NCERT Math Magic Solutions for Class 2 Maths Chapter 7 Jugs and Mugs
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-7: Jugs and Mugs

Jugs and Mugs deals with Concept of capacity(volume) and its measurement through non-uniform units.


This chapter have exercises on:


philosophyMeasuring

philosophyComparing capacities through jugs

philosophyMeasuring

philosophyComparing capacities through jugs


The solutions for Math-Magic Chapter-7 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download Chapter 7 Jugs and Mugs in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 7: Jugs and Mugs

Make and Enjoy Lemon Drink

Question 1 : Guess and then find out: How many drops of lemon juice do you get from half a lemon?

Answer : Do it by yourself at home with the help of your parents. answers may vary according to the size of the lemon.


Question 2 : How many drops of lemon juice do you get from a full lemon?

Answer : Do it by yourself at home with the help of your parents. answers may vary according to the size of the lemon. The number of drops obtained from a full lemon will be more than the number of drops obtained from a half lemon.


Question 3 : How many drops of lemon juice fill one spoon?

Answer : Do it by yourself. Answers may vary according to the size of the lemon and the size of the spoon.


Question 4 : For making 6 glasses of lemon drink –
How many lemons will you need?

Answer : Do it by yourself and guess the answer. In general, for making 6 glasses of lemon juice, we need 2-3 full sized lemons.


Question 5 : How many spoons of sugar will you take?

Answer : For making 6 glasses of lemon juice approximately 5-6 spoons of sugar are needed. Do it by yourself and find out how many spoons of sugar will you need to make 6 glasses of lemon juice.


Lemon Drink stall at a Village Fair


Question 6 : Aneesh got a jug. Do you think it is easier to pour into a glass from a jug than a bucket?

Answer : Since the bucket is heavier than the jug, it is easy to pour into the glass from the jug.


Question 7 : Nazim found that two big glasses fill the jug.
Shabnam wants to buy one jug full of lemon drink.
How much does she need to pay?

Answer : It is given that 2 big glasses fill the jug, and the cost of 1 big glass is Rs. 10.

+ =

10 + 10 = 20
Therefore, she needs to pay Rs. 20 for one jug of lemon drink.


Question 8 : Chaitra found that two small glasses fill one big glass.
How many small glasses of lemon drink will fill the jug? ……………

Answer : 2 big glasses fill one jug,

+ =

Since 2 small glasses are needed to fill up one big glass,
+ =

To fill up one jug, you need
2 + 2 = 4 small glasses.
Therefore, 4 small glasses will fill the jug.


Question 9 : How many small glasses will fill half the jug?

Answer : We know tha 2 big glasses fill one full jug. So, one big glass will fill half of the jug.
= Half of the jug
For filling one big glass, we need 2 small glasses.
= + So, 2 small glasses will fill half of the jug.


Fun in Filling Vessels

Question 10 : Find out how many cups of water will fill your bottle. First guess and then try it out.

Answer : Do it by yourself at your home. Take a cup and fill your bottle with it and count how many cups of water fills the bottle. Answers may vary depending upon the size of the cup and the bottle.


Question 11 : Now, fill a different bottle with the same cup. Which bottle holds less water?

Answer : Do it by yourself. Answers will vary according to the sizes of the bottles. A small bottle will hold less water.


Question 12 : Try it with another bottle.
Which bottle holds the least water?

Answer : Do it by yourself. The smallest bottle will hold the least amount of water.


Question 13 : Sunaina and Jaspreet brought different vessels from the kitchen. They had a jug, a glass, a mug, a pot and a bowl. They filled each of these with a cup.

Guess which vessel holds the least water.

Answer : The smallest vessel will hold the least amount of water. The bowl is the smallest vessel among all the given vessels. So, the bowl will hold the least amount of water.


Question 14 : Which vessel holds the most water?

Answer : The biggest vessel will hold the most amount of water. The pot is the biggest vessel among all the given vessels. So, the pot will hold the most water.


