NCERT Math Magic Solutions for Class 2 Maths Chapter 5 Patterns
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-5: Patterns

Patterns deals with identifying and completing patterns in shapes and numbers.

This chapter have exercises on:


philosophyIdentifying and completing patterns in shapes

philosophyPatterns in numbers

philosophyIdentifying and completing patterns in shapes

philosophyPatterns in numbers


The solutions for Math-Magic Chapter-5 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the Ncert Solutions for Patterns in PDF

Chapter 5: Pattern

Question 1 : Bholu has eaten a part of the shawl of Binni’s mother.
Look at the picture and help Binni in matching which piece is of the same pattern.


Answer : Observe the pattern on the shawl and the pattern on each piece. Tick the piece which has the same pattern as the pattern shown on the shawl.
The correct answer is:


Look how this piece completes the pattern on the shawl.


Question 2 : Madhav wants to make a pattern on a gate using .
Can you guess which of these cannot be formed with this?

Answer : Observe each given pattern carefully. Find out the patterns which are not formed with this symbol and make a box around them.
The correct answer is:



Observe the symbols in the red box carefully, they are different from this symbol.


Question 3 : Fill up the blank boxes to complete the pattern.


Answer : Step 1: In the given picture, each row has some coloured shapes in a particular pattern. Observe the pattern in each row and complete it.
Step 2: From the above, the third row has a purple box and then a yellow box. This is repeated in the same order. In this way complete the pattern in the third row.
Step 3: In the fourth row the first box has an orange triangle then a green triangle. The second box has a green triangle then an orange triangle. This is repeated in the same order. So, after the orange triangle, colour the next triangle as green and follow the same pattern.
Step 4: For the fifth row, do the same as the third row.
The correct answer is:


Question 4 : D make some patterns with arrows in your notebook.

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. Following are some patterns made with arrows.

a)
b)
c)
d)


Question 5 : Look at the patterns and fill up the boxes.

Answer : Step 1: In the given picture, there are some shapes in a particular pattern. Observe the pattern.
The pattern starts with a red circle then a green square. This is repeated in the same order.
Step2: After the green square, draw a red circle and then again a green square, and so on.
The correct answer is:


Question 6 :

Answer : Observe the pattern carefully. This pattern has upside arrows.
Draw upside arrows in the empty boxes.
The correct answer is:


Question 7 :

Answer : Observe the pattern carefully. This pattern has one circle in the first box, 2 circles in the second box, and 3 circles in the third box. Again, the fourth box has one circle. This is repeated in the same order. After one circle, draw two circles in the next box, and so on.
The correct answer is:


Question 8 :

Answer : Step 1: Observe the pattern carefully. This pattern has two red and blue upside arrows and then two red and blue upside-down arrows. This is repeated in the same order.
Step 2: After upside-down arrows, draw two red and blue upside arrows and two red and blue upside-down arrows in alternate order. The correct answer is:


Question 9 :

Answer : Step 1: Observe the pattern carefully. This pattern has an upside-down triangle then two purple circles. Then there is an upside triangle and then two purple circles. This is repeated in the same order.
Step 2: After two purple circles, draw an upside-down triangle and then two purple circles. Follow the same pattern.
The correct answer is:


Question 10 :

Answer : Step 1: Observe the pattern carefully. This pattern has a single colour rectangle, and then a rectangle in two colours. This is repeated in the same order.
Step 2: After the rectangle in two colours, draw a single colour rectangle, and then again a rectangle in two colours.
The correct answer is:


Question 11 :


Answer : Step 1: Observe the pattern carefully. This pattern has an upper semicircle then a lower semi-circle. This is repeated in the same order.
Step 2: After the lower semi-circle, draw an upper semi-circle and then a lower semi-circle alternately.
The correct answer is:


Question 12 : Now, you also make patterns using different shapes and show them to your friends.

Answer : Do it by yourself. Answers may vary.


