NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 20 The Ship of The Desert
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 3 Chapter 20 Story: The Ship of the Desert


The NCERT English class 3 chapter 20 Ship of the Desert is a discussion between a camel and a lion. The camel tells the lion of how he is known as ‘The ship of the desert' as he can live without water and food for days and withstand the hot sand even on a hot afternoon. The lion talks about his padded paws and that he can run at the speed of 80 kilometers per hour, but in the end he acknowledges that the camel is the ship of the desert.


The NCERT solutions for CBSE class 3 English chapter 20, Ship of the Desert help the child to:

philosophyFocus on word building exercises

philosophyFrame sentences for a picture composition

philosophyLearn the difference in meaning by the usage of homophones in a sentence

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 20, The Ship of the Desert in the PDF format for free.

Download the Ncert Solutions for The Ship of The Desert in PDF

Chapter 20: The Ship of the Desert

Reading is fun

Question 1: Why is the Camel called the Ship of the Desert?

Answer : The Camel is called the Ship of the Desert as it can walk across the desert even on a hot afternoon. The sand burns, but it is not bothered by the hot sand.


Question 2: For how many weeks can a camel store food in its hump?

Answer : The camel can store food in its hump for two weeks.


Question 3: What does the camel eat in the desert?

Answer : In the desert, a camel eats thorny bushes along with the thorns.


Question 4: Choose the right answer.
i. Name the Ship of the Desert
(a) lion (c) camel
(b) crab (d) tiger

ii. Name the King of the Forest
(a) lion (c) monkey
(b) owl (d) crocodile

iii. The feet of the camel are
(a) thick and padded (c) thick and fat
(b) long and fat (d) thin and padded

iv. There are no rivers or lakes in
(a) plains (c) plateaus
(b) mountains (d) deserts

v. At a time a camel can drink
(a) 200 bottles of water (c) 100 bottles of water
(b) 400 bottles of water (d) 300 bottles of water

vi. A camel stores its food in its
(a) stomach (c) legs
(b) hump (d) lips

Answer :
i. (c) camel

ii. (a) lion

iii. (a) thick and padded

iv. (d) deserts

v. (a) 200 bottles of water

vi. (b) hump


Word Building

Question 1: Make as many words as you can from within the given words. The first one is done for you.

ROARINGINRANROAR
FROWING_________
BLINKING_________
WONDERINGLY_________

Answer :

ROARINGINRANROAR
FROWINGOWNWONRING
BLINKINGBLINKINKLINK
WONDERINGLYWONDERRINGWORE


Question 2: Match the pictures with the words given below

tusk beak mane whiskers
hoof feet fin paw

Answer :


Let’s write

Question: Look at the goats in the pictures and write about them.

Answer :


Talk time

Question: Read these words aloud, paying attention to their spellings.

i – eye
week – weak
in – inn
no – know
not – knot
of – off
bye – by
our – hour
need – knead
see – sea
here – hear
eight – ate
two – too
Now make sentences with each word.

Answer :

I – eye:I injured my left eye while playing.
week – weak:Due to a viral infection, I became weak in the past week.
in – inn:At night, we can rest in the inn.
no – know:You should know when to say a “No”.
not – knot:He did not want to tie that knot in the rope.
of – off :The cricket match had to be called off because ofheavy rains.
bye – by:She bid me goodbye while passing by my house.
our- hour:In the next one hour, our flight will land in Kolkata.
need–knead:I need your help to knead the dough for the bread.
see – sea: When you are at sea, there is so much to see.
here – hear:She is here to hear the legendary singer singing.
eight – ate:Today, I ate my breakfast at eight O’clock in the morning.
two – too:The two dancers made the performance too exciting for the viewers.
(Note: You can write sentences of your own choice.)


Team time

Question: Find out which animals live in
i. icy cold regions
ii. hot wet regions
iii. dry hot regions

Answer :
i. Polar bears, penguins, and arctic foxes live in icy-cold regions.
ii. Monkeys, tigers, elephants, snakes, and birds live in hot wet regions
iii. Camels, ground squirrels, and antelopes live in dry hot regions


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 English

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us