NCERT Math Magic Solutions for Class 3 Chapter 3 Give and Take
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-3: How Much Can You Carry?

The chapter Give and Take deals with the addition and subtraction of 3-digit numbers, and helps the students to add and subtract 3-digit numbers using place value columns.


This chapter have exercises on

philosophyAddition of 3-digit numbers

philosophySubtraction of 3-digit numbers

philosophyWord problems on addition

philosophyWord problems on subtraction

philosophyAddition of 3-digit numbers

philosophySubtraction of 3-digit numbers

philosophyWord problems on addition

philosophyWord problems on subtraction


The NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity.

Download Chapter 3 Give and Take in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 3:Give and Take

Question 1 : A jump from 2 to 12 is like taking ……………. steps.

Answer : In the picture, the room of 12 is just above the room of 2. You need to take just one jump or 10 steps forward to go there. Therefore: A jump from 2 to 12 is like taking 10 steps.


Find My Food

Question 2 : Fill in the blanks:
a) 10 less than 34 is ……………..
b) 53 – 20 = …………….
c) 11 more than 31 is ……………..
d) 11 less than 66 is ……………..
e) 62 + 13 = …………….
f) 23 less than 89 is ……………..
g) 10 and 40 more is ……………..
h) 9 added to 28 gives ……………..
i) The sum of 9 and 44 is ……………..
j) Reducing 98 by 34 gives ……………..
k) 4 and 37 more is ……………..
l) Take 35 away from 83. We get ……………..

Answer :
a) To find 10 less than 34, from 34 take one jump downward.

So, 10 less than 34 is 24.

b) To find 53 – 20, from 53 take two jumps

`

So, 53 – 20 = 33

c) To find 11 more than 31, from 31 take one jump upward and then one step forward.

So, 11 more than 31 is 42.

d) To find 11 less than 66, from 66 take one jump downward and then one step backward.

So, 11 less than 66 is 55.

e) To find 62 + 13, from 62 take one jump upward and then 3 steps forward as:
62 + 13 = 62 + 10 + 3
= 72 + 3
= 75
So, 62 + 13 = 75
f) To find 23 less than 89, from 89 take 2 jumps downwards and then 3 steps backward as:
89 – 23 = 89 – 20 – 3
= 69 – 3
= 66
So, 23 less than 89 is 66

g) To find 10 and 40 more, from 10 take 4 jumps 4 upward.

So,10 and 40 more is 50.

h) To find 9 added to 28, from 28 take 1 jump upward and then 1 step backward.

So,9 added to 28 gives 37.

i) To find the sum of 9 and 44, from 44 take 1 jump upward and then 1 step backward as:
9 + 44 = 44 + 10 – 1
= 54 – 1
= 53
So, the sum of 9 and 44 is 53.
j) To reduce 98 by 34, from 98 take 3 jumps downward and then 4 steps backward.
98 − 34 = 98 −30 − 4
= 68 − 4
= 64
So, reducing 98 by 34 gives 64.
k) To find 4 and 37 more, from 4 take 4 jumps upward and then 3 steps backward.
4 + 37 = 4 + 40 − 3
= 44 − 3
= 41
So,4 and 37 more is 41.
l) To takeaway 35 from 83, from 83 take 3 jumps downward and then 5 steps backward.
83 – 35 = 83 – 30 – 5
= 53 – 5
= 48
So, take 35 away from 83 results in 48.


Question 3 : Fill in the blanks
a) 37 + 9 = __
b) 65 – 30 = __
c) _ = 87 – 30
d) __= 46 + 21
e) 66 – __ = 11
f) 36 = _ + 9
g) 45 + _ = 99
h) _ + 26 = 75
i) 40 + __ = 76
j) 98 = _ + 50
k) __ – 21 = 35
l) 57 – _ = 20

Answer : The shortcut calculations are shown below.
a) 37 + 9 = 37 +10 – 1
= 47 − 1
= 46
b) 65 − 30 = 60 – 30 + 5
= 30 + 5
= 35
c) 87 – 30 = 80 – 30 + 7
= 50 + 7
= 57
d) 46 + 21 = 46 + 20 + 1
= 66 + 1
= 67
e) To find the number in the blank space subtract 11 from 66 as:
66 – 11 = 66 – 10 – 1
= 56 – 1
= 55
Hence, 66 – 55 = 11
f) To find the number in the blank space, subtract 9 from 36 as:
36 – 9 = 36 – 10 + 1
= 26 + 1
= 27
Hence, 36 = 27 + 9
g) To find the number in the blank space, subtract 45 from 99 as:
99 – 45 = 99 – 40 – 5
= 59 – 5
= 54
Hence, 45 + 54 = 99
h) To find the number in the blank space, subtract 26 from 75 as:
75 – 26 = 75 – 20 – 6
= 55 – 6
= 49
Hence, 49 + 26 = 75
i) To find the number in the blank space, subtract 40 from 76 as:
76 – 40 = 36
Hence, 40 + 36 = 76
j) To find the number in the blank space, subtract 50 from 98.
98 – 50 = 48
Hence, 98 = 48 + 50
k) To find the number in the blank space, add 35 and 21 as:
35 + 21 = 35 + 20 + 1
= 55 + 1
= 56
Hence, 56 – 21 = 35
l) To find the number in the blank space,subtract 20 from 57.
57 – 20 = 37
Hence, 57 – 20 = 34


Adding Made Easy

Question 4 : Fill in the blanks

Answer :


MANGO CHILLI GAME

Question 5 : Fill in the blanks

Answer :


