NCERT Solutions Class 3 EVS chapter 6 Foods We Eat
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-6: Foods We Eat

Chapter 6 Foods We Eat addresses one of the basic requirements of human life—food. This chapter showcases the variation in our food habits as per the cultural diversity of our country. The kids get to know about—

  • the different types of foods, namely, dal rice, chapati, kheer poori, noodles, halwa, pulao, dosa, that are made of basic food grains like rice and wheat.
  • various foods eaten by people of different countries.
  • the relation between consumption of food and the age of the person, i.e., the difference in food habits of an infant, a young person, and an aged person.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.


Download Chapter 6 Foods We Eat in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 6: Foods We Eat

Question 1:What did you eat yesterday? Write it on the plate shown below..

Answer :

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2: Did all the children in the class eat the same food items yesterday? Why?

Answer:All the children live in different families, and come from other regions of India. So, their parents prepare a variety of foods. Therefore, all the children had different foods in their houses yesterday.


Question 3: You must have noticed that in the first picture (Page 38) there is one child in whose house no food was cooked. What could be the reason?

Answer: Yes, one small girl had no food cooked in her house yesterday. It might have happened because her parents were not feeling well and did not cook the food, or her family must be poor to have food daily. In such cases, one should remember to share their food with everybody.


Question 4:Has it ever happened to you that someday you were very hungry but there was nothing to eat? If yes, why?

Answer: Yes, it had happened once. I had a heavy breakfast at home one day and then went to school. During lunchtime, I did not feel hungry. So, I offered my lunch to my friend. By the time school ended, I felt very hungry and did not have anything with me to eat. Somehow, I rushed back home. I was so hungry that I could not wait any longer. Seeing this, my mother gave me some parathas she prepared during the afternoon and after eating that I felt satisfied. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 5:How do you know that you are hungry?

Answer: My stomach feels empty when I am hungry.


Question 6:How do you feel when you are hungry?

Answer: When I am hungry, my stomach feels empty. I also feel very uneasy. I cannot hold back my food cravings and start imagining the delicious foods I am about to eat. [Students should mention their experience based on the above lines.]


Vipul’s family

Question 1:Why was Dadi not able to climb the stairs quickly?

Answer: Vipul’s Dadi was so aged that she was could not climb the stairs as quickly as Vipul.


Question 2:How does Dadi like to have her dal?

Answer: Vipul’s Dadi likes to have dal the way Vipul’s mother used to cook before coming to Nagpur, that is, with sugar in it.


Question 3:How many persons in the story can eat bhutta easily and why?

Answer: In Vipul’s family, he, his mother, and his Mami are young with healthy teeth and gum. So, they can eat bhutta easily. However, Dadi is very old and has no strong teeth and gum. Chhutki is very young and has not developed teeth. So Dadi and Chhutki cannot eat the bhutta.


Question 4:Can all old people eat bhutta? Why?

Answer: No, not all old people can eat bhutta. Some old people may eat bhutta if they still have strong teeth and gum. But most old people lose their teeth, and their gums become weak. So, they cannot eat bhutta, which is quite hard.


Question 5:For four months Chhutki will have only her mother’s milk. That is her only food. Why?

Answer: Chhutki is only four months old. For the first few months, babies should only have their mother’s milk because it is very nutritious. They cannot digest other food apart from mother’s milk. Therefore, Chhutki will have her mother’s milk only for the first few months.


Question 6:Ask your elders and fill in the table.

NWhat can they eat What they cannot eat
Child ____________
____________
____________
____________
Young ____________
____________
____________
____________
Old ____________
____________
____________
____________

Answer:

What can they eat What they cannot eat
Child Milk, soft rice, dal, boiled and mashed vegetables, fruit juice Hard fruits, nuts bhutta, roti
Young Dal-rice, sabzi-roti, eggs, meat, fruits, vegetables, nuts. Too many junk food
Old Dal-khichdi, boiled vegetables, pulses, soft fruits Bhutta, hard fruits like sugarcane, etc.

Question 7:Put ◯ on the things that you eat often. Rice Wheat Barley Oats Maize Millet Kappa (tapioca) Ragi

Answer: I eat most of the food items that my mother serves. Following are the things I eat often—
Rice     Wheat    Barley    Oats

Maize     Millet    Kappa (tapioca)    Ragi
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 8:Find out where each of these things is eaten more.

Answer:

Food item State
Rice Mizoram, Tripura, Manipur, Nagaland, Odisha, West Bengal, Tamil Nadu
Wheat Punjab, Uttar Pradesh and Rajasthan
Barley Haryana and Rajasthan
Oats Himachal Pradesh, Haryana and Punjab
Maize Punjab and Uttar Pradesh
Millet Rajasthan
Kappa (tapioca) Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Assam
Raggi Karnataka, Odisha and Maharashtra

Question 9:We not only eat different things but we also use the same things to prepare a variety of food items. Find out and write what all can be prepared from rice and wheat.

Answer:


Likes and Dislikes

Question 1:HWrite the names of three food items you like to eat and three that you dislike.
Likes: ____________, __________________, _____________.
Dislikes: ____________, __________________, ______________.

Answer: Likes: Pav-bhaji, Biriyani, Dosa.
Dislikes: Pumpkin (Kaddu) sabzi, Karela sabzi, Pulao.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 2:Are your likes and dislikes similar to that of— your family members? your friends?

Answer: My likes and dislikes regarding the food items are mostly similar to my family members, especially my father. Some of my friends also have similar likes and dislikes.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 3:What are the reasons that decide what we eat? Put a (✔) on them. Add to the list.

  • What is easily available.
  • What we can buy.
  • Customs and traditions.
  • ___________________.
  • ________________.

Answer: Some reasons that decide what we eat are as follows—

  • What is easily available.(✔)
  • What we can buy. (✔)
  • Customs and traditions. (✔)
  • How much tasty it is. (✔)
  • How healthy it is (✔)
  • How good the food looks (✔)


Question 4:Names of some things are given below. Put a (✔) on the things that can be eaten. If you are not sure about anything you may ask your teacher.

Banana flowers Hen’s eggs Cauliflower
Drumstick flower Leaves of Arvi Meat
Mushroom Rat Seeds of Onion (Kalonji)
Lotus stem Fish Crab
Red ants Frog Gross
Leftover chapatti Amla Coconut
Camel’s milk Chapatti made of Bajra Chapatti made of gram

Answer:

Banana flowers ☑ Hen’s eggs ☑ Cauliflower ☑
Drumstick flower ☑ Leaves of Arvi ☑ Meat ☑
Mushroom ☑ Rat Seeds of Onion (Kalonji)
Lotus stem ☑ Fish ☑ Crab ☑
Red ants Frog Gross
Leftover chapatti ☑ Amla ☑ Coconut ☑
Camel’s milk ☑ Chapatti made of Bajra ☑ Chapatti made of gram ☑

Question 5:Write the names of some food items that you have never eaten before but feel like eating. ___________________, ___________________, ___________________,
___________________, ___________________, ___________________.

Answer: Bamboo shoot sabzi, Pasta, Undhiyu, Misa Mach Poora (from Arunachal Pradesh), Suran chatni, Patoleo (from Goa).
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • Admission Enquiry 2022-23