NCERT Solution Class 3 EVS Chapter 8 Flying High
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-8: Flying High

Chapter 8 Flying High describes everything about birds to the young learners. The kids are encouraged to observe different birds in their surroundings.

The chapter includes—

  • how birds differ from one another based on their sounds, claws, beaks and feathers.
  • different types of beaks, and foods commonly eaten by birds.
  • movements, sounds, and feathers of birds.
  • animals other than birds who can fly are also mentioned in the chapter.

The NCERT textbook (Looking Around) questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 8 Flying High in the PDF format for free.


Question and Answers

Chapter 8:Flying High

Question 1:
On my head I have a crest,
All say I dance the best,
Of my feathers I am proud,
Before the rain I cry aloud

Answer : Peacock..


Question 2:
Long and grooved is my tail,
High up in the sky I sail,
I pick and eat all the mice.
The ________ is what you call me.

Answer: Eagle.


Question 3:
My feathers are green,
My beak’s red,
Guava and green chilli I’m fed,
I love to imitate people’s voice,
And keep making a lot of noise ____________________.

Answer: Parrot.


Question 4:
Black are my feathers and
black is my _____________.
kau-kau I do all day long __________________

Answer: Crow.


Question 5:
Koohu-Koohu is my sound,
Everywhere I am found,
My sweet voice gives me fame,
_____________ is my name.

Answer: Cuckoo (or Koyel).


Question 6:
Dead animals I do eat,
Making places clean and neat,
High up in the _______ I fly,
Vulture is what I’m called by.

Answer: Sky.


Question 7:
My beak is pink, feathers grey,
Guter Ghoo I go on all day,
In houses I make my home,
A _______ is how I’m known.

Answer: Pigeon.


Question 8:
My beak is very special,
I use it like a needle,
Stitching leaves I make my home,
The _______ bird is how I’m known.

Answer: Tailorbird.


Question 9: Which of the birds mentioned in the lesson have you seen? Write their names. _________, __________, ___________.

Answer:The birds which I have seen are— Tailorbird, Parrot, Cuckoo, Sparrow, Crow and Pigeon.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 10: Now go outside and look for birds on trees, in water, on the ground, in and around bushes. How many birds could you see?

Answer:I could see several birds at different locations, such as—

Number of birds Spotted
15 On trees
5 In water
10 On the ground
10 In and around bushes

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 11: In the table write the names of birds and ‘’ the place where you saw them. If you do not know the names of any bird then write how you would know it.

Name of the bird Where you saw it
In water On the tree On the ground In the house Flying

Answer:

Name of the bird Where you saw it
In water On the tree On the ground In the house Flying
Pigeon
Crow
Tailorbird
Cuckoo
Kingfisher
Duck

Question 12: Have you ever noticed that different birds have different types of beaks. Given below are pictures of beaks of birds. Look at them carefully. Identify the birds and write their names. In the blank space draw a picture of the beak of some other bird, colour it and write its name.

Answer:


Question 13: Match the birds with their food.

Answer:


Vulture—Dead animals
Eagle—Mouse
Woodpecker—Mites
Parrot—Chilli
Pigeon—Grains


Question 14: Can you move your neck like the owl?

Answer:No, it is impossible for me to move my neck like an owl. It will hurt terribly.


Question 15: There are some birds which can imitate our voice. Do you know the name of any such bird? Draw its picture in your notebook, colour it and write its name.

Answer:Parrots can imitate our voices.

[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 16: Other than birds, which are the other animals that can fly? __________, ___________, ____________.

Answer:The insects like bees, butterflies, grasshoppers, etc., can fly. Bat can also fly.


Question 17: OIf you could fly like a bird, where would you like to go? What else would you do?

Answer:If I could fly like a bird, I would go first on top of our school and surprise everyone. Then I will fly to the tallest building in our city and fly for a long time in the blue sky.
[Students should mention their experience based on the above lines.]


Question 18: What would happen if birds could not fly but only walk on their feet?

Answer:If birds cannot fly, they will be like any other land animal walking on their feet. There will be no birds flying in the sky.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 3 EVS

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now