NCERT Solution Class 3 EVS Chapter 21 Families can be Different
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-21: Families can be Different

Class 3 EVS Chapter 21 elaborately shows how families differ across our country. Some may be joint families, some nuclear families, some reside far from their hometown, and many more.


However, the essence of these various types of families is the bond and the sense of belongingness among the family members.


NCERT Class 3 EVS Chapter 21 also presents how family functions as a unit and how everyone takes care of each other through the stories of Sitamma, Tara, Sara and Habib, Totaram and Krishna and Kaveri.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 21 Families can be Different in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Families can be Different in PDF

Chapter 21: Families Can Be Different

Come, let’s talk about this game

Question 1: How did you feel when you could join a group of the required number? Why?

Answer : When I managed to join a group of the required number, I felt joyous because I felt that I belonged to the group. I could sense a connection was formed with the group.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: How did you feel if you could not join any group? Why?

Answer: When I could not join any group, I felt lost and detached. I experienced feelings of loneliness.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: Do you like to be with people?

Answer:Yes, I like to be around people with whom I can talk, play, and share my feelings.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: With whom do you like to be more?

Answer: I like to spend more time with my cousin brother Nishant and my grandmother because I feel the most comfortable talking to them.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5:How would you feel if you always had to be alone?

Answer:I would never like to be alone always. I would feel frightened and lonely.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: How are these people related to each other?

Qn2.PNG

Answer:These people belong to one family. Nagarajan and Gurleen are the parents of Tanya and Samar. Tanya and Samar are siblings. Nagarjan and Gurleen are husband and wife


Question 7: Where do we see such a family? Are all families similar to this one?

Answer: We see such families around us. However, all families are not similar to this one. Some are joint families, while others are small (or nuclear families) like that of Gurleen and Nagarjan.


Sitamma

Question 1: Who all are there in Sitamma’s family?

Answer: Sitamma’s family is big. It includes Sitamma, Sitamma’s father and mother, a younger sister Gitamma, Dada, Dadi, a younger Chacha and Bua, Sitamma’s Tauji, and his three children, her elder Chacha and Chachi.


Question 2: How is the relationship between the different people in the family?

Answer: In Sitamma’s family, all members have a very loving and caring relationship. Sitamma’s mother takes care of the tuitions of all the children in the family; she also helps tauji’s younger daughter to get ready for school in the morning. All the members always try to be together during dinner time.


Question 3: In the last one year what are the changes that happened in the family?

Answer: In the last year—

  • Sitamma’s uncle Tauji passed away.
  • Sitamma has an older Chacha who got married recently and started living with the new Chachi in one of the rooms on the terrace.
  • Sitamma’s younger cousin sister (Tauji’s daughter) has started sleeping with Sitamma’s mother.


Tara

Question 1: Who takes care of Tara? How?

Answer: Nana, Tara’s grandfather, takes care of her. He feeds Tara, helps her with homework, and plays with her.


Question 2: What are the things the family members do together?

Answer: Tara’s family members go on family vacations to very faraway places to enjoy their holidays together.


Sara and Habib

Question 1: Who all are there in this family?

Answer: In this family, there are three members—Sara, Habib, and Habib’s Abbu.


Question 2: Abbu enjoys watching television with the others. Why?

Answer: Abbu is a retired member of this family, while Sara and Habib go to work. So, when they come back home, Abbu enjoys their company and watches the television with them.


Question 3: How do the family members enjoy?

Answer: Abbu enjoys watching television and discussing things with Sara and Habib. All of them go for outings on holidays, watch plays and movies. They enjoy the company of the neighbour’s children during the holidays and have lots of fun.


February is Different

Question 1: How do Totaram’s family members keep contact with each other?

Answer: Totaram lives in Mumbai with his father, uncle, and cousin brothers, while his mother and other family members live in the village. So, Totaram misses his mother a lot. Totaram expresses his feelings by writing long letters to his mother. Once a year, he goes to his village to visit all his family members.


Question 2: Which members of Totaram’s family live in the city and which live in the village? Why?

Answer: Totaram lives in Mumbai with his father, uncle, and cousin brothers. Totaram’s mother, dada, dadi, chachi, and younger brothers and sisters live in the village. Totaram came to Mumbai with his brothers for his education.


Krishna and Kaveri

Question 1: How does Krishna take care of his sister?

Answer: Krishna accompanies his sister Kaveri to her school, drops her there, and then goes to school. Krishna and Kaveri eat their lunch together after returning from school and college. They both wait for their father to return and then have dinner together.


Question 2: What activities are done together in the family?

Answer: Krishna, Kaveri, and their father leave the house together in the morning. After their father returns, they all cook and eat together in the evening.


Question 3: What are the things that happen in a family?

Answer: There are many things that happen in the family, such as—

  • All family members live together under the same roof.
  • The elders work to earn a living.
  • They try to eat food together.
  • Some family members cook food for all.
  • They go for holidays, movies and picnics together.
  • Family members care for each other.
  • Sometimes an elderly member passes, and sometimes a new baby arrives in the family.
  • Children do their studies regularly in the presence of the family members.


Question 4: Put a ‘✔’ on those sentences which tell the various things that happen in families.

  • Members of a family often resemble each other. [ ]
  • The family members love each other very much. [ ]
  • One becomes a part of a family by being born or getting married into that family. [ ]
  • Family members often live together in the same house. [ ]
  • Elders in the family earn money for the family. [ ]
  • Family members stay together even if there is a fight amongst themselves. [ ]
  • In a family, children and the old are taken care of. [ ]

Answer:

  • The family members often resemble each other. [✔]
  • Members show bonds of love towards each other very much. [✔]
  • To be a part of a family has to be born in or get married into that family. [✔]
  • Family members often live together under the same roof. [✔]
  • Elders in the family take the responsibility of earning money for the family. [✔]
  • Family members stay together even if there is a fight amongst themselves. [✔]
  • In a family, children and the old are taken care of. [✔]


Question 5: Think of some other things about your family and write in the space provided.

Answer:

  • In my family, the younger ones respect the elders.
  • We play games together on holidays.
  • We celebrate all the festivals together.


Sitamma’s family tree

Question 1: Can you imagine a family in the form of a tree? Sitamma’s family tree is drawn here.

Qn2.PNG

Draw your family tree in the notebook. For this, take help from your elders. For help, you can refer to Sitamma’s family tree.

Answer:

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us