NCERT Solution Class 3 EVS Chapter 11 From Here to There
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-11: From Here to There

Class 3 EVS Chapter 11 presents a beautiful insight into the world of travelling through a poem depicting travelling by train. The poem in the chapter increases the interest of young learners in the typical sound made by a moving train like chhuk chhuk, and the scenery from a train window

The other modes of transport, their purpose, the concept of wheels, and sounds made by various vehicles are also mentioned in CBSE Class 3 EVS Chapter 11. Students are introduced to the basic road safety rules and the common traffic rules. Emergency vehicles like ambulances and fire engines are also stated in the chapter.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 11 From Here to There in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for From Here to There in PDF

Chapter 11: From Here to There

The Train

Question 1 : How did you like the poem?

Answer : I enjoyed the poem about the moving train.


Question 2 : Have you ever travelled in a train? When?

Answer : My family and I went from Mumbai to our village in Konkan by train during Diwali.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3 : Can a train move anywhere? Why?

Answer : A train cannot move anywhere like other vehicles. A train moves on the metal tracks built on the ground.


Question 4 : What is meant by ‘roads of iron’?

Answer : The ‘roads of iron’ in the poem refer to the iron railway tracks on the ground on which a train moves.


Question 5 : What places did the train pass by? Make a list.
___________, ___________, ___________,
___________, ___________, ___________.

Answer : The train passed across the meadows, then over the hills, passed by the mills, passed the aged farmers, temples, wells in the villages, lush green fields having broken walls, fields of potato, clouds of smokes, village fairs, birds, riders with their mares, dhobi ghats, tea shops and many more.


Question 6 : Which vehicles have you travelled in? Write their names in your notebook.

Answer : I have travelled in buses, autorickshaws, trains, boats, and bullock carts.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7 : Which all vehicles did the children travel in?
____________, _____________, _____________,
____________, _____________, _____________.

Answer : The children travelled from their homes to different places by a variety of vehicles—

BusBoatBicycle
Metro trainCarRickshaw
AeroplaneHorseBullock cart


Question 8 : How would you choose to go from your house to the places written below? Write in the box.

Answer :


[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9 : How would you keep yourself safe while travelling?

Answer : (i) If I am travelling by car or aeroplane, I would always fasten the seatbelts.
(ii) I would not stand by the open doors of a moving train.
(iii) When travelling by boat, I would not lean over to touch the water.
(iv) I will not board a moving bus or get down from it.
(v) I will obey the traffic signals.


Question 10 : Write in front of each picture what the vehicle is used for. In the spaces provided, draw the pictures of some other vehicles. Write their names and what they are used for. Are all these vehicles used for our travel?


Answer : No, not all vehicles are used for our travel. Some of these are used for transporting goods, letters and parcels while others are used for moving patients and disabled persons, towing heavy things, and farming.

VehicleUsed for

Push Cart
Transporting small goods, selling fruits and vegetables.

Mail Truck
Carrying letters, parcels, and packages.

Rickshaw with hand-operated pedals
Used by disabled people.

Tractor
Ploughing the fields.

Double-decker bus
Carrying passengers.

Ambulance
Carrying patients.

Cargo Ship
Used for transporting goods from one country to another through seas and oceans.

Police Car
Police officers travel in these cars to patrol the roads, chase criminals, and arrive at the crime scenes.


Question 11 : Names of some vehicles are given in the centre of a wheel. Join these on one side to the number of wheels each vehicle has and on the other, join them to what is used to run them.

Answer :

Vehicle nameNumber of wheelsRun/driven by
BusMore than four wheelsDiesel/Humans
Bullock-cartTwo wheelsAnimals/Humans
CartTwo wheels or four wheelsHumans
ScooterTwo wheelsPetrol, diesel, electricity/Humans
RickshawThree wheelsHumans
CarFour wheelsDiesel, petrol, gas/Humans
Metro railMore than four wheelsElectricity/Humans
TrainMore than four wheelsElectricity/Humans
BoatZero; it travels on waterHumans
TruckMore than four wheelsDiesel/Humans
BicycleTwo wheelsHumans
MotorcycleTwo wheelsPetrol, diesel, electricity/Humans


Question 12 : Find out from your elders – How did people travel fifty years ago? Were the present means of travel available at that time also?

Answer : Fifty years ago, people travelled mostly by bicycles, bullock-carts, horse-driven tongas, steam engine trains, ships, etc. Vehicles, such as trucks, trains, airplanes, and ships, were available only for the rich people. Cars, buses, and motorcycles were seen in the big cities


Question 13 : Can you imagine which vehicles people will use for travel twenty years from now? Ask your family members and friends and fill in the table.
You can add more—

To Whom You AskedTheir Answers
You
Friend
Chacha
Teacher
 
 

Answer :

To Whom You AskedTheir Answers
YouSolar-powered or electric bicycle
FriendSolar-powered or electric motorcycle
ChachaCable cars
TeacherSolar-powered or electric car
ParentsBattery operated car
GrandparentsElectric rickshaw
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Your Own Train

Question 1 : From the sounds given below can you tell which vehicle it is? One example is given.
Chuk-Chuk       Train
Pon-Pon __________
Gharr-Gharr __________
Peen-Peen __________
Tup-Tup __________
Tring-Tring __________

Answer :

Sound of vehicleVehicle
Chuk-Chuk Train
Pon-PonTruck
Gharr-GharrMotorcycle
Peen-PeenBike/Scooter
Tup-TupAnimal driven cart
Tring-TringBicycle


Question 2 : These are the sounds of single vehicles. How does it sound when many vehicles run together on the road making different noises? Isn't there a lot of noise?

Answer : When many are vehicles running together on the road it becomes an unpleasant scene because different types of loud noise can be heard at once, which is quite irritating.


Question 3 : Where have you heard the maximum noise?

Answer : I have heard the maximum noise during traffic congestion when all the vehicles start honking their horns loudly.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4 : Do you like so much noise? Why?

Answer : I do not like such noise because it gives me a headache and I feel extremely disturbed.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5 : What all can you see in the picture?

Answer : In this picture, we can see that a building has caught fire. Firefighters are rushing to the building with their hose pipes. Water is gushing out of the fire engine towards the upper storeys of the building. One fireman is at the top of a ladder, also trying to control the fire using a hosepipe. A police van is there to control the alarming situation, and an ambulance is ready to take the injured people to the nearby hospital


Question 6 : Which vehicles can you see in the picture?

Answer : Fire truck, fire engine, police van and ambulance.


Question 7 : What are these vehicles usually used for?

Answer : A fire truck and a fire engine are used for carrying the firemen to the site of an accident along with the necessary things required to put out the fire, like—water, pump, hosepipes, ladders, and rescue equipment. The policemen come in the police van to the place they are needed. An ambulance is used for moving injured people and patients.


Question 8 : Look at the boxes in the picture on the top. Draw them in the correct sequence in the bottom boxes and colour. What did you get? Write its name

Answer : I got a picture of an elephant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us