2 : When you entered your class what did you like?

Answer : When I entered my class for the first time, I really liked that the whole class was full of students like me. My teacher spoke very sweetly and welcomed me to the class.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Question 3 : Who was the first friend you made?

Answer : My first friend in the class was Neha.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Question 4 : What did you enjoy doing the most?

Answer : I enjoyed my maths class the most out of all.


Question 5 : Do you have a pet at home who waits for you to come back from school?

Answer : Yes, I have a dog at home, and his name is Rocky. He eagerly waits for me to be back from school and play with him every day.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Let’s Act

Question 1 : Find a partner. Let your partner pretend to be the teacher who welcomed you to your class.

Answer :
(Note: This question is for the students to act out.)


Question 2 : Now act out your first day at school.

Answer : (Note: This question is for the students to act out.)


Question 3 : Look at the picture. What are the children doing?

Answer : Both of them are acting. The girl is saying something to the boy, and the boy is smiling


Let’s Write

Question 1: How many words can you make using letters from the word in the picture?

Answer :

POTHOTPIT
SATMAPSAP
HITHISTOP


Question 2: Circle what you can carry in your school bag? Now write their names in the box below.

Answer :


Let’s Talk

Question 1: What are the children doing? Choose the correct word from the ribbon and then fill in the blanks.

Answer :


Let’s Practise

Question 1:

Answer :


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us