NCERT Math Magic Solutions for Class 3 Maths Chapter 6 Fun with Give and Take
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-6: Fun with Give and Take

Fun with Give and Take with addition and subtraction of 3-digit numbers using place value. This chapter have exercises on addition and subtraction using place value, missing numbers, adding/subtracting more than two numbers. Word problems on addition and subtraction. Number puzzles.


The solutions for Math-Magic Chapter-6 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning..

Download Chapter 6 Fun with Give and Take in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 6:Fun with Give and Take

Question 1 : Geeta had Rs 368 in her purse. She bought a book for Rs 123. How much money is left in her purse? Money left in her purse is Rs 368 – Rs 123 =?

Answer : Geeta had Rs 368 in her purse and she bought a book for Rs 123. Hence, money left in her purse is Rs 368 – Rs 123 =
So, Rs 245 is left in her purse.


Question 2 : Guess! Money left in Geeta's purse is
a) more than
b) less than 200

Answer : Since 245 will come after 200, 245 > 200.So, the money left in Geeta’s purse is more than 200 and hence the correct answer is option a).


Can You Help Nabeela?

(Page 79)

Question 3 : How much more money should the shopkeeper give Nabeela?

Answer : The shopkeeper should return Rs 118 to Nabeela. But he returned only Rs 98. The returning amount is:
118 – 98 = 20
Hence, the shopkeeper should give Rs 20 more to Nabeela.


Question 4 : Arvind has read 69 pages of a storybook. Gouri has read 95 pages of that storybook. Who has read more pages and how many more?

Answer :
Step 1: Gouri has read 95 pages and Arvind has read 69 pages of the storybook. Since 95 > 69, Gouri has read more pages than Arvind.
Step 2: To find how many more pages Gouri has read than Arvind, subtract 69 from 95.
Hence, Gouri has read 26 pages more than Arvind.


Question 5 : Reena noted the electricity meter readings of her house. Last month's reading was 118 units. This month's reading is 193 units. How much electricity did she use in one month?

Answer : The meter reading for this month is 193 units and for the last month is 118 units. To find the number of units used in one month by Reena subtract 118 from 193 as:


Hence, Reena has used 75 units of electricity in one month


Question 6 :
Khushboo bought a shirt for Rs 125 and trousers for Rs 165. How much money did she spend altogether?

Answer : To find the total amount of money spend by Khushboo, add 125 and 165 as:
Hence, she spent Rs 290 altogether.


Question 7 : Fill in the blanks

Answer : The correct answer is:


Question 8 : Check Rashi's subtraction using addition. Give her a  for every right answer.

Answer : The correct answer is:.


Question 9 : Look at the following table and tick ( ) the names of things that have corners. Also, count the number of edges and corners in each of them.

Answer : Observe the given things and fill up the table. The correct answer is:


Let's Deliver Letters

Question 10: Write the correct room numbers on the letters. Then find the rooms in the above building and circle them.

Answer :
a) 430 + 20 + 13 = 450 + 13 = 463
Write 463 in the given box.
b) 426 + 38 = 426 + 30 + 8 = 456 + 8 = 464
Write 464 in the given box.
c) 467 + 11 = 467 + 10 + 1 = 468 + 10 = 478
Write 478 in the given box.
d) 480 – 9 = 480 – 10 + 1 = 470 + 1 = 471
Write 471 in the given box.
e) 429 + 10 + 20 = 439 + 20 = 459
Write 459 in the given box.
f) 450 – 19 = 450 – 20 + 1 = 451 – 20 = 431
Write 431 in the given box.
g) 498 – 23 = 498 – 20 – 3 = 495 – 20 = 475
Write 475 in the given box.
h) 466 – 33 = 466 – 30 – 3 = 463 – 30 = 433
Write 433 in the given box.
i) 430 + 15 = 430 + 10 + 5 = 435 + 10 = 445
Write 445 in the given box.
j) 467 + 22 = 467 + 20 + 2 = 469 + 20 = 489
Write 489 in the given box.
k) 452 + 18 = 452 + 10 + 8 = 460 + 10 =470
Write 470 in the given box.
l) 461 + 25 = 461 + 20 + 5 = 466 + 20 = 486
Write 486 in the given box.
m) 410 + 13 + 11 =423 + 10 +1 =424 + 10 =434
Write 434 in the given box.
The correct answer is:


Find the Missing Numbers

Question 11 : Look at the number patterns. Write the missing numbers.

