NCERT Solution PDF Class 3 EVS chapter 15 Making Pots
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-15: Making Pots

Chapter 15 Making Pots introduces the concept of pots by a beautiful story of Phudgudi, the sparrow, and Bhanate, the crow. The chapter gives an insight into the art of pot making from clay using a clay pit and a trowel.

It mentions the different clay utensils that can be made, which are then baked to impart hardness.

Finally, the chapter also raises a significant question: what will happen if all the pots in the world disappear suddenly, thereby giving an idea about the importance of utensils in our lives.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 15 Making Pots in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 15: Making Pots

Question 1:Why did the crow need a pot?

Answer : The crow needed a pot to collect the water for washing its beak to eat the sparrow’s egg.


Question 2: Who all helped the crow to make the pot?

Answer:The blacksmith gave the trowel and the potter made the pot using a trowel, and a clay pit. So, the trowel, the blacksmith, a clay-pit, and a potter helped the crow make a pot


Question 3: What things did the potter need?

Answer: The potter needed some clay from a clay pit to make a pot.


Question 4:Are there utensils made of clay in your house? Which are these?

Answer: Yes, we have a clay pot in our house that we use to keep curd. We also have a clay matka for storing water.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5:If someone gives you clay, will you be able make some utensils from it?

Answer: It will be tough for me to make some utensils from clay as it requires high skill and knowledge. [Students should mention their experience based on the above lines.]


A Pot from a Chapati of Clay

Question 1:What will happen if you store water in these pots overnight?

Answer: If I store water in such pots overnight, then there is a high chance that the pot will start leaking because the clay will not be hard enough to hold the water, and finally, the pot will break.


Question 2:We often keep water in a clay pot at home or in the school. Why do these pots not get spoilt by the water?

Answer: The clay pots at our school or home are hardened or baked in a kiln (bhatti). Therefore, water does not leak from these pots, and the pots do not get spoilt.


Question 3:Have you ever seen bricks or pots being baked in a kiln?

Answer: Yes, I have seen a kiln where they bake bricks in my uncle’s village.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: In the olden days, when people did not have any pots, what did those people do?

Answer: When people did not know how to make pots, they may have used coconut shells, pumpkin shells, watermelon shells, big leaves of banana, etc., for storing water.


Question 5:Why would people have made pots?

Answer: People must have felt the need for something to store their food and water, and so came up with the idea of making pots.


Question 6:Imagine—one day all the pots disappear from the world. What will happen in your house?

Answer: If all the pots disappear from the world, we will not be able to store anything. Food and water will spill all over the house. We will not be able to cook anything. Without the pots, we would have to use our own hands to hold food and water, which is impossible.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now