NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 3 I am lucky.
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter-3 Poem: I am Lucky


In the I am Lucky poem class 2 poem, the poet expresses his emotions, that if he was an animal, then he would have been thankful for the quality each animal possesses. The main idea of the poem I am Lucky is that one should be thankful to be themselves as each person is unique.


Class 2 students should be able to:

philosophyLearn the similarities and differences between animal traits.

philosophyUse adjectives ending with ‘ful’ in a sentence.

philosophyTrace letters like m, n, o, and q.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download the Ncert Solutions for I am Lucky in PDF

Chapter 3: I am Lucky

Think and Tell

Question 1 : Complete these sentences.

AnimalsActions
A butterflycan fly.
A myna_____.
_____can wriggle.
An elephant_____.
_____can hop.
You_____.

Answer :

AnimalsActions
A butterflycan fly.
A mynacan sing.
A fishcan wriggle.
An elephantcan raise its trunk.
A kangaroocan hop.
Youcan talk and play.


Think and Tell

Question 1 : Why do you think the butterfly likes its wings?

Answer : The butterfly likes its wings as those wings allow the butterfly to fly and travel wherever it wants to go.


Question 2 : What can the myna do?

Answer : Myna is a bird that can sing.


Question 3 : What can you do- sing/paint/write…?

Answer : I can write, read, and paint.
(Note: You can write an answer of your choice)


Question 4 : Do you think the fish was really happy to be in the water?

Answer : Yes, the fish was very happy to be in the water as it could wiggle and giggle happily in the water.


Question 5 : What are the lucky things that have happened to you? Tell your friends in the class.

Answer : There are many lucky things that I have experienced.
I have mentioned a few of those things below:
• I am lucky to have good friends.
• My family loves and supports me.
• I am lucky to have food to eat.
• I am lucky to have a school where I can learn many subjects.
• I am also lucky to have food, clothing and toys.
• I am lucky for having a brother and sister to play with every day.
(Note: Students can explain their own experiences.)


Let’s Draw

Question 1 : Complete the pictures and label them.

Answer :


Let’s Write and Act

Question 1 : Fill in the blanks using the hint words given below.
1. If I were a kangaroo, I would ________.
2. If I were a tiger, I would ________.
3. If I were a fish, I would ________.
4. If I were a bird, I would ________.
Hint words: now, hop, roar, swim and fly like them.

Answer :
1. If I were a kangaroo, I would hop.
2. If I were a tiger, I would roar.
3. If I were a fish, I would swim.
4. If I were a bird, I would fly.


Let’s Write

Question 1 : Add ful to the words given in brackets and complete the sentences.
1. You must be to your friends. (help)
2. Make a ______drawing. (colour)
3. The puppy is so . (play)
4. Be while crossing the road. (care)

Answer :
1. You must be helpful to your friends.(help)
2. Make a colourful drawing.(colour)
3. The puppy is so playful.(play)
4. Be careful while crossing the road.(care)


Question 2: Join the two words to make one word. Look at the example.
Peace+full= Peaceful
Play+full=
Colour+full=
Care+full=
Hope+full=

Answer :
Peace+full= Peaceful
Play+full= playful
Colour+full= Colourful
Care+full= Careful
Hope+full=Hopeful


Question 3: Write five things you can do. Start with 'I can_____'.

Answer :
1. I can talk.
2. I can play.
3. I can sing.
4. I can dance.
5. I can eat food using a spoon.
6. I cannot fly but I can run.
7. I cannot hop but I can climb.
8. I cannot wriggle but I can speak.


Let’s Practise

Question 1 :


Answer :



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us