NCERT Math Magic Solutions for Class 3 Maths Chapter 9 How many times?
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-9: How many times?

How Many Times deals with the concept of multiplication. This chapter have exercises on multiplication of single digit numbers, table, missing numbers in multiplication problems, simple word problems on multiplication.


The solutions for Math-Magic Chapter-9 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download Chapter 9 How Many Times in PDF format for free here.


Question and Answers

Chapter 9: How Many Times

Leggy Animals

Question 1 : Are the groundnuts really more than the jaggery (gur) in weight or do they just look more?

Answer : Since both the groundnuts, and the jaggery(gur) are 1 kg in weight, the groundnuts are not more than the jaggery in weight.


Question 2 : So how many legs altogether do 5 octopuses have?

Answer : An octopus has 8 legs. Therefore, 5 octopuses have 5 times of 8 legs.
5 times 8 = 5 × 8 = 40
Therefore, 5 octopuses have 40 legs.


Find the Number without Counting

Question 3 : How many bottles are these?
__________ times_______ =_________ bottles

Answer : Since there are 5 rows of bottles and 4 bottles in each row, the total number of bottles are:
5 times 4 = 5 × 4 = 20 bottles


Question 4 : How many eggs?
_________times ______ = _______eggs

Answer : Since there are 6 rows of eggs and 5 eggs in each row,
5 times 6 = 5 × 6 = 30 eggs


Practice Time

Question 5 : Rewrite using the + sign.
2 × 5 is 2 times 5 or 5 + 5
4 × 18 is 4 times ________or _____+_____+_____+_____
3 × 20 is_____times_____or_____+_____ +_____
8 × 9 is_____times_____or_____ +_____+_____ +_____+_____
+_____+_____

Answer : The correct answers are:
4 × 18 is 4 times 18 or 18 + 18 + 18 + 18 = 72
3 × 20 is 3 times 20 or 20 + 20 + 20 = 60
8 × 9 is 8 times 9 or 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 = 72


Question 6 : Tell how many times!
8 + 8 + 8 =____× 8 =____
3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 5 × ____= ____
30 + 30 + 30 =____ × ____ =____
7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 = ____ ×____ =____
12 + 12 + 12 + 12 =____× 12 =____
6 + 6 + 6 =____×____ =____
10 + 10 + 10 + 10 = ____×____=_____
2 + 2 + 2 + 2 + 2 =_____×____=____
6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 =_____×_____ =_____

Answer : The correct answers are:
8 + 8 + 8 = 3 × 8 = 24
3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 5 × 3 =15
30 + 30 + 30 = 3 × 30 = 90
7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 = 6 × 7 = 42
12 + 12 + 12 + 12 = 4 × 12 = 48
6 + 6 + 6 = 3 × 6 = 18
10 + 10 + 10 + 10 = 4 × 10 = 40
2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 5 × 2 = 10
6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 7 × 6 = 42


Question 7 : Ramu bought 4 packets of biscuits. Each packet has 4 biscuits. How many biscuits did Ramu buy?

Answer : There are 4 biscuits in each packet, and you need to find the total number of biscuits in 4 such packets. Since
4 times 4 = 4 × 4 = 16,
he bought 16 biscuits.


Question 8 : There are 12 desks in a classroom. Each desk has 4 legs. What is the total number of legs of the desks?

Answer : A desk has 4 legs, and you need to find the total number of legs in 12 such desks. Since
12 times 4 =12 × 4 = 48,
The total number of legs are 48.


Question 9 : Sabiha brought home 3 bunches of flowers. Each bunch has 4 flowers. How many flowers were there?

Answer : There are 4 flowers in a bunch, and you need to find the total number of flowers in 3 such bunches. Since
3 times 4 = 3 × 4 = 12,
there were 12 flowers.


Question 10: One rail coach has 8 wheels. How many wheels in all in 6 coaches?

Answer : One coach has 8 wheels, and you need to find the total number of wheels in 6 such coaches. Since
6 times 8 = 6 × 8 = 48,
there 48 wheels in all.


How Many Times 2?

