NCERT Solution for Class 3 EVS Chapter 16 Games we Play
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-16: Games we Play

Chapter 16 Games We Play deals with the world of games through Avantika, Nandita, Chachi, and Rajat.

  • Children are made aware of the local games like stappoo (hop-scotch) and the components used in the game like the thippi (marker).
  • Different games are mentioned in the chapter like langhri-taang, house-house, kabaddi, gilli-danda, and other ball games.
  • Indoor and outdoor games, sports personalities, games played by older people when they were young and some fun riddles are also covered in this chapter.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 16 Games We Play in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 16: Games We Play

Question 1 : Write the names of all the games mentioned in the lesson in the table below. Make a in front of those games that one played indoors. Against the outdoor games make a . Don’t forget to write the number of players needed for the game. If some other things are also needed to play the game, then write their names as well.
Names of the games mentioned in the lesson/Number of PlayersThings Needed
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    

Answer :
Names of the games mentioned in the lesson/Number of PlayersThings Needed
Hop-Scotch
(stappoo)
More than twoChalk and thippi
Langdi-TaangMore than twoNothing
Hide and seekThree or moreGood places to hide
Seven tilesMore than two, ideally five to sevenSeven small pieces of tiles, medium-sized ball
KabaddiIdeally, seven to eight players per teamNothing
MarblesMore than twoMarbles
WrestlingTwoWhistle
ChessTwoChessboard and its pieces
Kite-flyingMinimum oneKites, glue, thread, extra paper to make the tail
Gilli-dandaTwo or moreWooden gilli and danda
House-HouseFour or moreToys, miniature sets of houses, kitchen, etc.
CarromTwo or fourCarrom board and its pieces


Question 2 : Do you play any game similar to hop-scotch? What do you call it? Draw the figure that you make to play the game in the space below.

Answer : Yes, friends and I play a game called Four Square. One of my friends learnt it from his brother. This game is played on a four-box grid. The boxes are then numbered one through four. Four or more players can play. We have to bounce a ball from box to box, with each player taking turns trying not to hit any marked line or go outside the box. If someone does that, they get eliminated.


[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3 : Do you play some games with your family members? Which games and with whom?
Family memberName of the game
  
  
  
  
  

Answer :
Family memberName of the game
Whole familyCarrom, Ludo
Brother and SisterLuka-chhupi, Seven tiles, Chess
FatherBadminton, cricket
MotherChess, Ludo, Badminton
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4 : Do you know the name of any famous sports person in your area? If yes, write her or his name and the game with which she or he is associated.

Answer : Yes, Deepak N. Hooda is captain of the Indian National Kabaddi team.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5 : How many games do you know which we play with a ball? Write their names in the ball.

Answer :

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6 : Have you heard of Sania Mirza? She also plays a ball-game. Find out which one and write its name.

Answer : Yes, I have heard about Sania Mirza. She is an international tennis player. I have watched her tennis match on TV.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7 : Which game do you like the most?

Answer : My most favourite game is football.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8 : Find out from the elders in your family or in the neighbourhood –
Which games did they play when they were children?
___________, _____________, ______________.

Answer : The elders in my family used to play a variety of games. They used to play seven tiles, luka chhupi, marbles, gilli danda, cricket, chess, cards, badminton, etc.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9 : Match the riddles with the pictures. Write the name of the game in the given space.

Answer :
Small and coloured are these glass balls, To win the game you have to aim with them all.
Marbles
It has no wings but it can fly, High, high up in the sky.
Kite-flying
King, queen, ace and jack, Fifty two of them make a pack.
Cards
Fours and sixes if you can get, A century is sure, I can bet.
Cricket
If you land on a snake, do not frown In this game you go up and down.
Snakes and Ladders
On the board are squares black and white, There’s the king, the queen and the knight.
Chess
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10 : Besides playing, what else do you do?

Answer : Besides playing, I read comic books, solve crossword puzzles, chat with my friends, watch TV, and water the plants in our garden.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 11 : Besides their work, what else do your family members do? Colour the pictures which show what your family members do in their free time. If you want to add more you can write or draw in the blank spaces.

Answer :


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now