NCERT Math Magic Solutions for Class 3 Maths Chapter 4 Long and Short
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-4: Long and Short

The chapter Long and Short deals with the measurement of lengths, and helps the students to measure lengths using metres and centimetres.


This chapter have exercises on

philosophyMeasuring lengths using metres and centimetres

philosophyUsing ruler

philosophyComparison of lengths

philosophyConversion of units

philosophyMeasuring lengths using metres and centimetres

philosophyUsing ruler

philosophyComparison of lengths

philosophyConversion of units


The NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity.

Download Chapter 4 Long and Short solutions in PDF format for free here.


Download the Ncert Solutions for Long and Short in PDF

Chapter 4:Long and Short

Question 1 : Measure your arm and your mother's arm. What is the difference?

Answer : Do it by yourself by following these steps. Answers can vary.
Step1: Measure your arm with a rope, string, measuring tape, palm span, or any other suitable items. Then measure your mother’s arm with the same item.
Step 2: Compare the measured lengths and find the difference. You’ll observe that your mother’s hand is longer than yours.


How Many?

Question 2 : In how many steps will Dorji cross the road?

Answer : Measure the foot length of Dorji and breadth of the road in the given picture. Guess how many steps Dorji needs to take to cover the breadth of the road. Answers may vary. Dorji will take about 7 steps to cross the road.


Question 3 : How many cups can be placed in a line on this table?

Answer : Measure the length covered by top of a cup and the length of the table. Guess how many cups can cover entire length at that side. Answers may vary. About 8 cups are needed to be placed in a line to cover the length of the table.


Question 4 : How many pots can be placed to reach the tree branch?

Answer : Measure the height of the tree from the ground up to the branch and the height of a pot. Calculate how many pots are required to cover the height of the tree. Answers may vary. About 7 pots are needed to be placed one upon another to cover the height of the tree branch.


Question 5 : How many shirts can be hung on this wire?

Answer : To find the number of shirts that can be hung on the wire, first measure the length covered by the shirt on the rope and length of the rope. Then calculate the number of shirts required to cover the length of the rope. Answers may vary. About 4 shirts are needed to cover the length of the wire.


Question 6 : Fill in the blanks:
a) The leaf is centimetres long.
b) The wax colour is centimetres long.
c) Now, look at a scale that you find in a geometry box. How many centimetres does it have?

Answer : In the given picture the length between every two adjacent line is 1 centimetres. Observing the measuring scale and the objects below it, you can find that
a) The leaf is 4 centimetres long.
b) The wax colour is 7 centimetres long.
c) Look at the ruler in your geometry box and answer the question. Generally, the rulers in geometry boxes are 15 centimetres long.


Question 7 : Is it easier to start measuring from the 0 mark? Look at the things drew near the scale and find out their lengths.

Answer : MYes, it is easier to start measuring from the zero mark. To get an accurate answer we should always start measuring from 0. Observing the measure of the given objects from the scale, it is clear that:
The clip is 1 centimetre long.
The safety pin is 2 centimetres long.
The pebble is 3 centimetres long.
The nail is 4 centimetres long.


Question 8 : What are the little lines on the scale used for?

Answer : The little lines on the scale are divided in smaller lengths than centimetres called millimetres. These are used for measuring smaller objects/distance with accuracy.


Question 9 : Look for things that are
a) About 10 centimetres long.
b) Between 10 and 20 centimetres long.
c) Less than 1 cm long.
Draw some of them here

Answer : Observe your surroundings and answer this question. Answers may vary. Following are few such examples.
a) About 10 centimetres long things are mobile phones, comb, pen stand, etc.
b) Between 10 and 20 centimetres long things are bottles, rulers, books, etc.
c) Less than 1 centimetre long things are clips, peas, ants, etc.


How Big is My Hand?

Question 10: Measure the length of your thumb and your little finger. Use the scale on this page. Which is longer? Thumb or little finger?

Answer : Measure your thumb and the little finger with a scale. You will see that the little finger is longer than the thumb.


Question 11 : How will you know the number of centimetres if you measure with a rope, shoe-string, thread, etc.?

Answer : To measure objects with any of the given things, first measure that with a scale in centimetres. In this way you can determine the measure of the object in centimetres.


Question 12 : Guess the length of different parts of your body and check if your guess is correct. You can use a scale, string, measuring tape etc.

Answer : Do it by yourself.


Question 13 : Compare your measurement with your friends.
(i) Who has the biggest head and who has the smallest head?
(ii) Who has the longest hand (from middle finger to wrist)?
(iii) Which is longer? Your ear or your nose?
(iv) Is any of your nails more than 1 centimetre long?

Answer : Do it by yourself.


Gibli and the Grains

Question 14 : Ant Gibli has to reach the grains. She is looking for the shortest road. Can you tell her which is the shortest?
Can you draw a road shorter than these? What is the length of that road?

Answer :
Step 1: Measure the lengths of each route. Road B is the shortest route.
Step 2: Draw a line for road E as shown below. Measure its length. Road E is the shortest route to reach the grains.


Guess and Check

Question 15 : Find some things that look 1 meter long.

Answer : Do it by yourself


Question 16 : Use your meter-rope to find which of these things are more or less than 1 meter.

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:


Centimetres or Metres?

Question 17 : Which of these will be in centimetres and which will be in meters?
a) Width of a computer screen
b) Length of a Pagdi worn by Sikhs
c) Height of a 1-year old child
d) Length of a banana
e) Waist of an elephant
f) Height of a sugarcane
g) Depth of a well
h) Height of your mother
i) Distance from classroom to the school gate
j) Length of your father's arm.

Answer : Observe the given things in your surroundings to answer this question. A sample answer is

Objects Measured in centimetres Measured in metres
Width of a computer screen
Length of a Pagdi worn by Sikhs
Height of a 1-year old child
Length of a banana
Waist of an elephant
Height of a sugarcane
Depth of a well
Height of your mother
Distance from classroom to the school gate
Length of your father's arm.

Trip to Agra

Question 18 : Now look at the distances between these places (for kilometres we write km).

  • Agra Cantt. Railway Station to Taj Mahal – 5 km
  • Taj Mahal to Agra Fort – 2 km
  • Agra Fort to Fatehpur Sikri – 40 km
Now find from the map
a) Which is farther from Agra Cantt. Railway Station — Taj Mahal or Fatehpur Sikri?
b) shows the railway line. Which of these is nearer to the railway line: Babarpur forest or Taj Forest? Agra Fort or Taj Mahal?
c) Which is closer to the river Yamuna: Taj Mahal or the Railway Station?

Answer :
a) On the map, the way to Fatehpur Sikri is shown. So, it is clear that it is outside the map. Hence, Fatehpur Sikri is farther from Agra Cantt Railway Station and the Taj Mahal is nearer
b) Observe the map, it is clear that Babarpur forest is nearer to the railway line than the Taj Forest. From the map, it is clear that Agra Fort is nearer to the railway line than the Taj mahal.
c) Observe the map, the Taj Mahal is just at the bank of the river Yamuna while the railway station is far from the river. Therefore, the Taj Mahal is closer to the river Yamuna than the Agra Cantt Railway station.


Match the Correct Length

Question 19 : Draw lines to match each picture with how long it can be.

Answer : The correct answer is:


The Long Tail Competition

Question 20 : The animals in this picture had a competition. The animal who had the longest tail won a prize. Now, who do you think won the first prize and who won the second? Just guess the length of the longest tail..

Answer : The monkey has got the first prize as it has the longest tail among all the animals in the picture. The cow should win the second prize among the animals. Guess the length by yourself.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us