NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 16 My silly sister
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-3 Chapter-16 Story: My Silly Sister


The story My Silly Sister written by Rabindranath Tagore shares the thoughts of a brother who observes his younger sister’s habits. He notices many things which he finds silly about his baby sister.


The NCERT solutions for class 3 English My Silly Sister helps the child to:

philosophyuse the plural form of the words.

philosophyuse adjectives and adverbs in a sentence.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 16 My Silly Sister class 3 question answer in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for My Silly Sister in PDF

Chapter 16: My Silly Sister

Reading is Fun

Question 1: What does the baby do with the pebbles?

Answer : The baby tries to put them into her mouth. She thinks it to be real food.


Question 2: What does the baby do with the book?

Answer : The baby tears the pages of the book with her hands and shouts with joy at nothing.


Question 3: When does the baby laugh?

Answer : The baby laughs when her brother disapproves by shaking his head or when he is angry at her. She laughs when he scolds her or when he calls her naughty.


Question 4: Why does the washerman bring donkeys?

Answer : The washerman brings donkeys in order to carry the dirty clothes away.


Talk time

Question 1: What is the funniest thing the baby does?

Answer : The funniest thing that the baby does is that she laughs when her brother scolds her.


Question 2: Do you think the baby sister is really silly? Why?

Answer : No, I don’t think the baby sister is really silly. She seems to be a smart girl as she makes fun of her brother when he is angry.


Word Building

Question 1: Fill in the blanks to spell words from the story.
s i _ _ y
p e _ _l _ s
s t r _ e t s
s _ o l d
l e _ _ o n s
n _ u _ h t y
e x c _ t _ m _ n t
d _ n k _ y

Answer :

s i l l y
p e b b l e s
s t r e e t s
s c o l d
l e s s o n s
n a u g h t y
e x c i t e m e n t
d o n k e y


Question 2: Write similar words from the story:
Foolish ____
Stones ____
Mischievous ____
Fetch ____

Answer :
Foolish Silly
Stones Pebbles
Mischievous Naughty
Fetch Bring


Question 3: Fill in the blanks with words from the box:

children they bell
The ____ are playing in the field. ____ are happy. ____ are playing ‘catch-me-if-you-can.’ The _____ has rung. It is time for lessons.

Answer :
The children are playing in the field. They are happy. They are playing ‘catch-me-if-you-can.’ The bell has rung. It is time for lessons.


Question 4: Fill in the blanks
i. One child, many _____ .
ii. One fox, many ______ .
iii. One duck, many ______.
iv. One goose, many _______ .

Answer :
i. One child, many children.
ii. One fox, many foxes.
iii. One duck, many ducks.
iv. One goose, many geese.


Question 5: Add ‘ful’ to make a word.
a. The children are ______. (play)
b. The flowers are ______. (beauty)
c. The books are ______ . (use)
d. The vegetables are _____ . (plenty)

Answer :
a. The children are playful.
b. The flowers are beautiful.
c. The books are useful.
d. The vegetables are plentiful.


Question 6: Add ‘ly’ to make a word.
a. The new shoes are ________. (love)
b. He is ______ smart. (real)
c. We should eat ______ . (slow)
d. Let us sing ______ . (soft)

Answer :
a. The new shoes are lovely.
b. He is really smart.
c. We should eat slowly.
d. Let us sing softly.


Question 7: Add ‘ish’ to make a new word.
a. That girl is always crying. She is _______ . (child)
b. I slipped on a banana peel. I feel _______ . (fool)
c. My sister is ______ . (baby)

Answer :
a. That girl is always crying. She is childish .
b. I slipped on a banana peel. I feel foolish .
c. My sister is babyish.


Let’s write

Question 1: Write five sentences on how you help at home.
I help mother ______________
I help father _______________
I also help my brother in ________________
I also help my sister with _________________
I do ______________ in the house.

Answer :
I help my mother in the household chores.
I help my father to carry the grocery bag.
I also help my brother in cleaning his study table.
I also help my sister with her art and craft.
I do my best to help everyone in the house.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us