Question 11 :
4 times 2 is____or 4 × 2 =____
times 2 is____or 5 × 2 =____
6 times 2 is____ or 6 × 2 =____
____times 2____is or____× 2 =____
____times ____is____ or 8 × 2 =____
____times____is or 9 × 2 =____
____times____is or 10 × 2 =____

Answer : The correct answers are:

4 times 2 is 8 or 4 × 2 = 8



5 times 2 is 10 or 5 × 2 = 10



6 times 2 is 12 or 6 × 2 = 12



7 times 2 is 14 or 7 × 2 = 14


8 times 2 is 16 or 8 × 2 = 16



9 times 2 is 18 or 9 × 2 = 18



10 times 2 is 20 or 10 × 2 = 20



Jump with Me

Question 12 : Tarru the Frog jumps 3 steps each time. Which numbers will Tarru touch?

Answer : The correct answer is:


Show jumps with 4 steps

Question 13 : Fill in the blanks

Answer : Answers may vary.


Try jumps with seven steps

Question 14 : Fill in the blanks

Answer : The correct answer is:


Stick Play

Question 15 : Let's try making a 2 times table with sticks:
1 × 2 = 2
2 × 2 = 4
3 × 2 = 6
4 × 2 =
5 × 2 =
6 × 2 =
7 × 2 =
8 × 2 =
9 × 2 =
10 × 2 =

Answer : The correct answer is:
1 × 2 = 2
2 × 2 = 4
3 × 2 = 6
4 × 2 = 8
5 × 2 = 10
6 × 2 = 12
7 × 2 = 14
8 × 2 = 16
9 × 2 = 18
10 × 2 = 20


Question 16 : Now draw sticks to make the multiplication table of 6:

Answer : Draw by yourself.
1 × 6 = 6
2 × 6 = 12
3 × 6 = 18
4 × 6= 24
5 × 6 = 30
6 × 6 = 36
7 × 6 = 42
8 × 6 = 48
9 × 6 = 54
10 × 6 = 60


Shopping with Tables

Question 17 : How much do these things cost?
4 toffees cost____rupees. [Hint: 4 × 2].

Answer : Since the cost of one toffee is Rs 2, multiply 4 by 2 to get the cost of 4 toffees.
4 × 2 = 8
Therefore, the cost of 4 toffees is Rs. 8.


Question 18 :
a) 3 pencil boxes cost____rupees.
b) 10 pencil boxes cost____rupees.

Answer :
a) Since the cost of one pencil box is Rs 10, multiply 3 by 10 to get the cost of 3 pencil boxes.
3 × 10 = 30
Therefore, the cost of 3 pencil boxes is Rs 30.
b) Multiply 10 by 10 to get the cost of 10 pencil boxes.
10 × 10 = 100
Therefore, the cost of 10 pencil boxes is Rs 100.


Question 19 : 9 balloons cost____ rupees.

Answer : Since the cost of one balloon is Rs 5, multiply 9 by 5 to get the cost of 9 balloons.
9 × 5 = 45
Therefore, the cost of 9 balloons is Rs 45.


Question 20 : 5 toys cost____rupees.

Answer : Since the cost of one toy is Rs 4, multiply 5 by 4 to get the cost of 5 toys.
5 × 4 = 20
Therefore, the cost of 5 toys is Rs 20.

Question 20 : 7 face masks____cost rupees

Answer : Since the cost of one mask is Rs 3, multiply 7 by 3 to get the cost of 7 masks.
7 × 3 = 21
Therefore, the cost of 7 masks is Rs 21.

Practice Time

Question 21 : Complete the following:

Answer : The correct answer is:

Question 22 : Look at the patterns and complete them.
a) 3, 6, 9, ____, ____, ___ .
b) 2, 4, 6, ____, ____, ____.
c) 10, 20, 30, ____, ___ , ____.____.
d) 4, 8, 12, ____, ___ , ____ .
e) 5, 10, 15, _____,______,____ .
f) 30, 60, 90,_____, _____, .

