NCERT Solution PDF Class 3 EVS Chapter 20 Drop by Drop
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-20: Drop by Drop

Chapter 20 Drop by Drop Class 3 EVS describes the significance of water in man’s life. It shows how people in desert areas collect water and carry out rainwater harvesting to avoid a water crisis..


The chapter compels the children to think about different ways to save water as water is a precious resource. They also get a brief idea about the reuse of water in various activities.


Overall, the main focus in the NCERT Class 3 EVS Chapter 20 is to make the kids understand that water is for all and should not be wasted under any circumstances.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

NCERT Solutions for EVS Class 3 Chapter 20 Drop by Drop in PDF format can be downloaded for free from the given link.


Download the Ncert Solutions for Drop by Drop in PDF

Chapter 20: Drop by Drop

Question 1: From where do the people in Madho’s village fetch water for drinking?

Answer : The villagers from Madho’s village have to walk a long distance to reach a pond from where they fetch water. Sometimes water trains come into the village, for which the people wait for a long time. Some villagers collect rainwater by specially built tanks.


Question 2: Who fetches water in Madho’s house?

Answer: Madho’s mother and sister travel a long distance to fetch water from a pond. Whenever the water train comes into the village, his father takes his camel-cart to bring water.


Question 3: Water collected in the tanka is mostly used for drinking. Why?

Answer:A tanka is properly covered with a lid. Rainwater flows through a pipe into the tanka. A sieve is attached to the mouth of the pipe so that no dirt gets into the tanka. Due to this filtration process, clean water is obtained, which is used for drinking.


Question 4: Is rainwater collected in your house as well? If yes, how?

Answer: Yes, we collect the rainwater from our building’s terrace. Then it is filtered to be used for gardening and cleaning.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5:Can there be any other method of collecting water?

Answer:Yes, there are other methods for collecting water, like, plastic or cement tanks, buckets, drums, digging trenches on the hilly slopes, etc.


Question 6: Do activities as shown in the picture and write answers in the boxes.

Qn2.PNG

Qn2.PNG

Answer:Suppose 20 drops fill a spoon, then it requires 15 spoons to fill a bowl, 10 bowls to fill a mug, and 5 mugs to fill a bucket.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: Can you think of ways of saving water? Write your suggestions below:
_________________________________
_________________________________

Answer: There are some ways by which we can save water—

  • Avoid water leakage from the taps.
  • Check if someone is keeping the tap open.
  • Request our elders to practice rainwater harvesting.
  • Avoid extra use of water while brushing teeth, bathing or washing clothes and utensils.
  • Use a bucket to take a bath instead of using a shower.
  • Use wastewater that comes from washing the clothes to clean the toilets.
  • Unused water can be used for gardening.


Question 8: Have you seen water flowing unnecessarily in your home, school or any other place? Where?

Answer: No, I have not seen water flow unnecessarily at home or in my school because we have been taught that water is precious and must not waste it. But once, I had seen a man keep the tap running in a restaurant. I politely asked him to turn off the tap.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 9: Can we use the water that has been used for one purpose for something else?

Qn2.PNG

Answer: The woman in the above picture uses her bathing water to clean the cow. Similarly, we can re-use the water which has been used for one purpose for some other activities. For example, water collected from washing clothes can be used for toilet cleaning, and water collected while cleaning vegetables can be used in the garden to water the plants.


Question 10: Draw lines using different colours to show which work will be done after the other so that the same water can be re-used. One example has been given.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us