NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 2 The Plant Fairy
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-2 : The Plant Fairy

Chapter 2 The Plant Fairy, depicts the plant kingdom’s diversity presented through a fun game played by Shabnam, Ammu, Michael, Dayaram and Didi. In this chapter, the children will learn—


  • The variation in colours, smell, shapes, and margin of leaves.
  • Different types of tree trunks.
  • Variation among plants.
  • How to take rubbings of leaves and tree trunks.
  • How to care about plants.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 2 The Plant Fairy in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 2 The Plant Fairy

Question 1:Can you name the plant on which Didi was sitting?

Qn1.PNG

Answer : Yes, Didi was sitting on the green grass.


Question 2: Which animals did Poonam see at the pond? Look at the picture and write their names.

Answer:Yes, I have seen trees like the banyan, mango, and peepal with such big trunks in the park near my home.

Qn2.PNG


Question 3: Do all the leaves have similar colours, shapes and margins?

Answer:No, all the leaves shown in the image are of different colours, shapes, and margins. The leaves show different shades of green. Some of these leaves are purple, yellow and red also. The leaf margins are also different—some have straight or uneven margins while others have saw-like margins.

Qn2.PNG


Question 4:Collect a few leaves of plants like lemon, mango, neem, basil (tulsi), mint (pudina) and coriander (dhaniya). Crush the leaves and smell them. Do they all smell alike? Can you identify the leaves just by their smell?

Answer:No, all these collected leaves smell differently. Some of the leaves like basil (tulsi), neem, lemon, mint and coriander (dhaniya) can be identified with the help of their distinct smell.


Question 5:Look at the rubbings made by the others. Are the rubbings of different plants similar?

Answer:No, the rubbings of different plants are different due to differences in the texture of their leaves and trunks.


Question 6: Which leaf gave a good rubbing?

Answer:The leaves, whose texture is very rough, gave a good rubbing.


Question 7: In case of which tree was the rubbing of the trunk difficult? Why?

Answer:The rubbing was difficult on the trees with smooth, soft, and plain-textured trunks (for example, mango tree) compared to the trees with hard and rough trunks. This happened because the hard surface gave imprints very easily.


Question 8: Look at the picture and name the things which have patterns of leaves and flowers on them.

Qn2.PNG

Answer:The list of the things with the patterns of the leaves and flowers in the picture are—

  • Painting on the wall
  • The curtain on the window
  • Pillow covers
  • Book
  • Pant which the girl is wearing
  • Carpet on the ground

Question 9: Look for the objects which have patterns of leaves and flowers on them in your house. Write their names.
_______, _______, _______, _______,

Answer:Table cloth, Sofa cushion, Fridge door and Water bottles.
____________________________________


Question 10: You must have seen many plants and trees. How many of them can you name? Write their names.
_______, _______, _______, _______,
_______, _______, _______, _______,

Answer:Rose plant, Coconut tree, Eucalyptus tree, Money plant, Tamarind tree, Guava tree, Mango tree, Amla tree.


Question 11: Are there any plants that you have heard of, but never seen? Which ones.
_______, _______, _______, _______,

Answer:Pineapple plant, Almond tree, Apple tree, Oak tree and Saffron plant.


Question 12: Ask some older people if there were plants which they have seen when they were children but are not seen these days.

Answer:Yes, there are some plants seen by the older people during their childhood but are not seen these days, such as White Durva grass, Musli plant.


Question 13: Also, ask them if there are any plants which can be seen these days, but which were not seen earlier.

Answer:The older people haven’t seen some plants during their childhood, such as—
Different varieties of bonsais, daffodils, and kinnow plant.


Friendship with a Tree

Choose a tree near your school or house and make friends with it.


Question 1: What tree is it? Ask some elders if you don’t know.

Answer:It is a Champa tree.


Question 2:Will you like to give your friend a special name? What will you name it?

Answer:Yes, I will name it “Fragrant Beauty”, because of the aromatic and beautiful flowers.


Question 3:Does the tree bear flowers or fruits? Which ones?

Answer:My friend “Fragrant beauty” bears both fruits and flowers.


Question 4:How do the leaves of the tree look?

Answer:The leaves are long, thin, pointed, and green.


Question 5:Do animals live in the tree? Which ones?

Answer:Yes, some small insects and birds live in the tree. I have seen squirrels on the trunk as well.


Question 6:Find out more about your tree friend and share it with others.

Answer:The Champa tree bears white flowers with yellow centres. These flowers have a pleasant smell and are pretty to look at. The tree sheds its leaves during winter. Many birds build their nests on the branches.

Qn2.PNG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now