NCERT Math Magic Solutions for What is Long, what is Round?
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-1: What is Long, What is Round?

What is Long, What is Round develops a sense of long and round shapes, ordinal numbers.

This chapter have exercises on :

philosophyLong and round shapes

philosophyordinal numbers

philosophyRolling, sliding

philosophyRolling and sliding

philosophyLong and round shapes

philosophyordinal numbers

philosophyRolling, sliding

philosophyRolling and sliding

The solutions for Math-Magic Chapter-1 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download Chapter 1 What is Long, What is Round in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 1: What is Long, What is Round?

Guess its Name

Question 1 : Pointed at one end, flat at the other, but round like a pipe. Guess what it is?

Answer : Team A says — pencil.


Question 2 : Do you also think so?

Answer : Yes. Pencil is pointed on one end and flat at another and it is also round like a pipe.


Question 3 : Now you think of a different answer for Uncle Meeku’s question.

Answer : Observe your surroundings for similar items to answer this question. Answers may vary. There are so many things which are pointed at one end, flat at another end, and rounded like a pipe, like pens and crayons.


Question 4 : Round all around... has no corners... I can roll it in my hand. Guess what is it?

Answer : Observe your surroundings to answer this question. Answers may vary. Balls, lemons, and marbles are examples of a few things that are round and have no corners.


What Rolls, What Slides?

Question 5 : Look at things around you. Write below:

Answer :
Observe your surroundings to find similar objects and fill the name in the table accordingly. Answers may vary. A sample answer is:


Question 6 : Make the coin spin. Does it look like a ball?

Answer : Yes, when you spin a coin, it looks like a ball.


Question 7 : Does a coin roll? Does it slide? Try.

Answer : Yes, a coin rolls and slides as well.
A coin will roll, if you move it through its curved surface.


A coin will slide, if you move it through its flat surface.


Question 8 : Can you make a 1-rupee coin stand like this?

Answer : Try yourself and answer this question.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now