#
NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-14: Birds Come, Birds Go

Chapter-14: **Birds Come, Birds Go** deals with the concept of addition and subtraction. This chapter have exercises addition of 2-digit numbers with carry overs. Subtraction with borrowing.

The solutions for Math-Magic Chapter-14 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the **CBSE syllabus and guidelines of NCERT. **

For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

The NCERT Solutions of Math-Magic for Class-2, Chapter-14: Birds Come, Birds Go in PDF format can be downloaded for free here.

### Question and Answers

Chapter 14: Birds Come, Birds Go

**Question 1:**

**Answer : **Discuss with your teachers and friends, why these birds are flying away from their regions in a particular season.
Discuss about migratory birds.

**How Many Cranes and Swans?**

**Question 2: **There are 31 cranes and 39 swans.

Let us find out how many swans and cranes there are in all.

**Answer:**To find the total numbers of swans and cranes, add 39 and 31.

Split 39 and 31 in tens and ones as:

39 = 3 tens and 9 ones.

31 = 3 tens and 1 one.

step 1:For 39 + 31 we write:

step 2:Putting all the s together, we ge tens.

ten s make

step 3:Write this 1 Ten above in tens place.

We are left with zero .

step 4:Now, putting together all the s, we get seven s.

The correct answer is:

Therefore, there are 70 swans and cranes in all.

**Question 3: **Also try adding without writing.

**Answer:**Do it by yourself. Try to add numbers in mind and check if you are getting the correct answer.

**Question 4:**
Make a group of 3-4 friends. Find out by drawing lines whose step is the longest.

One morning, Suraj saw that out of 70 birds only 26 birds were left. The rest had gone away.

How many birds have gone away?

â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦ birds have gone away.

**Answer:**
To find the number of birds gone away, subtract 26 from 70.

step 1: First subtract the numbers at the ones place. Can we subtract 6 from 0? No, since 0 is smaller than 6. So, borrow 1 from tens place.
Now, 0 ones will become 10 ones, and 7 tens will become 6 tens.

step 2:Subtract 6 ones from 10 ones, and 2 tens from 6 tens.

Therefore, 44 birds have gone away.

**Practice time**

**Question 5:**Rahul scored 23 runs in a cricket match and Dhoni scored 69.
How many runs did they make in all?

They made â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦ runs in all.

**Answer:**To find the total runs scored by Rahul and Dhoni, add 23 and 69.

step 1: First add the numbers at ones place. Adding 3 and 9, we
get 12. Write 2 ones and carry over the 1 ten, and write it above the tens place as carry over like this:

step 2: Now, add the numbers at tens place and carry over.

1 + 2 + 6 = 9

Therefore, they made 92 runs in all.

**Question 6: **Dema sold 48 shawls in a fair. Next day he sold 17 more shawls.
How many shawls in all did he sell?

Dema sold â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦ shawls in all.

**Answer:**

step 1: To find the total number of shawls sold, add 48 and 17 by writing them in place value columns.

step 2:Add the numbers at ones place.

8 + 7 = 15

Write 5 and carryover 1.

step 3:
Now, add carry over and the numbers at tens place.

1 + 4 + 1 = 6

Therefore, he sold 65 shawls in all.

**Question 7: **
Bunnu rabbit can eat 29 carrots in one week. Munnu rabbit can eat 42 carrots in one week. Who eats more in a week, and by how much?

â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦ eats â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦ more carrots.

**Answer:**
We are given that in a week Bunnu can eat 29 carrots, and Munnu can eat 42 carrots.

Since 42 is more than 29, Munnu eats more carrots in a week than Bunnu.

Now, subtract 29 from 42 to find how many more carrots Munnu eats than Bunnu in a week.

step 1: Write 42 and 29 in place value columns as shown below.

step 2:First perform the subtraction at the ones place. You cannot subtract 9 from 2.
So, borrow 1 ten from the tens place. You have 12 at ones place now.

12 â€“ 9 = 3

The 4 at tens place will become 3 after the borrowing. Perform the subtraction at tens place.

3 â€“ 2 = 1

Therefore, Munnu eats 13 more carrots in a week.

**Question 8: **
Neha is 29 years old. Her mother 58 years old. How many years older is Nehaâ€™s mother?

Mother is ___________ years older than Neha.

**Answer:**
To find how older is Nehaâ€™s mother than her, subtract the age of Neha from her motherâ€™s age.

step 1: To subtract 29 from 58, write the numbers in place value columns as shown below.

step 2: First perform the subtraction at the ones place. You cannot subtract 9 from 8,
since 8 is smaller than 9. Borrow 1 ten from the tens place. 1 So, 8 at ones will become 18 now.

18 â€“ 9 = 9

Now, perform the subtraction at tens place. The number 5 at tens place will become 4 after the borrowing.

4 â€“ 2 = 2

Therefore, Nehaâ€™s mother is 29 years older than her.

**Find the Answer**

**Question 9: **

**Answer:**

step 1: Add the numbers at the ones place.

4 + 7 = 11

Carry over the 1 ten and write it above the tens place like this:

step 2: Now add the carry over and the numbers at the tens place.

1 + 2 + 1 = 4

**Question 10: **

**Answer:**

step 1: Perform the subtraction at the ones place.