Question 6 : Work out the steps in your mind. Write the answers directly in the boxes.
a) 33 + 42 = ___
b) _____ = 33 + 27
c) 55 + 25 =____
d) 19 + 61 = ____
e) _____ = 34 + 63
f) 67 + 25 = _____
g) _____ = 48 + 42
h) _____ = 53 + 64
i) 72 + 56 = _____

Answer : Do it mentally. Following are the steps for mental calculations.
a) 33 + 42 = 30 + 3 + 40 + 2
= 70 + 3 + 2
= 75
b) 33 + 27 = 30 +3 + 20 + 7
= 50 + 3 + 7
= 60
c) 55 + 25 = 50 + 5 + 20 + 5
= 70 + 5 + 5
= 80
d) 19 + 61 = 10 + 9 + 60 + 1
= 70 + 9 + 1
= 80
e) 34 + 63 = 30 + 4 + 60 + 3
= 90 + 4 + 3 = 97
f) 67 + 25 = 60 + 7 + 20 + 5
= 80 + 7 + 5
= 92
g) 48 + 42 = 48 + 40 + 2
= 50 + 40
= 90
h) 53 + 64 = 50 + 3 + 60 + 4
= 110 + 3 + 4
= 117
i) 72 + 56 = 70 + 2 + 50 + 6
= 120 + 2 + 6
= 128


Let Me Tell You a Story

Question 7 : To find out, do the addition in the box below.

Answer :
Step 1: Find out the total number of deer and rabbits as:

So, the total number of rabbits and deer are 75.
Step 2: Find the total number of birds and squirrels as:

So, the total number of birds and squirrels are 162.
Step 3: Now, find the total number of animals as:

There were 240 animals and now there are 237 animals left. 240 – 237 = 3
Hence, the baby lion has eaten up 3 animals.
No, the baby lion cannot go home now.


How Many Bulbs?

Question 8 : TA shopkeeper Rafi had 153 candles. Paras gave him 237 more candles. How many candles does Rafi have now?

Answer : Rafi had 153 candles and Paras gave him 237 candles more. To find the total candles that Rafi has now, add 153 and 237 as:

So, Rafi has 390 candles now.
Since, 400−390=10
The sum is less than 400.


Question 9 : A train compartment is carrying 132 people. Another compartment is carrying 129 people. In all, how many people are there in both the compartments?

Answer : There are 132 people in one compartment and 129 people in another compartment. To find the total number of people, add the number of people in both the compartments.
132 + 129 = 261
Hence, there are total 261 people in both the compartments in all.


Question 10: Shanu found 138 pebbles. Karim found 44 pebbles. How many pebbles did they find in all?

Answer : Shanu found 138 pebbles and Karim found 44 pebbles. To find the total number of pebbles add 138 and 44 as:

Hence, they found 182 pebbles in all.


Question 11: A teacher kept a record of the fruits students like. This is what she found:


Find out:
(a) How many students in the school like oranges?
(b) How many students in the school like mangoes?
(c) Altogether, how many students are there in the school?
(d) Is the number of girls more than 350 or less than 350?

Answer :
(a) There are 136 girls and 128 boys in the school who like oranges. To find the total number of students who like oranges, add 136 and 128.
136 + 128 = 264
Therefore, 264 students in the school who like oranges.
(b) There are 240 girls and 243 boys in the school who like mangoes. To find the total number of students who like mangoes, add 240 and 243.
240 + 243 = 483
Therefore, 483 students in theschool like mangoes.
(c) Step1: Among the girls 136 like oranges and 240 like mangoes. To find the total number of girls add 136 and 240.
136 + 240 = 376
There, are 376 girls in the school.
Step 2: Since 128 boys like oranges and 243 like mangoes, to find the total number of boys add 128 and 243.
128 + 243 = 371
Step 3: To find the total number of students, add the total number of boys and the total number of girls.
376 + 371 = 747
Therefore, there are 747 students in the school.
(d) There are 376 girls in the school. Since 376 is more than 350, the number of girls in the school is more than 350.

Hence, they found 182 pebbles in all.


Practice Time

Question 12: A (i) 345 + 52 (iv) 643 + 345 (ii) 492 + 29 (v) 750 + 219 (iii) 245 + 93

Answer :
A. (i) 345 + 52 = 300 + 40 + 5 + 50 + 2
= 390 + 5 + 2
= 397
(ii) 492 + 29 = 400 + 90 + 2 + 20 + 9
= 510 + 9 + 2 = 521
(iii) 245 + 93 = 200 + 40 + 5 + 90 + 3
= 330 + 5 + 3
= 338
(iv) 643 + 345 = 600 + 40 + 3 + 300 + 40 + 5
= 900 + 40 + 3 + 40 + 5
= 980 + 3 + 5
= 988
(v) 750 + 219 = 700 + 50 + 200 + 10 + 9
= 900 + 50 + 10 + 9
= 960 + 9
= 969


Question 13: Fill in the blanks:

Answer : Choose any tow numbers in such a way that their sum is the given number


Question 14: Can you slove this puzzle?
Write the numbers 1 ,2 ,3 , 4 , 5 , 6 in the circle.So that the sum of the numbers on each side of the figure is 12.

Answer : Here is a solution to this puzzle. Answers can differ.


Find Mithoo's Bag

Question 15: Do all the sums mentally:

Answer : Add the numbers mentally and fill in the boxes. The correct answer and steps are shown below:


Question 16: Find Mithoo's bag and check your answers. Draw a line through the numbers which are answers written in the boxes above.

Answer : Check the answers from the previous question and solve this puzzle. The correct answer is:


Card Game

Question 17: Here are the cards for you. Work out the combination. Place the cards in the right boxes.

Answer : Place the cards in such a way that they make correct addition or subtraction statement. The correct answer is:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now