NCERT Math Magic Solutions for Class 2 Maths Chapter 8 Tens and Ones
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-8: Tens and Ones

Tens and Ones deals with the concept of place value.

This chapter have exercises on:


philosophyPlace values of numbers in tens and ones

philosophyPlace values of numbers in tens and ones


The solutions for Math-Magic Chapter-8 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download Chapter 8 Tens and Ones in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 8: Tens and Ones

Help me!

Question 1:Uncle, I want to buy pencils for 18 rupees. I have just 10-rupee notes and 1-rupee coins. How many notes and coins should I give you?

Qn1.PNG

Answer : The girl wants to buy pencils for 18 rupees.
10 + 8 = 18
1 ten and 8 ones represent the number 18.
Therefore, she should give 1 note of 10 rupees and 8 coins of 1-rupee.

an1.PNG


Question 2: How many notes and coins do I need to give 35 rupees?

Qn2.PNG

Answer:The girl wants to buy pencils for 35 rupees.
30 + 5 = 35
3 tens and 5 ones represent the number 35.
Therefore, she should give 3 notes of 10 rupees and 5 coins of 1-rupee.

an2.PNG


Question 3: Can you do this without Uncle's help? Draw the10-rupee notes and 1-rupee coins you will give for these things.

qn3.PNG

Answer:2 tens represent the number 20. So, you need to give 2 notes of 10 rupees to pay 20 rupees.

an3.PNG

an3.PNG


Question 4: qn4.PNG

Answer:3 tens and 2 ones represent the number 32.
30 + 2 = 32
Therefore, you need to give 3 notes of 10 rupees and 2 coins of 1-rupee to pay 32 rupees.

an4.PNG

an4.PNG


Question 5: qn5.PNG

Answer:5 tens and 5 ones represent the number 55.
50 + 5 = 55
Therefore, you need to give 5 notes of 10 rupees and 5 coins of 1-rupee to pay 55 rupees.

an5.PNG

an5.PNG


Question 6: How much money do the notes and coins make?

Answer: Step 1: Count the number of 10 rupees notes and the number of 1-rupee coins.
Step 2: There are 2 notes of 10 rupees that represent 2 tens.
Step 3: There are 3 coins of 1-rupee that represent 3 ones.
Step 4: 2 tens and 3 ones represent the number 23.
Therefore, the given notes and coins make 23 rupees.


Question 7:

Answer: Count the number of 1-rupee coins in the given picture. There are 10 coins of 1-rupee that represent the number 10.
So, the coins given in the picture make 10 rupees.


Question 8:

Answer: Step 1: Count the number of 10 rupee notes and the number of 1-rupee coins in the given picture.
Step 2: There are 2 notes of 10 rupees that represent 2 tens.
Step 3: There are 7 coins of 1-rupee that represent 7 ones.
Step 4: 2 tens and 7 ones represent the number 27.
So, the notes and coins given in the picture make 27 rupees.


Question 9:

Answer: Step 1: Count the number of 10-rupee notes and the number of 1-rupee coins in the given picture.
Step 2: There are 4 notes of 10 rupees that represent 4 tens.
Step 3: There are 5 coins of 1-rupee that represent 5 ones.
Step 4: 4 tens and 5 ones represent the number 45.
So, the notes and coins given in the picture make 45 rupees.


Question 10: Now you write these and also say them aloud.
27 = ……. + 7

Answer: Do it by yourself as directed. 2 tens and 7 ones represent the number 27. The correct answer is:
27 = 20 + 7
27 is read as ‘Twenty-seven.’


Question 11: 31 = 30 + …….

Answer: Do it by yourself as directed. 3 tens and 1 one represent the number 31. The correct answer is:
31 = 30 + 1
31 is read as ‘Thirty-one.’


Question 12: 54 = ……. + …….

Answer: Do it by yourself as directed. The number 90 represents 9 tens. The number 9 represents 9 ones.
99 = 90 + 9
99 is read as ‘Ninety-nine.’


Question 13: 63 = ……. + …….

Answer: Do it by yourself as directed. 6 tens and 3 ones represent the number 63. The correct answer is:
63 = 60 + 3
63 is read as ‘Sixty-three.’


Question 14: 63 = ……. + …….

Answer: Do it by yourself as directed. 6 tens and 3 ones represent the number 63. The correct answer is:
63 = 60 + 3
63 is read as ‘Sixty-three.’