Since 2 is smaller than 7, you cannot subtract 7 from 2.

Borrow 1 ten from the tens place. Now, 2 ones become 12 and 3 tens becomes 2.

step 2: Now, perform the subtractions at ones and tens places.

12 â€“ 7 = 5

2 â€“ 2 = 0

The correct answer is:

**Question 11: **

**Answer:**

step 1: Add the numbers at the ones place.

8 + 3 = 11

step 2: Add the carry over and the numbers at the tens place.

1 + 6 + 1 = 8

**Question 12: **

**Answer:**

step 1: Add the numbers at ones place.

9 + 9 = 18

step 2: Add the carry over and the numbers at tens place.

1 + 1 + 3 = 5

**Question 13: **

**Answer:**
Add the numbers at ones place.

4 + 3 = 7

Add the numbers at the tens place.

5 + 4 = 9

The correct answer is:

**Question 14: **

**Answer:**

step 1: Since 3 is less than 9, to perform the subtraction at the ones place borrow 1 ten from the tens place

step 2: Now, perform the subtractions at the ones and the tens places.

13 â€“ 9 = 4

6 â€“ 5 = 1

**Question 15: **

**Answer:**

step 1: Since 0 is less than 7, to perform the subtraction at the ones place borrow 1 ten from the tens place.

step 2: Now, perform the subtractions at the ones and the tens places.

10 â€“ 7 = 3

7 â€“ 6 = 1

**Question 16: **

**Answer:**

step 1: Since 3 is less than 7, to perform the subtraction at the ones place borrow 1 ten from the tens place.

step 2: Now, perform the subtractions at the ones and the tens places.

13 â€“ 7 = 6

3 â€“ 2 = 1

**Question 17: **

**Answer:**
The correct answer is:

**Question 18: **

**Answer:**

step 1: Add the numbers at the ones place.

8 + 8 = 16

step 2:Add the carry over and the numbers at the tens place.

1 + 4 + 3 = 8

**Question 19: **

**Answer:**

step 1: Since 4 is less than 7, to perform the subtraction at the ones place borrow 1 ten from the tens place.

step 2:Now, perform the subtractions at the ones and the tens places.

14 â€“ 7 = 7

8 â€“ 8 = 0

**Question 20: **

**Answer:**

step 1:Since 6 is less than 8, to perform the subtraction at the ones place borrow 1 ten from the tens place.

step 2:Now, perform the subtractions at the ones and the tens places.

16 â€“ 8 = 8

6 â€“ 2 = 4

**Catch the Right Bus!**

**Question 21: **
Solve to get the bus number on each card. Match the card with the bus number and see who will sit in which bus.

**Answer:**
Add 48 and 19 as shown below.

Therefore, she will sit on bus no. 67.

**Question 22: **

**Answer:**
Subtract 21 from 88 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 67.

**Question 23: **

**Answer:**
Add 47 and 28 as shown below.

Therefore, she will sit on bus no. 75.

**Question 24: **

**Answer:**
Subtract 18 from 93 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 75.

**Question 25: **

**Answer:**
Add 37 and 12 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 49.

**Question 26: **

**Answer:**
Add 38 and 37 as shown below:

Therefore, she will sit on bus no. 75.

**Question 27: **

**Answer:**
Add 25 and 24 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 49.

**Question 28: **

**Answer:**
Subtract 32 from 99 as shown below.

Therefore, he will sit on bus no. 67.

**Question 29: **
Now you write your own numbers. Make two different cards for each bus.

**Answer:**
Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is given below.

**Chakachak Toli**

**Question 30: **
Shreya collects the money and writes it in her diary. Help Shreya to find how much money is left at the end of the month.

**Answer:**

step 1:Find the total money collected by Shreya. On October 3,
she has collected Rs60, and on October 25 she has collected Rs 27. Add 60 and 27.

Therefore, she has collected Rs87 in total.

step 2:Find the total money spent by her. She spent Rs18 to bought a broom, and Rs. 25 for phenyl bottle.
Add 18 and 25.

Therefore, she has spent Rs43 in total.

step 3:Since she collected Rs 87 and spent Rs43 in the month of October,
to find the money left at the end of October subtract 43 from 87.

Therefore, at the end of October she has Rs44.

The correct answer is:

**Question 31: **
Children of Chakachak Toli counted the number of trees in the park.

trees were more than trees. How many more? â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦

**Answer:**
No. of trees = 90

No. of trees = 82

Subtract 82 from 90.

90 â€“ 82 = 8

8 trees were more than trees.

**Question 32: **
Draw the tree which is least in number.

**Answer:**
No. of trees is the least among all the trees, that is 68.

So, the correct answer is:

**Question 33: **
Draw the tree which is most in number.

**Answer:**
No. of trees is the least among all the trees, that is 68.

So, the correct answer is:

**Question 34: **
Children planted some more trees to make 100. How many more did they plant? â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦

**Answer:**
No. of trees = 75.

Children planted some more trees.

Now, there are total 100 trees.

Subtract 75 from 100 to get the total number of trees children planted.

100 â€“ 75 = 25

Therefore, the children were planted 25 more trees to make 100 trees in total.