NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 20 The Grasshopper and the Ant
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 2 Chapter-20 Story: The Grasshopper and The Ant


There was a Grasshopper who was lazy and never wanted to work. All summer, he looked at the hard-working ants working day and night, but all he did was waste his time singing songs and playing, but he never worked. When winter came, there was nothing to eat. There was no grass nor flowers, not even a worm. He knew he would starve, so he visited the hard-working ants and asked for food. The angry and scolded him for his laziness and asked him to go away. The grasshopper had to leave as hungry as he was before.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyIdentify the synonyms.

philosophyIdentify words related to the winter and the summer season.

philosophyDescribe the action in picture composition and use pronouns to frame sentences.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 20, The Grasshopper and the Ant in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 20: The Grasshopper and the Ant

Reading is Fun

Question 1 : How did the grasshopper spend his days?

Answer : The grasshopper didn’t do any work and spent his days by singing songs and playing in the sunshine.


Question 2 : Did the grasshopper find food in winter?

Answer : No, the grasshopper could not find any food in winter.


Question 3 : What did the ant tell the grasshopper when he asked for food?

Answer : The ant was very angry to see the grasshopper asking for food. The ant scolded him for being lazy during summer and not saving food for winter. She asked the grasshopper to go away and slammed the door.


Let’s Talk

Question 1 : If you were asked to store things for the winter what would you store? Name any three things.

Answer : I would store warm clothes such as coats, jackets and socks for the winter season.


Question 2 : Which season do you like the best?

Answer : I like the summer season the best.


Question 3 : Tell the class the story of the grasshopper and the ant in your own language.
(Note: Students should attempt the above activity on their own.)

Answer : I would store warm clothes such as coats, jackets and socks for the winter season.


Word Building

Question 1 : Circle the words that mean the same
speaktalkshout
completefinishstart
smallthinlittle
sickillstout
biglargefat

Answer :


The Web World

Question 1 : When you hear winter and summer, what are the words that come to your mind? Write these words in the bubbles.

Answer :


Let’s Write

Question 1 : Letters with numbers are given in the box. Pick up the letter under each number and replace the numbers by writing it in the blanks.


Answer :



Question 2 : Under picture A sentences describe what each person/animal is doing. Under picture B write down what each is doing. Use the words ‘he’, ‘she’, ‘it’, ‘they’ instead of a lady, a man, two girls and a dog.
A lady is cycling.________
A man is running.________
Two girls are playing.________
A dog is sleeping.________

Answer :

A lady is cycling.She is cutting grass.
A man is running.He is sleeping.
Two girls are playing.They are skipping.
A dog is sleeping.A dog is drinking water.


Let’s practise

Question :

Answer :


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now