Question 15: 36 = ……. + …….

Answer: Do it by yourself as directed. 3 tens and 6 ones represent the number 36. The correct answer is:
36 = 30 + 6
36 is read as ‘Thirty-six.’


Question 16: ……. = 80 + 2

Answer: Do it by yourself as directed. 8 tens and 2 ones represent the number 82. The correct answer is:
82 = 80 + 2
82 is read as ‘Eighty-two.’


Question 17: You try writing the break-up for these.
19 = ……. + 9

Answer: 1 ten and 9 ones represent the number 19. The correct answer is:
19 = 10 + 9


Question 18: 11 = ……. + …….

Answer: 1 ten and 1 one represent the number 11. The correct answer is:
11 = 10 + 1


Question 19: ……. = 10 + 7

Answer: 1 ten and 7 ones represent the number 17. The correct answer is:
17 = 10 + 7


Question 20: for how many rats? …….…….

Answer: The flute man used one card for 1 rat. Count the number of cards in the given picture.
There are 6 cards in the given picture. So, the correct answer is: The given cards are for 6 rats.


Question 21: Which cards will he have in his pocket if he has counted up to
a)23 ->

Answer: The flute man used card for 1 ten and card for 1 ones. 2 tens and 3 ones represent the number 23. So, the correct answer is:
23 ->


Question 22: Which cards will he have in his pocket if he has counted up to
b)47 ->

Answer: The flute man used card for 1 ten and card for 1 ones. 4 tens and 7 ones represent the number 47. So, the correct answer is:
47 ->


Question 23: Which cards will he have in his pocket if he has counted up to
c)55 ->

Answer: The flute man used card for 1 ten and card for 1 ones. 5 tens and 5 ones represent the number 55. So, the correct answer is:
55 ->


Question 24: Which cards will he have in his pocket if he has counted up to
d)63 ->

Answer: The flute man used card for 1 ten and card for 1 ones. 6 tens and 3 ones represent the number 63. So, the correct answer is:
63 ->


Question 25: Which cards will he have in his pocket if he has counted up to
e)72 ->

Answer: The flute man used card for 1 ten and card for 1 ones. 7 tens and 2 ones represent the number 72. So, the correct answer is:
72 ->


Question 26: Which cards will he have in his pocket if he has counted up to
f)80 ->

Answer: The flute man used card for 1 ten and card for 1 ones. 8 tens represent the number 80. So, the correct answer is:
80 ->


Question 27: The King gave him gold coins. These are not eighty coins!

Can you guess what happened next?

Answer: Do it by yourself. Count the number of coins in the given picture. Are there 80 coins altogether? Did the king give him less coins or more coins? Think about it.


Clean School Day

Question 28: We have to clean our school today. We make teams. Each team has 10 students.

Our team will clean the best! Here we go! Rub and Scrub!

How many teams will there be in each class? How many students will be left? Write here.

How many teams? Students left
Class 1
Class 2
Class 3
Class 4
Class 5

Answer:1 ten represents number 10 and 10 students make one team. It indicates that 1 ten represents one team. Step 1: In class 1, there are 53 students. 5 tens and 3 ones represent the number 53. So, in class 1, there are 5 teams, and 3 students are left out.
Step 2: In class 2, there are 42 students. 4 tens and 2 ones represent the number 42. So, in class 2, there are 4 teams, and 2 students are left out.
Step 3: In class 3, there are 35 students. 3 tens and 5 ones represent the number 35. So, in class 3, there are 3 teams, and 5 students are left out.
Step 4: In class 4, there are 54 students. 5 tens and 4 ones represent the number 54. So, in class 4, there are 5 teams and 4 students are left out.
Step 5 : In class 5, there are 26 students. 2 tens and 6 ones represent the number 26. So, in class 5, there are 2 teams and 6 students are left out.
Write these in the given table as shown below.

How many teams? Students left
Class 1 5 3
Class 2 4 2
Class 3 3 5
Class 4 5 4
Class 5 2 6


Question 29: How many students are left in all? ……………….

Answer: Add the number of students left in each class.
3 + 2 + 5 + 4 + 6 = 20
Therefore, 20 students are left out.


Question 30: How many more teams can be made with all these students left? ….……………….

Answer: 20 students are left out.
Since 2 tens represent the number 20, and 1 ten makes one team,
2 tens make 2 teams.
Therefore, 2 teams can be formed with all the left out students.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now