Question 15 : Now, you collect different vessels from your kitchen. Use the same cup to fill each of them. Count the number of cups of water each of them can hold. First guess and then do it.


Answer : Do it by yourself. Observe the size of each vessel and the number of cups of water required to fill it. The smallest vessel will need the least amount of water and the biggest vessel will need the most amount of water. Answers may vary according to the sizes of vessels. A sample answer is:
The vessel you usedCups of water to fill it
Bowl2-3
Glass4-5
Mug6-7
Jug10-12


Question 16 : Ring the one which holds more water.

Answer : Since the bucket is bigger than the mug, it will hold more water. Draw a ring around the bucket. The correct answer is:


Question 17 :

Answer : Since the cup is bigger than the saucer, it will hold more water. Draw a ring around the cup. The correct answer is:


Question 18 :

Answer : Both vessels given in the picture are of same heights. But the first vessel is broader than the second one. So, the first vessel can hold more water. Draw a ring around the first vessel. The correct answer is:


Question 19 :

Answer : Since the second vessel is bigger than the first one, it will hold more water. Draw a ring around the second vessel. The correct answer is:


Rani and the Milkman

Question 20 :

Oh! Today Anil has given me less milk. Do you think Anil has given Rani less milk? Help her.

Answer : Do it by yourself. The milkman has not given her less milk. Rani’s mother gave her a different pot to take the milk today. Since the pot did not fill up completely it suggests that this pot is bigger than the previous pot.


Question 21 : How much milk does your mother buy every day?

Answer : Ask your mother and find out the answer to this question.


Try yourself

Question 22 : Take five different types of big vessels from your kitchen. Fill all of them one by one with one jug full of water. What do you see? Why? Talk to your friends about it.

Answer : Do as directed. Observe the level of water each vessel can hold. Some vessels will fully fill up with the water and some will not.
Compare the size and shape of each vessel you have taken.
Discuss with your friends why these different vessels hold different levels of water.
Discuss with your teacher the capacities each vessel and how the capacity depends upon the shape and size of the vessel.


Do You Want to Be Like Chirpy?

Question 23 : Do you want to know how the water in the pitcher came up?

Answer : Let’s find out the answer to this question by doing the following activity.

Take two glasses of the same size.
Fill half of each glass with water.
You have to put tamarind (imli) seeds in the first glass to raise the water to the top. Guess how many seeds you will need to put in.
Now, do it.


Question 24 : Count the number of seeds used.

Answer : Do it by yourself.


Question 25 : Now put the same number of marbles in the second glass. What happens?

Answer : Do it by yourself. After putting the same number of marbles in the second glass, you will see that the water will flow out of the glass.


Question 26 : Repeat it with stones. What happens now? Why?

Answer : Do it by yourself. After putting the same number of stones in the second glass, you will see that water will flow out of the glass.
This happens because the sizes of the marbles and stones are bigger than the size of seeds.


Water is Useful

Find out how much water (in mugs or buckets) is used in your house for each of the following.

Question 27 :

Do it by yourself. Answers may vary. Count how much water (in buckets) you use for taking a bath.

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. Count how much water (in buckets) you use for taking a bath.


Question 28 :

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. Count how much water (in buckets) is used for washing clothes in your house.


Question 29 :

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. Count how much water (in buckets) is used for cleaning vessels in your house.


Question 30 :

Answer : Do it by yourself. Count how much water (in mugs) you use for drinking. Guess and then find out:


Question 31 :
a) How many mugs of water fill one bucket?
b) How many buckets of water do you use to take a bath?
c) How many mugs of water do you use to take a bath?
d) How much water will fill a balloon?
e) How much water is needed to fill a water gun (pichkari)?

Answer : Do it by yourself. Find out the answers to these questions by yourself and discuss them with your friends and teacher.


Question 32 : I can drink 9 buckets of water at once. How many buckets can two camels drink at once?

Answer : One camel can drink 9 buckets of water at once. Add 9 two times to find out the number of buckets of water 2 camels can drink.
9 + 9 = 18
So, two camels can drink 18 buckets of water at once.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now