NCERT Solution Class 3 EVS Chapter 22 Left-Right
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-22: Left-Right

Chapter 22 Left-Right is a beginner’s lesson in directions and maps. The chapter covers the concepts of—

  • directions—left, right, front, and behind.
  • how to read a simple map.
  • symbols used on a map.
  • symbols used to indicate particular buildings like hospitals, post office, school, etc.


Through different activities and questions, the students acquire an understanding of directions and maps.


The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 22 Left-Right in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 22: Left-Right

Now look in your classroom and tell—

Question 1: What is there on your left?

Answer : There is a cupboard on my left.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: What things are there behind you?

Answer: The desks and my classmates are behind me.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3: On whose left side are you sitting?

Answer:I sit on the left side of my friend Rohan.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 4: What is there on your right?

Answer: On my right side, there is a desk.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5:Who is sitting on your right?

Answer:Rohan sits on my right side.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 6: What is in front of you?

Answer:The teacher’s desk and the blackboard are in front of me.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 7: On whose right are you sitting?

Answer: I am sitting on the right side of Tanuj.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8: This is a picture with Ruchira in the centre. In this picture, draw –

  • A book behind Ruchira.
  • A chair on Ruchira’s left.
  • An animal on Ruchira’s right.
  • A tree in front of Ruchira.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG


Question 9: Guide Ruchira from home to school. Find the school in the picture. Also find the way from Ruchira’s home to her school. Now, with a coloured pencil trace the way from Ruchira’s home to her school.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG


Question 10: Which places and things will Ruchira find on her way from home to school? Write their names.
_________, ______________, .
_________, ______________,

Answer: On her way to school from her home, Ruchira finds the following things and places—

  • House
  • Hand pump
  • Tree
  • Park
  • Well
  • Bus stop
  • Post office
  • Hospital
  • Shop


Question 11: Which of these places and things will she find on her right and which places on her left?
On her right On her left
   
   
   
   
   
   

Answer:
On her right On her left
House Tree
Hand pump Park
Bus stop Well
Hospital Post office
Shop Tree


Question 12: How many times will Ruchira have to take a turn on her way from home to school? _____________________.

Answer: Ruchira will have to make a total of five turns from her home to school—two right turns, and three left turns.


Question 13: On the next page (Page 151) is a smaller version of the earlier picture. In this there are symbols in place of pictures. Such a picture is called a map. Identify the symbols and write them.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG


Question 14: Can you tell why these symbols are used?

Answer: These symbols are used because they are easier to draw and indicate a particular place in a given area. Instead of real objects, symbols are use on a map.


Question 15: Given below is a list. Make your own signs (symbols). These symbols should be different from the earlier ones. Now place your symbols in the map given below.

Qn2.PNG

Answer:

Qn2.PNG

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 16: Which other signs can you see in your neighbourhood? Draw them and write what they indicate.
Sign What They Indicate
   
   
   
   
   
   

Answer:
Sign What They Indicate
Qn2.PNG Caution, slippery road ahead.
Qn2.PNG Two-way traffic is allowed.
Qn2.PNG Eating place nearby.
Qn2.PNG Petrol pump ahead.
Qn2.PNG Hospital ahead.
Qn2.PNG Narrow road ahead.
[Students should mention their experience based on the above lines.]
A list of symbols used in the map is given. Look carefully and write.

Qn2.PNG


Question 17: How many houses are there in the map? ________.

Answer: There are four houses in the map


Question 18: How many shops are there in the map? _________.

Answer: There is one shop in the map.


Question 19: How many trees are there in the map? _________.

Answer: There are five trees in the map.


Question 20: How many pumps are there in the map? ________.

Answer: There is one pump in the map which is between a tree and the bus stop.


Question 21: Is the school closer to the post office or to the hospital? _____________

Answer: The school is closer to the post office than the hospital.


Question 22: What is near the bus stop? ____________________.

Answer: There is a hand pump near the bus stop.


Question 23: Without the list of symbols could you have read the map? __________

Answer:Without the list of the symbols, it would not be possible to read the map correctly.


Question 24: Write some symbols here that you have learnt in mathematics. ____________, _________, _____________, _________________.

Answer: In mathematics, we use the following symbols—

  • To show addition: [+]
  • To show subtraction: [-]
  • To show multiplication: [x]
  • To show division: [÷]
  • To show the number is less than another number: [<]
  • To show the number is greater than another number: [>]


Question 25: Show places which come on the way to school from your home through symbols. You can make symbols of your choice.

Answer:
Place Symbol
Museum Qn2.PNG
Post Office Qn2.PNG
Church Qn2.PNG
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now