NCERT Math Magic solutions for Class 3 Chapter 1 Where to Look From
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-1: Where to Look From

The chapter Where to Look From deals with the different views of 3-D shapes, and helps the students to understand symmetry in shapes.

It covers the topics:

philosophyTop view

philosophy Side view

philosophyShapes on dot grid paper

philosophy Mirror images

philosophyTop view

philosophy Side view

philosophyShapes on dot grid paper

philosophy Mirror images

NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity.

Download Chapter 1 Where to Look From in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 1:Where to Look From

Question 1 : Have you looked at things from different sides? Do they look the same or different?

Answer : Generally, things look different from different sides. Somethings look same from all sides, like football, tennis ball, etc. The correct answer is: “Yes, I have looked at things from different sides. I observed that things look different from different sides.”


Question 2 : Look at the pictures drawn here. How does the table look from the side? Which picture is from the top?

Answer :
This is the view of the table from the side.

This is the view of the table from top.

`

Practice Time

Question 3 : A cat is peeping into a class room. Can you help her find out where the teacher is?

Answer : From the cat’s view the teacher is standing in front of students, near the table.


Question 4 : Here are some pictures. Find out from where you have to look to see the things this way

Answer : Look at a staircase, a table, a chair, a pencil and a bus from the top and from the sides and match it with the different images given in the picture. The correct answer is:


Question 5 : Draw top views of a few things and ask your friends to guess what they are.

Answer : Look at the things around you from their top and draw the shape of the top view. Here are top views of some objects.

view of a bench.

Top view of a brick.

Top view of a plate.


Rangoli

Question 6 : Copy these shapes on the dot grid. Note that some lines in the shapes are straight and some are not.

Answer : Observe the given shapes. To draw them, count the dots and join them one by one by a straight or a curved line as given in the picture. The correct answer is:


Question 7 : Use the dot grids given below to draw your own designs and shapes.

Answer : Some shapes and designs are drawn here. You can draw many more by joining dots with straight and curved lines.

Question 8 : Complete these figures to make squares and rectangles.

Answer : By counting the dots of the two given arms you can draw the other two arms by joining the same number of dots with a straight line. The correct answer is:

Question 9 : On the dot grid given below draw the following: a) A kite b) A leaf c) A flower d)A boat e) A Star f) A pot

Answer : By joining dot dots with curved and straight lines you can draw the images as shown below.

Tit for Tat

Question 10 : The painter had made many such pictures in which he draws only one half of the things. Draw the other half of these pictures and find out what these things are. Try doing it with a mirror.

Answer : Put a mirror besides each picture. You can see the other half of the picture as its mirror image. All the pictures made by the painter are having one half as the mirror image of the other half. The correct answer is:

Question 11: Can we repeat the painter’s trick while drawing pictures of the following?

Answer : No, we cannot repeat the painters trick with the pictures given in question. It is not possible to divide these pictures in two equal halves.

Question 12: Draw three more such things which do not have similar halves.

Answer : There are images of many such thing which cannot be divided into two equal halves. Following are some pictures which do not have similar halves.

Mirror Halves

Question 13: Look at the pictures given below. Does the dotted line divide each picture into two similar halves?

Answer : Consider the dotted lines as mirror and observe, if the one side of the dotted line of a picture is the mirror image of the other side of the line. The correct answer is as follows.

Question 14: Using doted line, can you divide the following pictures into two similar halves?

Answer : Observe the images and and check if you can draw a dotted line in such a way that one side of the dotted line is the mirror image of the otther side. The correct answer is given below.

Question 15: Can you guess these letters from their halves?

Answer : TPut a mirror along the dotted lines. You can observe the missing part of the letters as their mirror images. The given letters are: A, C, H, U, B, X

Question 16: Using such letters, we can also make words which have similar halves.

Answer : In the given words, each letter have a misssing mirror half. Observe each letter and draw its mirror half to comple the word. The words are: HOW ,WAX, DICE , COOKED

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now