NCERT Solutions for Class 2 English Chapter 9 Zoo Manners
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter-9 Poem: Zoo Manners


The poem Zoo Manners is written by Eileen Mathias, who tells the readers to be careful about one’s behaviour when visiting a zoo. One should not make fun of the Camel’s hump and not laugh at a Chimpanzee. The poet asks not to tease or trouble animals when one visits the zoo. In the NCERT class 2 English chapter 9, the poet asks people to treat animals in the right way when they go to the zoo.


Students of class 2 should be:

philosophyRecognise the animals and complete the words.

philosophyTrace words like own, come, house, lucky, & funny.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download the Ncert Solutions for Zoo Manners in PDF

Chapter 9: Zoo Manners

Reading is Fun

Question 1 : What do you see at the zoo?

Answer : We can see many animals at the zoo.


Question 2 : What does the camel have on its back?

Answer : The camel has a hump on its back.


Let’s Talk

Question 1 : Have you been to a zoo?

Answer : Yes, I have been to a zoo.
(Note: You can write your own answer.)


Question 2 : Name the animals which you have seen in a zoo. Say the names in your own language and then in English.

Answer : I have seen leopards, snakes, crocodiles, chimpanzees, camels, beers, monkeys, etc., in the zoo.
(Note: You can write your own answer.)


Question 3 : Name the animal you liked the most. Why?

Answer : I like leopards the most because they can run very fast.
(Note: You can write your own answer.)


Question 4 : Did you feed any animals at the zoo? Should we tease animals?

Answer : Yes, I fed a camel in the zoo.
No, we should never tease animals.
(Note: You can write your own answer.)


Let’s Sing and Act

Question 1 : Make sentences using- ‘this’ and ‘that’

Answer : Sentences with the word ‘this’:
This is a pencil.
That is a book.
This is a car.
Sentences with the word ‘that’:
That is a bicycle.
This is an apple.
That is a mango.


Question 2 : Have you ever seen ants in the garden?

Answer : Yes, I have seen ants in the garden.


Let’s Write

Question 1 : Fill in the blanks with the words from the box.

A visit to my village

In June we went to a ___________ Where my ____________ lives. She has a farm. On her farm, there are many animals. There are two __________, a ____________ with its __________ , three ___________ , one __________ as well as a ___________ and a ___________ . Every morning she feeds her animals with ____________ or ____________ . They drink water from a _________ on the farm.

Answer :

In June we went to a village Where my grandmother lives. She has a farm. On her farm, there are many animals. There are two horses, a cat with its kittens , three dogs , one hen as well as a cock and a cow. Every morning she feeds her animals with hay or milk. They drink water from a pond on the farm.


Question 2 : Composition corner – Look at the picture and fill in the blanks.


This is a _______________. It has ____________ on its wings. It has __________ antennas. It buzzes round the ____________. It ____________ and ____________ and came to the zoo

Answer : This is a bee. It has lines on its wings. It has two antennas. It buzzes round the flowers. It buzzed and buzzed and came to the zoo.


Let’s Do

Question 1 : Help the bee to reach its home. What are the things that it met on the way that rhyme with bee?

Answer : The words that the bee met on the way which rhymes with bee are pea, tree, key, and tea.


Question 1 : Look at the pictures and fill in the blanks.

Answer :


Question 2 : Join the dots. Complete the name of the animal.

Answer :


Let’s Practise

Question 1 :

Answer :


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us