Answer :
a) Observe the given pattern, the numbers are from the table of 3.
1 × 3= 3, 2 × 3 = 6, 3 × 3 = 9, 4 × 3 = 12, 5 × 3 = 15, 6 × 3 = 18
Therefore, the complete pattern is:
3, 6, 9, 12, 15, 18.
b) Observe the given pattern, the numbers are from the table of 2.
1 × 2 = 2, 2 × 2 = 4, 2 × 3 = 6, 2 × 4 = 8, 2 × 5 = 10, 2 × 6 = 12
Therefore, the complete pattern is:
2, 4, 6, 8, 10, 12.
c) Observe the given pattern, the numbers are from the table of 10.
1 × 10 = 10, 2 × 10 = 20, 3 × 10 = 30, 4 × 10 = 40, 5 × 10 = 50, 6 × 10 = 60
Therefore, the complete pattern is:
10, 20, 30, 40, 50, 60.
c) Observe the given pattern, the numbers are from the table of 4.
1 × 4 = 4, 2 × 4 = 8, 3 × 4 = 12, 4 × 4 = 16, 5 × 4 = 20, 6 × 4 = 24
Therefore, the complete pattern is
4, 8, 12, 16, 20, 24.
d) Observe the given pattern, the numbers are from the table of 5.
1 × 5 = 5, 2 × 5 = 10, 3 × 5 = 15, 4 × 5 = 20, 5 × 5 = 25, 6 × 5 = 30
Therefore, the complete pattern is
5, 10, 15, 20, 25, 30.
f) Observe the given pattern, the numbers are from the table of 30.
1 × 30 = 30, 2 × 30 = 60, 3 × 30 = 90, 4 × 30 = 120,
5 × 30 = 150, 6 × 30 = 180.
Therefore, the complete pattern is:
30, 60, 90, 120, 150, 180.

Question 23 : Complete the multiplication tree.

Answer : The correct answer is:

How many in all?

Question 24 : The almirah has 4 shelves. There are 5 books in each shelf. How many books are in the almirah?

Answer : Since there are 5 books on each shelf, to find the total number of books in 4 such shelves multiply 4 by 5.
4 × 5 = 20
Therefore, there are a total of 20 book

Question 25 : A shirt has 5 buttons. How many buttons would 3 shirts have?

Answer : There are 5 buttons in one shirt. To find the total number of buttons in 3 such shirts multiply 5 by 3.
5 × 3 = 15
Therefore, there would be a total of 15 buttons in 3 such shirts.

Question 26 : There are four fans. Each fan has 3 blades. What is the total number of blades in all?

Answer : There are 3 blades in one fan. To find the total number of blades in 4 such fans, multiply 4 by 3.
4 × 3 = 12
Therefore, there are a total of 12 blades.

Question 27 : A box contains 6 apples. How many apples in all will seven boxes have?

Answer : There are 6 apples in one box. To find the total number of apples in7 such boxes multiply 7 by 6.
7 × 6 = 42
Therefore, there are 42 apples altogether.

Question 28 : How many corners would 4 triangles have?

Answer : Observe the given picture. There are 3 corners in one triangle. To find the total number of corners in 4 triangles, multiply 4 by 3.
4 × 3 = 12
Therefore, there are 12 corners.

Question 29: Some multiplication facts:
a) 8 × 3 = ___ b) 5 ×___= 35
c) 3 ×___ = __ d) ___× 6 = 36
e)___×___= 42 f) 10 ×____=___
g) 5 ×___ = 40 h) ___× 9 = 36
i)___×___= 54 j) ____ × 7 = 28

Answer : The correct answers are:
a) 8 × 3 = 24
b) 5 × 7 = 35
c) 3 × 4 =12 (Answers may vary)
d) 6 × 6 = 36
e) 7 × 6 = 42 (Answers may vary)
f)10 × 7 =70 (Answers may vary)
g) 5 × 8 = 40
h) 4 × 9 = 36
i) 6 × 9 = 54(Answers may vary)
j) 4 × 7 = 28

Multiplication Table of 1

Question 30 :
one time one is 1 × 1 = 1
two times one is 2 × 1= 2
three times one is 3 × ___= __
four times one is __× __ = ___
____times one is __×___ = ___
____times one is ___× ___= ___
____times one is ___×___ = ___
____times one is ___× ___= ____

Answer : The correct answer is:
one time one is 1 × 1 = 1
two times one is 2 × 1 = 2
three times one is 3 × 1 = 3
four times one is 4 × 1 = 4
five times one is 5 × 1 = 5
six times one is 6 × 1 = 6
seven times one is 7 × 1 = 7
eight times one is 8 × 1 = 8

