NCERT Solution Class 3 EVS chapter 13 Sharing Our Feelings
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-13: Sharing Our Feelings

Chapter 13 Sharing Our Feelings portrays a child’s feelings and interactions with the people in their surroundings. How a child can be sympathetic towards blind people is depicted through the story of Ravi, a man who cannot see.

The kids also get a sense of how a blind person feels when they play a blindfold game. Braille script, which helps blind people to read and write, is also mentioned in the chapter.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 13 Sharing Our Feelings in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 13: Sharing Our Feelings

Question 1: Seema’s father reads the newspaper aloud to her nani. How do you help old people?

Answer : I help my grandparents cross the roads whenever I go out with them. I remind them to take their medicines on time. I also bring them books and newspapers.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: What kind of problems do people have in old age?

Answer: Aged people have hearing problems, poor eyesight, joint pains, and weak teeth. So, they face difficulty doing their usual activities like walking, reading, and eating solid foods.


Question 3: How does Ravi bhaiya come to know so many things without seeing them?

Answer: It is said that generally, blind people have a stronger sense of hearing, smell, and touch than other people. Therefore, Ravi bhaiya feels, knows, and understands many things by touch, hearing, and smell.


Question 4: Have you ever needed a stick? When?

Answer: No, I have never needed a stick like Ravi bhaiya, but I used a stick while trekking. I have seen my mother using a stick to place wet clothes on a clothesline for drying.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: Can you think when you may need a stick?

Answer: I may require a stick if ever my foot gets fractured. I will need a stick to pluck fruits and flowers from the trees in my garden. I may need a stick to drive away any stray animals entering our garden or house.


Question 6: How do we help those people who cannot see?

Answer: We can help people who cannot see by holding their hands while crossing the road, walking down the stairs. We can offer them our seat on the bus and read out the newspapers to them.


Question 7: Is there any member in your family who cannot see, speak or hear? Do you know any such person? How do people help them with their work?

Answer: My grandmother, whose age is more than 90 years, cannot see properly. We have a trained nurse to look after her since she is old and blind.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Blindfold

Question 1: Blindfold any one child in the group. One by one, the other children come to him or her quietly. The child who is blindfolded has to guess who the other child is, by touching him or her. Take care not to make any sound. Do you know why?

Answer: If one makes a sound, the blindfolded child will know who is touching them, by recognising the voice.


Discus and tell

Question 1: How many children could recognise the others by touching?

Answer: Two children were able to recognise the others by touching.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: How many children could recognise the other children by only hearing them?

Answer: Four children recognised the other children by only hearing them.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Which was easier of the two?

Answer: Recognising others by hearing is easier.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: Touch and tell how many teeth are there in your mouth? Which students in the class have the maximum number of teeth?

Answer: When I touched my teeth and counted, there were total of 20 teeth. My classmate Gaurav has the maximum number of teeth—22.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5: How many things can you recognise by only touching?

Answer: I can recognise many things by only touching, like an ice cube, mobile phone, my favourite toy, newspaper, fruits, water, soil, etc.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: Close your eyes and listen. What sounds can you hear? Which people can you identify from the sound they make as they move?

Answer: I can hear the sound of a fan spinning at high speed, a TV playing some songs, birds chirping on the tree near our house.
I can identify my father because he wears a particular type of sandals at home that makes a peculiar sound while walking. I can identify my grandmother from the sound of her bangles clinking.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: By just smelling can you guess if it is someone close to you?

Answer: It is hard to guess others, but I can identify my mother because she always uses a rose-scented cream which I can recognise immediately.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now