NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 17 Granny, Granny, Please Comb My Hair
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter-17 Poem: Granny Granny Please Comb My Hair


The poet Grace Nichols in the poem ‘Granny Granny Please Comb my Hair’ shows a little girl's interaction with her Granny when she asks her grandmother to comb and oil her hair. The little girl in the poem Granny Granny Please Comb my Hair class 2, enjoys her granny applying coconut oil on her hair.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyUse pronouns to complete the sentences.

philosophyBuild vocabulary using the letters of a word.

philosophyWrite a descriptive paragraph using the phrases given.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download the Ncert Solutions for Granny Granny Please Comb my Hair in PDF

Chapter 17: Granny Granny Please Comb My Hair

Reading is Fun

Question 1 : What does the little girl want her Granny to do?

Answer : The little girl wants her Granny to comb her hair.


Question 2 : What does Granny rub on her hair?

Answer : Granny rubs some coconut oil on the little girl’s hair.


Question 3 : Does the little girl love her ‘Granny’?

Answer : Yes, the little girl loves her ‘Granny’.


Let’s Talk

Question 1 : Do your grandparents live with you?

Answer : No, my grandparents used to live with me.


Question 2 : Do you spend some time with them?

Answer : Yes, I spend a lot of time with them.


Question 3 : How do you help them?

Answer : I help my grandparents by helping them in doing their day-to-day tasks.


Let’s share

Question 1 : What do you call ‘Grandmother’ in your language?

Answer : In Marathi, we call our Grandmother ‘Aaji’.
(Note: Students should write their own answer.)


Question 2 : What do you call ‘Grandfather’ in your language?

Answer : In Marathi, we call our Grandfather ‘Ajoba’.
(Note: Students should write their own answer.)


Question 3 : Do you know any old people? Can you name them?

Answer : Yes, I know many old people in my family.
Their names are Mr. Sourav Chatterjee and Mrs. Sunita Verma.
(Note: Students should write their own answer.)


Question 4 : How can you make them happy? Discuss with your class.

Answer : We can make older people happy by spending more time with them and giving them love and respect.


Question 5 : Have you ever gone out with your grandparents?

Answer : Yes, I have gone out with my grandparents for walks and to visit the temple.


Word building

Question 1 : Make new words using letters from the word GRANDPARENTS.
You may use the letters in any order. One has been done for you.

Answer :


Question 2 : Sometimes we replace the names of people with another word, instead of repeating the name. Replace the names in the sentences using a word from the box.


1. Meena is playing with a doll. _____ is a girl.
2. Ram is climbing a tree. _____ is a boy.
3. Do not eat that mango. _____ is not ripe.

Answer :

1. Meena is playing with a doll. She is a girl.
2. Ram is climbing a tree. He is a boy.
3. Do not eat that mango. It is not ripe.


Let’s write

Let’s play Bingo –

Question 1 : Suppose you go to stay with your grandparents for a week. Make a list of things that you would like to take with you for them. Do not forget to put a, an or the before each thing.

Answer :

a packet of sweetsa basket of fruits
a booka pair of spectacles
a box of medicinesa shawl
a pair of socksa bag of vegetables
a sweatera pair of gloves


Fun time

Question 1 : Make a Thank You card for your grandparents.
You need –
Chart paper of any colour of 9 inches x 12 inches, sketch pens, sticker, design block.
Make it this way –
1. Fold the paper into two.
2. Draw or stick pictures on it.
3. Write a message inside. Begin with Dear Grandfather/ Grandmother.

Answer :


(Note: Students should write their own thank you note.)


Activity time

Question 1 : This is an outline of Meena’s grandfather. Add his hat, tie, moustache, glasses, stick, etc. Write each word in the given box. Colour the picture and write his name.
(Note: Students should attempt this activity on their own.)


A Picnic

Question : This is a family picnic scene. Give names to all the people. Look at the picture and make sentences using phrases given in the box.

eating food together, picking up wrappers or waste papers, serving food, playing football, talking to elderly people, fishing with grandfather

Answer : Name for all the people in the picture are as follows:
Father- Ram
Grandfather- Vijay
Elder daughter- Seema
Younger son- Rahul
Youngest son- Sumit
Mother- Rekha
Grandmother- Sunita
My whole family planned this picnic. My name is Seema, and I’mpicking up wrappers from the ground and throwing them in the garbage bin. My mother, Rekha is serving food to my grandmother. Both my mother and my grandmother are eating food together. My younger brother is playing football with my father. My youngest brother isfishing with my grandfather. My brother enjoys talking with elderly people.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us