NCERT Math Magic Solutions for Class 2 Maths Chapter 10 Add our points

# NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-10: Add Our Points

This chapter have exercises on:

The solutions for Math-Magic Chapter-10 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Toss the Ball

Question 1:

Who won the game? â€”â€”â€”â€”â€”
Who lost the game? â€”â€”â€”â€”â€”
The winner got bananas from Bunnoo.

Therefore,
Since the elephant scored the highest point and the tortoise scored the lowest point, the elephant won the game and the tortoise lost the game.

Guess and Tell

Question 2: Prabha is going to her grandmother, who lives in the next village. She wants to take 15 kg sugar cane, 7 kg apples and 8 kg tomatoes. She has to cross a river. In the boat, she can take 25 kg weight. Can she carry all the things?

Answer:Since Prabha wants to take 15 kg sugar cane,7 kg apples, and 8 kg tomatoes, the total weight of the things she wants to take is:
15 + 7 + 8 = 30 kg
We are given that she can carry 25 kg weight in the boat.
Since 30 is more than 25, she cannot carry all the things.

Question 3: Write the missing points.
Who is the winner this time?_______

Since 21 â€“ 5 = 16, we can write 16 + 5 = 21
Since 32 â€“ 8 = 24, we can write 24 + 8 = 32
16 + 13 = 29
Since 35 â€“ 5 = 30, we can write 30 + 5 = 35
Since 30 â€“ 7 = 23 , we can write 23 + 7 = 30

Since the monkey scored the highest points, the monkey is the winner this time.

Question 4: Have you seen the two sides of a rupee coin? Which side has 1?

Answer: Observe the given picture, 1 is written on the tails side of the coin.

Question 5:Is there a shortcut for 10 steps?

Answer: You can jump up a row instead of taking 10 steps.

Two at a Time

Question 6: Chintu and Mintu went shopping. They bought some things. To pay they used notes and coins, but only two at a time.

Out of these, which two can they use to buy the things below? They can use the same note or coin more than one time.

Answer:To buy a book they should use Rs 5 + Rs 5 = Rs 10
To buy the football they should use Rs 20 + Rs 20 = Rs 40
To buy the kurti they should use Rs 50 + Rs 10 = Rs 60
To buy the doll they should use Rs 20 + Rs 5 = Rs 25
To buy the bat, they should use Rs 10 + Rs 10 = Rs 20

Question 7: Do these
a) 9 + 4 + 1 =
b) 5 + 5 + 7 =
c) 6 + 5 + 4 =
d) 7 + 3 + 8 =
e) 8 + 3 + 2 =

Answer: First combine two numbers to make a ten and then add the third number in 10. You can add the given numbers as:
a) 9 + 4 + 1 = 9 + 1 + 4 = 10 + 4 = 14
b) 5 + 5 + 7 = 10 + 7 = 17
c) 6 + 5 + 4 = 6 + 4 + 5 = 10 + 5 = 15
d) 7 + 3 + 8 = 10 + 8 = 18
e) 8 + 3 + 2 = 8 + 2 + 3 = 10 + 3 = 13

Killer Lizard

Question 8: A lizard moves from one hole to another. As it moves, it eats insects hidden in the hole. The number of insects in each hole is shown. The lizard can move only along the lines.

1. What path can the lizard take to eat 12 insects?

2. What path can the lizard take to eat 20 insects?

3. This time the lizard goes to four holes to eat insects. What path does the lizard take to eat 18 insects?

4. What path does the lizard take for 12 insects?

1. Choose three continuous holes along the lines in such a way that the numbers written on them add up to 12. The correct answer is:

2. Choose three continuous holes along the lines in such a way that the numbers written on them add up to 20. The correct answer is:

3. Choose four continuous holes along the lines in such a way that the numbers written on them add up to 18. The correct answer is:

4. Choose three continuous holes along the lines in such a way that the numbers written on them add up to 12. The correct answer is:

Play Time

Question 9: Sameena and Sadiq are now playing another game on the board of Heads and Tails. They throw two dice and add the numbers to get their points. You too can play this game. Throw your dice and write your points. See who is the first to reach home?

Answer:Do it by yourself by yourself as directed.

• NCERT Solutions for Class 2 Maths

• -