NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 1 - Poonam's Day Out
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-1: Poonam’s Day Out

Chapter 1 Poonam’s Day Out, provides a general overview of animals. It is narrated through Poonam, a young girl who looks into her surroundings and discovers the wonders of nature.


The young learners will learn—


  • to observe their locality and identify the different animals they see.
  • the concepts of some common animals' habitats, sounds, and movements.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 1 Poonam’s Day Out in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter-1: Poonam’s Day Out

Question 1:Poonam looked up. She saw many animals on the tree. Which animals can you spot on the tree in the picture? Write down their names.

Qn1.PNG

Answer : I spotted a monkey, a pigeon, an ant, a squirrel, a crow, a butterfly, a sparrow, a myna, and a parrot on the tree.


Question 2: Which animals did Poonam see at the pond? Look at the picture and write their names.

Qn2.PNG

Answer:Poonam saw a goat, tortoise, buffaloes, frogs, stork and crane.


Question 3: Can you act like the animals seen at the pond? Which animal makes what kind of sounds and movements? Try to make similar sounds.

Answer:Yes, I can act like the animals which are seen in the pond.
Some of the animals in the pond make the following sounds—
Goat: Meiiiiiin – Meiiiiiin
Buffalo: Gruuuuuuunt
Frog: Croaak – Croaak
Tortoise: Hissssss

The animals in the above image are of different sizes and shapes showing different kinds of movements. The goat and the buffalo walk, a tortoise crawls, birds like the crane and the stork fly while the frog hops. They can do these with the help of their feet, wings, and tail.


Question 4:You must have seen many animals too. Write which of them—
can fly: _ _
can crawl: _
_
can walk: _ _
can hop: _
_
have wings: _ _
have feet: _
_
have tail: _ _ _

Answer:can fly: Crow, Parrot, Sparrow
can crawl: Lizard, Snake, Snail
can walk: Dog, Cat, Lion
can hop: Kangaroo, Cricket, Grasshopper
have wings: Dove, Hawk, Eagle
have feet: Cow, Tiger, Camel
have tail: Zebra, Elephant, Horse


Question 5:Look at the pictures given below. Colour the animals that do not live in your house and mention their names below.

Qn5.PNG

Answer:The animals which do not live in my house are as follows—
Horse, Elephant, Fish, Duck, Rat, Hen, and Crow.


Question 6: Here are some incomplete pictures of animals. Complete them and write their names below.

Answer:Dog, Fish, Cockroach.


Who am I?

Question 1: Find my name in the crossword and put a circle around it. One example has been given.

  1. Banana is what I love eating, I spend my time jumping and leaping.
  2. On the walls, webs I weave, where insects stick and cannot leave.
  3. I remain awake the whole night, and go to sleep in broad daylight.
  4. Croak, croak, croak is my sound, in water or on land I am found.
  5. I appear after rainfall, have no feet so I crawl.
  6. Slow and steady is my pace, I always win when there is a race.

Qn6.PNG

Answer:

Qn6.PNG

1. Banana is what I love eating, I spend my time jumping and leaping. I am Monkey.
2. On the walls, webs I weave, where insects stick and cannot leave. I am Spider.
3. I remain awake the whole night, and go to sleep in broad daylight. I am Owl.
4. Croak, croak, croak is my sound, in water or on land I am found. I am Frog.
5. I appear after rainfall, have no feet so I crawl. I am Snail.
6. Slow and steady is my pace, I always win when there is a race. I am Tortoise.

Question 2: Spend some time under a tree. Observe the animals carefully. Name the animals which can be seen—
on the branches: , ,
on the leaves:, , _
on the trunk: , , _
on the ground:
, , _
around the tree: ,
, _

Answer:
on the branches: Monkey, Ant, Owl
on the leaves: Slug, Snail, Millipede
on the trunk: Squirrel, Termite, Gecko
on the ground: Snake, Worm, Rat
around the tree: Deer, Cow, Buffalo


Question 3:
Now arrange these animals in the order of their size — smallest being the first.

Answer:

1. Termite2. Ant3. Snail
4. Slug5. Worm6. Millipede
7. Gecko8. Rat9. Squirrel
10. Owl11. Snake 12. Monkey
13. Deer 14. Cow15. Buffalo 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now