Number patterns

Question 13 : Let’s look at some patterns with numbers. Fill the number in the blank space of each pattern.


Answer : Observe the pattern of the given numbers. This pattern starts from 1 and goes forward by skip counting of one. After the number 7 skip number 8 and write 9.
The correct answer is:


Question 14:

Answer : Observe the pattern of the given numbers. In this pattern, adding 10 to a number gives the following number. Add 10 to 70 to get 80. Write 80 after the number 70.
The correct answer is:


Question 15:

Answer : Observe the pattern of the given numbers. In this pattern, adding 3 to a number gives the following number. Add 3 to 36 to get 39. Write 39 after the number 36.
The correct answer is:


Question 16:

Answer : Step 1: Observe the pattern of the given numbers. In this pattern, adding 5 to a number gives the following number.
Step 2: Add 5 to 30 to get 35. Write 35 after the number 30.
Step 3: Add 5 to 45 to get 45. Write 45 after the number 40.
Step 4: Add 5 to 50 to get 55. Write 55 after the number 50.
The correct answer is:


Question 17 : Titu frog jumps over two numbers and reaches the third number. Where will Titu go next? Make a ring on the other numbers.

Answer : Step 1: Titu follows a particular pattern. This pattern starts from 0 and goes forward by skip counting of two numbers.
Step 2: After 6, skip two numbers which comes, just after 6 and make a ring around the third number. So, make a ring around the number 9.
Step 3: Follow the pattern to complete the answer.
The correct answer is:


Question 18 : Titu jumps and gets on every 10th stone. Write the numbers on the stones.

Answer : Step 1: Titu follows a particular pattern here. In this pattern, adding 10 to a number gives the following number.
Step 2: Find out the number to which we may add 10 to get 28. Since 18 + 10 = 28, write 18 before the number 28.
Step 3: Add 10 to 38 to get 48. Write 48 after the number 38.
Step 4: Add 10 to 48 to get 58. Write 58 after the number 48.
Step 5: Add 10 to 58 to get 68. Write 68 after the number 58.
Step 6: Add 10 to 68 to get 78. Write 78 after the number 68.
The correct answer is:


Question 19 : Read and write what comes next:

Answer : Observe the pattern in each row carefully. There is a particular pattern in each row.
Look at the patterns of each row below:
1st row – This pattern has alphabets starting from A written twice in each box. After C, write the alphabets in correct order and write each alphabet twice in the given boxes.

2nd row – This pattern has a pair of alphabets starting from AB in the correct order. After EF write the pairs of alphabets in the correct order.
3rd row – This pattern has the words ‘DAY’ and ‘NIGHT’. This is repeated in the same order. After the word ‘DAY’, write the words ‘NIGHT’ and ‘DAY’ in alternate order.
4th row – This pattern has the numbers 1 and 2 in alternate order. After 2, write 1 and 2 in alternate order.
5th row – Count the numbers from 87 and write the missing numbers in correct order.
6th row – In this pattern, adding 10 to a number gives the following number.
7th row – In this pattern, adding 10 to a number gives the following number.
8th row – In this pattern, adding 3 to a number gives the following number.
9th row – In this pattern, adding 5 to a number gives the following number.
10th row – In this pattern, adding 3 to a number gives the following number.
11th row – In this pattern, adding 2 to a number gives the following number.
12th row – This pattern has numbers from 5 and alphabets from P combined in order.
13th row – In this pattern, subtracting 10 from a number gives the following number.
14th row – In this pattern, subtracting 5 from a number gives the following number.
15th row – In this pattern, subtracting 1 from a number gives the following number.
16th row – In this pattern, subtracting 2 from a number gives the following number.
The correct answer is:


Question 20 : Now, you also collect some leaves and arrange them in different patterns. Also draw a pattern using matchsticks.



Answer : Try by yourself and make different patterns using matchsticks, leaves. Answers may vary.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us