NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 3 Water O Water
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-3: Water O’ Water!

CBSE Class 3 EVS Chapter 3 is a very interesting water lesson for Class 3 students as it describes the importance of water in our lives.


In Class 3 EVS Chapter 3, the students will get to know—

  • The sources of water.
  • The activities that require water.
  • Amount of water needed for different activities.
  • The different containers used for storing water.

Lastly, the chapter also introduces a fundamental property of liquid—a liquid takes the shape of the container in which it is poured without any change in its volume.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 3 Water O’ Water! in the PDF format for free.


Download the Ncert Solutions for Water O’ Water! in PDF

Chapter 3: Water O’ Water!

Question 1:Do you know any poem or song on water? Recite it in the class.

Answer : Yes, I do know one poem on the water—
Water is pure,
Water is natural,
Water is soul,
Water helps you all,
Water is calm,
Water is free,
Water can help life,
The lives of him, her and me.


Question 2: Which are the places mentioned in the poem where we find water?

Answer:In the poem, they have mentioned some places where we can find water—rivers, waterfalls, lakes and springs.


Question 3: Tick (✔) the activities for which water is needed.to play ◻ to sing ◻ to row a boat ◻ to write ◻ to make tea ◻ to knead dough ◻ to run a fan ◻ to paint pictures ◻ to grow plants ◻

Answer:

to play ◻ to sing ◻ to row a boat ☑
to write ◻ to make tea ☑ to knead dough ☑
to run a fan ◻ to paint picture ☑ to grow plants ☑

Question 4:Name any four activities which— You can do without water. _________, ___________, ___________, ___________. You cannot do without water. _________, ____________, __________, ___________.

Answer:

  • The activities which I can do without water— Running, dancing, watching TV, reading a book, riding a cycle.
  • The activities which I cannot do without water— Making juices, cleaning clothes, brushing the teeth, washing my dog, eating food.

Water—more or less

Question 1:Arrange the following on the basis of the amount of water that is needed for each of the activities. Begin with the activity that needs the most water. Activities: to bathe, to drink, to clean the house, to water the fields, to knead the dough. 1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________

Answer:Based on the need for water from highest to least, the activities are arranged as follows—

  1. To water the fields
  2. To clean the house.
  3. To bathe.
  4. To drink.
  5. To knead the dough.

Water—from where?

Question 1:In the poem you read about rivers, waterfalls, lakes and springs. We get water from all these places. From where do you get water? Put a circle around those places that are either in your house or around it.

lake, well, tube well, pond, waterfall, hand pump, river, stream, tap, tank (tanka), sea, hot water spring

Answer:

Qn6.PNG


Question 2:Have you seen hot water coming out of the ground? Where?.

Answer: Yes, I have seen hot water coming out of the ground at Vajreshwari Hot Water Spring near Mumbai.


Question 3: Does any river flow through your village or city? If yes, write its name.

Answer:The river flowing through my city is called the Vaitarana River.


Question 4:Do you know the names of any rivers? Write their names.

Answer:I know the names of some rivers, such as—

  • Ganga
  • Yamuna
  • Godavari
  • Krishna
  • Cauvery
  • Tapi
  • Narmada

Question 5:At home, where do you get drinking water from?

Answer:At home, we get drinking water from the tap and pipeline which is supplied by the municipality.


Question 6: Do you have to go far to get water? How much time does it take to bring the water?

Answer:We do not need to go far to get water as we get the water from the taps connected to the pipeline. If water is not available through the pipeline, we get it from water tankers.


Question 7:Do your neighbours bring water from the same place?

Answer:Our whole locality and the nearby area get water from the municipal water connection.


Question 8:Why do we need to store water?

Answer:I have seen in my area that if the municipal water is not sufficient or does not come for a day or two, people call for a water tanker. Sometimes there is a shortage of water in the summer season as well. Thus, we need to store water in case any of the above problems arise.


Question 9:Who fetches and stores water in your house?

Answer:My mother takes care of fetching water and storing it properly. Sometimes my father and my elder brother also help her.


Question 10:Are there certain people who are not allowed to take water from there?

Answer:No, everyone is allowed to take water from there.


Question 11:In your notebook draw pictures of any other containers which are used for storing water in your house. Write their names as well.

Answer:In my house, we also use these big water bottles for storing water. We call it ‘Pani ka Batla’.


Question 12:Take a look at the pictures. If we fill them with water—

  1. Which will contain the least water?
  2. Which will contain the most water?

How could you tell?

Answer:

  1. The lota will contain the least water.
  2. The bucket will contain the most water.


Chutki is confused!

Question 1:What do you feel? Did Chhutki’s glass tumbler have less panna?

Answer: Chutki’s uncle just poured the panna from the steel tumbler into the glass tumbler. Therefore, Chutki’s glass tumbler did not have less amount of panna.


Question 2:Given in the grid are some places where water is found. Find seven of them and put a circle around each. One has already been done for you.

Answer:The places where water is found are—

  • Waterfall
  • Lake
  • Sea
  • Well
  • Rain
  • Pond
  • Tap


Question 3:In every row put a circle around one that is different from the others. Also tell how it is different.

  • River, mountain, lake, pond, spring.
  • Bathing, washing clothes, swimming, combing hair, kneading dough.
  • Fish, duck, monkey, crocodile, tortoise
  • Car, boat, bus, train, bicycle.

Answer:

  • Except for mountain, all other places such as river, lake, pond and spring are water bodies.
  • Bathing, washing clothes, swimming and kneading dough require water. But, combing the hair does not require water.
  • Only the monkey lives on land. The rest of them, i.e., fish, duck, crocodile and tortoise, live in water.
  • Here, car, bus, train and bicycle move on land. But the boat moves over water.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us