NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 13 Puppy and I
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 3 Chapter-13 Poem : Puppy and I


The Puppy and I poem is about the poet who meets a man who asks the poet to accompany him as he is going to the village to get some bread. The poet refuses, then the poet meets a horse, and he speaks with the horse, and the horse asks if the poet wants to join him as he was going to the village to get hay. The boy refused the horse. The poet meets a puppy next, and the Puppy tells him he will be going up the hills to roll and play. On hearing the puppies plans, the poet replies that he would join the Puppy to play up in the hills.


The NCERT solutions for Puppy and I class 3 poem helps the child to:

philosophyExplain the main idea in the poem

philosophyDescribe different dog breed

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 13 class 3 English Puppy and I question answer in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for Puppy and I in PDF

Chapter 13: Puppy and I

Reading is Fun

Question 1: Who is the ‘I’ in the poem?

Answer : ‘I’ in the poem is the child.


Question 2: Where was the Man going?

Answer : The Man was going to the village to get bread.


Question 3: Why didn’t the child go with the Horse?

Answer : The child did not go with the Horse as it was going to the village to get some hay.


Talk time

Question 1: Do you have a pet?

Answer : Yes, I do have a pet.


Question 2: Talk about three things that you and your pet do together.

Answer : I go for an evening walk with my pet.
Every Sunday, I play with my pet in the garden.
I sit and watch television with my pet.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Question 3: How do you look after your pet? Tell the class first in your own language, and then in English.

Answer : I feed my pet when she is hungry. I take her for walks. I play with her.
I arrange her toys if they are scattered all around.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Let’s draw

Question 1: Look at the dogs in the picture and write about them. You might begin: I am a little brown dog.
My name is _____ ______ _______

Answer :
I am a little brown dog. My name is Jimmy. I am a Bull Dog, short cute with a large head and a flat nose.

I am a large brown coloured dog. My name is Bobby. I am a Boxer. I am primarily a large dog with a flat nose and a short tail.

I am a large brown and black dog. My name is Jerry. I am a German Shepherd. I am hairy and usually trained for guarding property and catching theives.

I am a black coloured dog. My name is Max. I am a Doberman with a sleek black shiny body. I can run at a great speed.


Question 2: Join the dots and colour and name your dog.

(Note: Students should attempt the above question on their own.)


Let’s write

Question 1: Match the animals with their sounds.

AB
a horse
a dog
a sheep
a cat
an elephant
a tiger
a cow
trumpets
bleats
neighs
roars
moos
barks
mews

Answer :


Question 1: List these animals under Domestic Animals and Wild Animals.

jackal fox tiger dog cow
elephant bear sheep goat buffalo

Answer :

Domestic AnimalsWild Animals
dogelephant
sheepbear
goatfox
buffalojackal


Question 2: Fill in the blanks with rhyming words.

Hill______
Hay______
Fine______
Get______
Going______
Hare______

Answer :

HillMillTill
HaySayDay
FineMineDine
GetSetBet
GoingDoingBowing
HareAirBare


Bruno

Question 1: Choose the right words.
1. Bruno is my _________. (pet/dish)
2. He breaks his _________. (dish/fish)
3. Daddy gives him _________. (water/milk)
4. Mummy gives him a new _________. (fish/dish)
5. Bruno is now _________. (sad/happy)

Answer :

1. Bruno is my pet. (pet/dish)
2. He breaks his dish. (dish/fish)
3. Daddy gives him milk. (water/milk)
4. Mummy gives him a new dish. (fish/dish)
5. Bruno is now happy. (sad/happy)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us