NCERT Solution Class 3 EVS chapter 12 Work We Do
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-12: Work We Do

Class 3 EVS Chapter 12 tries to capture the essence of the different types of work people do to sustain and this has been described through a scene of the weekly bazaar. The characters of Balbir, Satvinder, Jaggu Bhai, Champa, and others show the diversity in professions..

The chapter also showcases the significance of work done in particular buildings like post offices, hospitals, banks, colleges, police stations, etc.

The general idea of household work and how everyone should contribute to it are mentioned in the chapter. In CBSE Class 3 EVS Chapter 12, children also get to know that not everyone gets a chance to attend school, instead, they start working from a young age.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 12 Work We Do in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Work We Do in PDF

Chapter 12: Work We Do

Question 1 : Look carefully at the picture and write what work is being done by different people.


Answer :
In the first picture—
(i) A woman is sweeping outside the post office.
(ii) A kid from Balbir’s stall is giving tea to the customers.
(iii) A flower seller is sitting beside the road.
(iv) A girl is riding a scooter.
(v) Students are running towards the school.
(vi) Workers are building a house.
(vii) A barber is doing his business under the tree.
(viii) A traffic constable is managing the traffic.
In the second picture—
(i) A shop owner is waiting for the customers.
(ii) A doctor is going to the clinic.
(iii) A boy is riding a bicycle.
(iv) A fruit vendor is selling watermelons on a pushcart along with his daughter.
(v) A woman is carrying goods on her cart towed by a camel.
(vi) Kids are entering the school.
(vii) Cars and a bullock are on the road.


Question 2 : What kind of work do people in your neighbourhood do? Name any five. What are these workers called?

WorkWhat they are called
 
 
 
 

Answer :

WorkWhat they are called
Repair cars and scootersMechanic
Sweeps the roadsSweeper
Sells vegetablesVegetable vendor
Tells the fortuneAstrologer
Teaches danceDance master/instructor
Sells goods in the shopShopkeeper


Question 3 : In the picture on the first page of this lesson, some buildings have been shown. In the list below put a red on the names of these buildings. Also, put a green or yellow on the names of those buildings that are in your neighbourhood.

Answer :


Question 4 : Write the names of any five buildings and the work done in them.

Name of the Building Work Done
 
 
 
 
 
 

Answer :

Name of the Building Work Done
HospitalTreatment of patients, Vaccination of children
BankWithdrawal and deposit of money
CollegeProviding education to students
RestaurantProviding delicious food
MuseumStoring objects of the past
Jewellery shopSell jewellery
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5 : In the picture you saw many people work together to build a new building. School is also one such place where many people work.
Write what work is done in the school.
__________. _______________, ___________, _____________.

Answer : (i) Students learn different things.
(ii) Teachers teach the students and motivate them.
(iii) The Principal manages the school.
(iv)The Librarian maintains the school library and monitors the lending of books.
(v) The cleaning staff keeps the school premises neat and clean


Question 6 : Are there any children in the picture who are not going to school? What are they doing?

Answer : Some children in the picture are not going to the school; instead, one boy is serving tea, a girl is helping her father with his cart, and some kids are playing under the tree.


Household Work

Question 1 : What work does Deepali do in her own house?
______________ _______________ ___________________
______________ _______________ ___________________

Answer : Deepali does the following work—
(i) Preparing food for her siblings.
(ii) Taking care of the house.
(iii) Cleaning the utensils.
(iv) She carries her brother to her father and then drops her sisters in the school.
(v) She helps her mother in her work also.
(vi) Deepali then brings her siblings back home from her father and school.
(vii) At night, she then reads her sister’s school books.


Question 2 : Do you also do household work? If yes, what?
___________, ______________, ___________
___________, ______________, ___________.

Answer : Yes, I also do some household work, like—
(i) I go to the nearby shop to bring whatever my mother needs.
(ii) I serve water to the guest.
(iii) I water the plants daily.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3 : Besides household work do you do any other work at home? If yes, what?

Answer : Besides household work, I neatly fold my clothes every day after they are washed and dried.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4 : Given below are some daily activities. Show on the face of the clocks, at what time of the day you do them.

Answer :


I wake up at 7 o’clock, go to school at 8 o’clock, return from school at 4 o’clock, then start to do my homework at around 5 o’clock, go out to play at 6 o’clock, go to bed at 9 o’clock.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5 : Which of your family members do household work?
What work do they do?

Family MembersWork They Do
 
 
 
 
 

Answer :

Family MembersWork They Do
MotherCooking food, cleaning the house
FatherCooking food, ironing clothes, keeping the drawing-room neat and clean
GrandmotherCleaning vegetables, folding the clothes
GrandfatherBringing milk and newspaper from the main gate, watering the plants in the garden
BrotherKeeping study room neat and clean, helping mother and grandmother in their work
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6 : Which of your family members work to earn money?

Family MembersWork They Do
 
 

Answer :

Family MembersWork They Do
MotherTeaches in a primary school
FatherWorks in an engineering firm
GrandfatherRuns a publishing business
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7 : Which of your family members do work but do not get money for it?

Answer : My mother does most of the household work but does not get paid for it. My brother and grandparents also help around the house without getting money.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8 : Find out from your grandparents what work they did when they were children.

Answer : My grandmother used to accompany her mother in cooking and household work when she was my age. My grandfather, when he was a child, used to collect dry timber for lighting the chullha. He also used to milk a cow in the morning.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9 : You had written about the work you do and the work done by your elders in their childhood. Is there a change?

Answer : Yes, there is a change between the work the elders did when they were young and the work I do now. They had so much work to do in and around their houses as they had a large family. I do quite less work than my grandparents did.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10 : Deepali had to leave school to do household work. Find out if there are any children in your neighbourhood who are over five years and do not go to school.

Answer : Yes, our school bus driver’s children do not go to school. My mother always asks him to send his children to school.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 11 : Talk to any two children and find out why they do not go to school

Name of the first child ______________
Reason for not going to school ______________
Name of the second child ______________
Reason for not going to school ______________

Answer :

Name of the first childSahil Patel
Reason for not going to schoolSahil’s father has lost his job, so Sahil has to work in a garage to help his family.
Name of the second childMeera Roy
Reason for not going to schoolMeera Roy
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us