Answer :
a) Observe the pattern, the difference between the numbers is 100 and numbers are increasing. So, the missing numbers will be 3 300 +100 = 400, 400 +100 = 500, 600 +100 =700 Therefore, the correct answer is:
100, 200, 300, 400, 500, 600, 700
b) Observe the pattern, the difference between the numbers is 900 −800 =100 and numbers are decreasing. So, the missing numbers will be
700 −100 = 600, 600 – 100 = 500, 400 − 100 = 300 Hence, the correct answer is:

c) Observe the pattern, the difference between the numbers is 100−50 = 50 and numbers are increasing. So, the missing numbers will be
200 + 50 = 250, 250 + 50 = 300, 300 + 50 = 350, 350 + 50 = 400
Hence, the correct answer is:
50, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400
d) Observe the pattern, the difference between the numbers is 100 −50 = 50 and numbers are decreasing. So, the missing numbers will be
200 − 50 = 150, 150 − 50 =100, 100 − 50 = 50 Hence, the correct answer is:

e) Observe the pattern, the difference between the numbers is 35−25 = 10 and numbers are increasing. So, the missing numbers will be:
25 − 10 = 15, 45 + 10 = 55, 55 + 10 = 65
Hence, the correct answer is:

f) Observe the pattern, the difference between the numbers is 280−260 =20 and numbers are decreasing. So, the missing numbers will be
240 − 20 =220, 220 − 20 = 200, 200 – 20 =180, 180 – 20 = 160 Hence, correct answer is:
280, 260 ,240 ,220 , 200 , 180, 160
g) Observe the pattern, the difference between the numbers is 150 – 125 = 25 and numbers are increasing. So, the missing numbers will be
200 + 25 = 225, 250 + 25 = 275, 275 + 25 = 300 Hence, the correct answer is:
125, 150, 175, 200, 225, 250, 275, 300


Mental Maths

Question 12 : Fill in the blanks

Answer :
A. Since 45 + 35 = 80, the correct answer is:

B. Since 75 − 25 = 50, and 50 + 25 = 75, the correct answer is:

C. Since 50 + 60 = 110, and 110 – 60 = 50, the correct answer is:

D. Since 320 – 120 = 200, and 200 + 120 = 320, the correct answer is:


Practice Time

Question 13 : Indu's pencil is 15 cm long. Jyoti's pencil is 8 cm long. Whose pencil is longer? How much longer?

Answer : It is given that Indu’s pencil is 15 cm long and Jyoti’s pencil is 8 cm long. Since15 > 8, Indu’s pencil is longer. 15 – 8 = 7 Hence, Indu’s pencil is 7 cm longer than Jyoti’s pencil.


Question 14 : Ask your Papa or Mummy
Price of 1-kilogram salt –
Price of 1-kilogram sugar –
Which one is more costly? How much more does it cost?

Answer : Do it by yourself. A sample answer is:
Papa answered that price of 1-kilogram salt is Rs 18 and the price of 1-kilogram sugar is Rs 44.
Since 44 > 18, sugar is more costly than salt.
Since 44 – 18 = 26,
sugar is Rs 26 costlier than salt.


Question 15 : Ajay cooked chapatis in 25 minutes. Then he made daal in 15 minutes. How much time did he take to cook both things?

Answer : Ajay cooked chapatis in 25 minutes and he made daal in 15 minutes. Total time taken is:
25 + 15 = 40 min
Hence, he took total of 40 mins to cook both the items.


Question 16 : Chanchal sells school sweaters. In 2 days she sold some red, blue, and grey coloured sweaters.
Look at the below and answer the following:
a) How many grey sweaters did Chanchal sell in 2 days?
b) Did she sell more red sweaters than blue sweaters in 2 days?
c) How many red and grey sweaters did she sell on the first day? Tick(✔) the right answer. more than 120 or less than 120 ?
d) How many sweaters in all did she sell on the second day. Tick(✔) the right answer. more than 140 or less than 140 ?

Answer :
a) From the given chart it is clear that Chanchal has sold a total of (74 + 89) grey sweaters in 2 days.
74 + 89 = 163
So, she has sold 163 grey sweaters in 2 days.
b) Chanchal sells 38 and 40 red sweaters in 2 days So, total number of red sweaters are (38+40)
38 + 40 = 78
So, she has sold 78 red sweaters.
So, total number of blue sweaters are (66 + 23)
66 + 23 = 89
Chanchal has sold 78 red sweaters and 89 blue sweaters in 2 days. Since 89 > 78, she has sold more blue sweaters than the red ones. c) Chanchal has sold 38 red sweaters and 74 grey sweaters on the 1st day.
38 + 74 = 112
Since 112 < 120, the answer is less than 120 .
d) Chanchal sold 40 red sweaters, 23 blue sweaters and 89 grey sweaters on the 2nd day. 40 + 23 + 89=152 Since 152> 140, the answer is more than 140 .


