NCERT Math Magic Solutions for Class 3 Maths Chapter 8 Who is Heavier?
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-8: Who is Heavier?

Who is Heavier deals with the concept of weight. This chapter have exercises on finding and comparing weights using nonstandard units, heavier, lighter, conservation of weights.


The solutions for Math-Magic Chapter-8 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download Chapter 8 Who is Heavier in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 8:Who is Heavier

Gur (jaggery) and Groundnuts

Question 1 : Are the groundnuts really more than the jaggery (gur) in weight or do they just look more?

Answer : Since both the groundnuts, and the jaggery(gur) are 1 kg in weight, the groundnuts are not more than the jaggery in weight.


Question 2 : Now guess, for which of these you need a bigger bag:
(1) 1 kg popcorn or 1 kg sugar?
(2) 1 kg peas or 1 kg potatoes?
Go to the market and check if your guess is right.

Answer : Do it by yourself as directed. Things which are bigger in size and lighter in weight will require bigger bags.


Pumpkin Tomato 'Panga'

(Page 115)

Question 3 : How many small tomatoes do you think could lift the pumpkin up?
- Ten
- Twenty
- Forty

Answer : About 40 small tomatoes will be needed to lift the pumpkin up.


Question 4 : How many big mangoes can balance the pumpkin?

Answer : Answers may vary. About 20-25 big mangoes will be needed to lift the pumpkin up.


Question 5 : How many pumpkins can balance you on the see-saw?

Answer : Do it by yourself. An average pumpkin weighs around 2 kg.


Question 6 : Name some of your classmates who you think weigh
(a) Almost the same as you
(b) More than you
(c) Less than you

Answer : Do it by yourself..


Question 7 : How many books can you lift on one hand keeping your arm straight?

Answer : Do it by yourself. Answers may vary student to student.


Double her Weight

Question 8 : Now guess her weight and the amount of sweets her parents distribute every Independence Day.

Answer : The correct answer is:.


Question 9 : You can ask your parents how much a 2-year old or 4-year old child could weigh.

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. A 2-year old child weighs around 11 kg -15 kg. A 4 - year old child weighs around 14 kg-19 kg


Yum-yum Rice

Question 10: Help him match the things with their right amounts.

Answer : The correct answer is:


Activity Time

Question 11 : Make a list of things bought at your home. Find out how much of each thing is bought at one time.

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. Following is a sample answer.


Question 12 : Guess their weights and match.

Answer : The correct answer is:


Question 13 : Guess which of the following things weigh more than 1 kilogram? Which ones will weigh less than 1 kilogram (kg)?
a) Your school bag
b) Geometry box
c) A brick
d) A big pumpkin
e) Your pair of slippers/shoes

Answer : Answers may vary.

Objects Weights
a) Your school bag More than 1 kg
b) Geometry box Less than 1 kg
c) A brick More than 1 kg
d) A big pumpkin More than 1 kg
e) Your pair of slippers/shoes Less than 1 kg

Question 14 : Bring a balance and a 1 kg weight to class. Check if your guess was right.

Answer : Do it by yourself.


Question 15 : Use your balance to find which of the following is heavier —
a) A water bottle or a cricket ball
b) Your shoe or your pencil box
c) Your Maths book or Hindi book
d) Your bag or your friend's bag

Answer : Answers may vary. A sample answer is:
a) A water bottle is heavier than a cricket ball.
b) A pencil box is heavier than a shoe.
c) A Math book is heavier than a Hindi book.
d) Your bag and your friend’s bag are almost equal in weight.


Question 16 : Weigh 1 kg of mud or sand. Divide it equally into 2 bags. Use the balance to check if both the bags have equal weight.

Answer : 1 kg of mud and sand is equally divided into two bags. Both the bags weigh equal and the weight of each bag is half kg.


Question 17 : Make a list of
a) Things weighing less than half kg.
b) Things weighing more than half kg.

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:

Weighing less than half kg Weighing more than half kg
Empty water bottle A pumpkin
Empty pencil box A sack of rice
A bulb A table
A Glass A television
A Mango A brick

Look for Weights and Balances

Question 18 : Make a trip to your nearest junk dealer, vegetable shop and grocery shop. Have a look at the weights they use. Find out:
a) Who uses the biggest weight?
b) Who uses the smallest weight?

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is:
a) The junk dealer uses the biggest weight.
b) The grocery shop and vegetable shop use the smallest weight.


Question 19 : Have you seen any of these balances?

Answer : Answer it by your experience. These balances are very commonly used in regular life. The gas cylinder delivery boy carries this balance with him for their customers.



In the grocery shop, the shopkeeper uses this balance.



In the sweet shop, the shopkeeper uses this balance.



In the vegetable shop, the shopkeeper uses this balance.



Question 20 : In which shop would you find the following types of weights? Discuss with your friends.

Answer : Do it by yourself. The shops which sell grains use these types of weights. Junk dealers also use these weights

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now