NCERT Solution Class 3 EVS Chapter 18 A House Like This
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-18: A House Like This

NCERT Class 3 EVS Chapter 18 A House Like This! entirely focuses on the diversity in the houses seen across our country, such as houses in hilly regions, houses in areas receiving high rainfall, houseboats, mud houses, and multi-storeyed buildings. The chapter also gives a preliminary idea regarding the materials required for building a house.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 18 A House Like This! in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 18: A House Like This!

Question 1: Why are houses made on bamboo pillars where Bhupen lives?

Answer : Bhupen is from a village in Assam where it rains heavily. The houses are built at about ten to twelve feet high to prevent water from getting inside the houses. So, the houses are made on strong bamboo pillars. Bamboo is also readily available in those regions.


Question 2: What kind of roofs do these houses have? Why are they made like this?

Answer: These houses have roofs made of dry hay. As it rains very heavily in those areas, the roofs are slanting so rainwater does not stay on the roof and flows down immediately. As a result, the ceiling and interior of the house do not get damaged.


Question 3: How does one enter these houses?

Answer:A wooden ladder is used to enter these houses.


Question 4: At night the ladder is removed from these houses. Can you tell why?

Answer: The ladder is removed from the houses to avoid the entry of wild animals inside the houses.


Question 5:In which area is Chameli’s house?

Answer:Chameli lives in the hilly area of Manali, where it snows heavily.


Question 6: What is the similarity in the roofs of Chameli’s and Bhupen’s houses?

Answer: Both Chameli’s and Bhupen’s houses are mostly made up of wood, and the roofs are slanting, which prevents water seepage in the place.


Question 7: How do roofs help in their areas?

Answer: Bhupen and Chameli live in areas that receive heavy rainfall and snowfall. So, in such houses there are slanting roofs that do not allow rainwater or snow to accumulate and prevent the houses from getting damaged.


Question 8: Look at these houses and find out if there are similar houses in your area also.

Qn2.PNG

Answer: Yes, there are some huts, small houses, and multi-storeyed buildings in my area.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: How do people go up in multi-storeyed buildings?

Answer: In multi-storied buildings, there are staircases and elevators for people to go up.


Question 10: How is a houseboat different from other houses?

Answer:Houseboat floats on water whereas other houses are fixed on the ground. A houseboat can be used to travel within a waterbody whereas other houses are used only for staying.


Question 11: Would you like to live in such a house? Why?

Answer: Yes, I would like to live in a houseboat to see the mountains and enjoy the sunrise and sunset. I will also be able to move from one place to another.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 12: Look at the pictures and match.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG


Question 13: Put a ‘✔’ on the names of things which your house is made of.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG


Question 14: Look at the houses in your neighbourhood. What are they made of? Make a list. __________, ______________, ____________, __________.

Answer: In my neighbourhood, the houses are made up of cement, bricks, glass, and stones. There are also a few houses which are made of wood, mud, and grass.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 15: Collect samples of things that are used for making houses.

Answer: Some common things used for making houses are bricks, cement, sand, stone chips, wooden planks, etc.

Qn2.PNG


Question 16: Collect or draw pictures of different kinds of houses. Use these to make a beautiful chart. Display it in your classroom.

Answer:

Qn2.PNG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now