Question 17 : Sangeeta went to the market with her grandpa.
She looked at the prices and said to her grandpa —
a) Ghee is Rs 102 rupees costlier than biscuits.
b) Price of oil and ghee altogether is more than Rs 200.
c) Price of ghee and 10 kg rice is less than Rs 300.
d) Oil costs Rs 40 more than a pack of biscuits.
Is Sangeeta right? Mark (  ) or (  ) in the box.
Can you find this without using paper and pencil?


Answer :
a) From the picture, ghee is Rs 127 and biscuits are Rs 25.
127 – 25 = 102
Ghee is Rs 102 rupees costlier than biscuits. 
b) From the picture, price of oil is Rs 70 and the price of ghee is Rs 127. Total price of oil and ghee is
70 + 127 = 197
Since 197 < 200, price of oil and ghee altogether is more than Rs 200.
 c) From the picture , price of ghee is Rs 127 and the price of 10 kg rice is Rs 150. So, the total price of oil and ghee is
127 + 150=277
Hence, the price of ghee and 10 kg rice is less than Rs 300 
d) The cost of oil is Rs 70 and the cost of one packet of biscuits is
Rs 25. 70 – 25=45
So, oil cost Rs 45 more than a packet of biscuit. Oil costs Rs 40 more than a pack of biscuits. 


Story Problems

Question 18 : Look at each picture and the words next to it. Write your problem. below it.

A. 36 men and 52 women waiting for their turn.

B. We have our mid-day meal in 20 minutes and play for 15 minutes..

C. The post office is 1 kilometre from Shahid's home and 2 kilometres from his school.

D. Bunty has read 27 books and Babli has read 34 books

Answer : Do it by yourself as directed. Answers can vary. Sample answers are:
A.In a local body election, 36 men and 52 women are waiting to cast their votes. How many people are waiting to cast their votes?
B. In a school, it is 12 o’clock and students have their mid-day meal in next 20 minutes and then play time for 15 minutes. At what time the students have their midday meal?
C. On the way from Shahid’s home to his school there is a post office. The post office is 1 kilometre from his home and 2 kilometres from his school. What is the distance between Shahid’s home and his school?
D. Bunty has read 27 books and Babli has read 34 books. Who has read more books? How many more books has he or she read?


Count to Subtract!

Question 19 : Fill in the blanks

Answer : The correct answer is:


D


So, 85 – 63 = 10 + 10 + 2 = 22


E


So, 84 – 69 = 10 + 10 – 5 =15


F


So, 60 – 20 = 10 + 10 + 10 + 10 = 40


G


So, 80 – 50 = 10 + 10 + 10 + 10 = 40


All the King's Horses....

Question 20 : How many horses in all did the king have?

Answer : The king has total
3 + 3 + 3 + 3 +3 + 3 +3 + 3
= 6 +3 +3 +3 +3 +3 + 3
= 9 +3 +3 +3 +3 + 3
= 12+3 +3 +3 + 3
= 15 +3 +3 + 3
= 18 +3 + 3
= 21 + 3
= 24 horses
So, the king has 24 horses in total.


Question 21 : How many horses are there now?

Answer : After the visitor left his 4 horses, There are total
2 + 5 + 2 + 5 + 2 + 5 + 2 + 5
= 7 +2 + 5 + 2 + 5 + 2 + 5
= 9 + 5 + 2 + 5 + 2 +5
= 14 + 2 + 5 + 2 +5
= 16 + 5 + 2 +5
= 21 + 2 +5
= 23 + 5
= 28 horses
So, now there are 28 horses in total.


Question 22 : How many horses are left now?
How many of the king's horses were taken away?

Answer : The visitor took away some of the king’s horses along with his own horses. Now, there are:
4 + 1 + 4 + 1 + 4 +1 + 4 +1
= 5+ 4 + 1+ 4 +1 + 4 +1
= 9 + 1+ 4 +1 + 4 +1
=10 + 4 +1 + 4 +1
=14 +1 + 4 +1
=15 +4 +1
=19 +1
=20
Therefore, there are 20 horses left in total. Initially the king had 24 horses in total and now he is left with 20 horses.
So, the total number of king’s horses that were taken away is 24 – 20 = 4 horses.


Puzzle

Question 23 : What numbers are we? If you add us both you get 100. The difference between us is also 100.

Answer : If zero is added with any number then the number remains the same. Similarly, if zero is subtracted from any number then also the number remains the same.
So, if the total of two numbers is 100 and the difference is also 100, then clearly the numbers are 0 and 100.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now