Practice Time

Question 31 : AA. Multiply:
a) 22 × 3 = b) 43 × 2 =
c) 21 × 4 = d) 24 × 2 =
e) 11 × 5 = f) 30 × 5 =
g) 20 × 4 = h) 23 × 9 =
i) 26 × 4 j) 38 × 2 =
k) 25 × 3 = l) 24 × 5 =
m) 35 × 3 = n) 48 × 4 =
o)32 × 5 = p) 58 × 2 =

Answer : The correct answers are:

a) Split 22 in 20 and 2, and then multiply these numbers by 3 as:

1 20 2
3 20X3 2X3
60 6

60 + 6 = 66
Therefore, 22 × 3 = 66


b) Split 43 in 40 and 3, and then multiply these numbers by 2 as:

1 40 3
2 40X2 3X2
80 6

80 + 6 = 86
Therefore, 43 × 2 = 86


c) Split 22 in 20 and 2, and then multiply these numbers by 3 as:

1 20 1
4 20X4 1X4
80 4

80 + 4 = 84
Therefore, 21 × 4 = 84


d) Split 24 in 20 and 4, and then multiply these numbers by 2 as:

1 20 4
2 20X2 4X2
40 8

40 + 8 = 48
Therefore, 24 × 2 = 48


e) Split 11 in 10 and 1, and then multiply these numbers by 5 as:

1 10 1
5 10X5 1X5
50 5

50 + 5 = 55
Therefore,11 × 5 = 55


f) 30 × 5 = 150
g) 20 × 4 = 80
h) Split 23 in 20 and 3, and then multiply these numbers by 9 as:

1 20 3
9 20X3 2X3
180 27

180 + 27 = 207
Therefore, 23 × 9 = 207


i) Split 26 in 20 and 6, and then multiply these numbers by 4 as:

1 20 6
4 20X4 6X4
80 24

80 + 24 = 104
Therefore, 26 × 4 = 104


j) Split 38 in 30 and 8, and then multiply these numbers by 2 as:

1 30 8
2 30X2 8X2
60 16

60 + 16 = 76
Therefore, 38 × 2 = 76


k) Split 25 in 20 and 5, and then multiply these numbers by 3 as:

1 20 5
3 20X3 5X3
60 15

60 + 15 = 75
Therefore, 25 × 3 = 75


l) Split 24 in 20 and 4, and then multiply these numbers by 5 as:

1 20 4
5 20X5 4X5
100 20

100 + 20 = 120
Therefore, 24 × 5 = 120


m) Split 35 in 30 and 5, and then multiply these numbers by 3 as:

1 30 5
3 30X3 5X3
90 15

90 + 15 = 105
Therefore, 35 × 3 = 105


n) Split 48 in 40 and 8 and then multiply these numbers by 4 as:

1 40 8
4 40X4 8X4
160 32

160 + 32 = 192
Therefore, 48 × 4 = 192


o) Split 32 in 30 and 2, and then multiply these numbers by 5 as:

1 30 2
5 30X5 2X5
150 10

150 + 10 = 160
Therefore, 32 × 5 =160


p) Split 58 in 50 and 8, and then multiply these numbers by 2 as:

1 50 8
2 50X2 8X2
100 16

100 + 16 = 116
Therefore, 58 × 2 = 116

22× 3 = 66

Question 32 : First guess the answer and then calculate:
a) A flower has five petals. A bunch of flowers have 13 flowers. How many petals are there in the bunch?
b) A book has 64 pages. What will be the total number of pages in 8 such books?
c) Students stand in rows in the assembly. There are six rows of students. Each row has 17 students. How many students are there?
d) A design has 3 flowers in it. A piece of cloth has 17 such designs. How many flowers will be on the cloth?


Answer : Guess the answers by yourself.

a) There are 5 petals in one flower. Since there are 13 flowers in a bunch, multiply 13 by 5 to get the total number of petals in the bunch.
13 × 5 = 65
Therefore, there are 65 petals in the bunch.
b) There are 64 pages in one book. To find the total number of pages in 8 such books, multiply 8 by 64 as:
60 4
8 60X8 4X8
480 30

480 + 32 = 512
Therefore, 64 × 8 = 512
Hence, there are 512 pages in total.
c) There are 17 students in one row. To find the number of students in 6 such rows, multiply 17 by 6 as:
10 7
6 10X6 7X6
60 42

60 + 42 = 102
Therefore, 17 × 6 = 102
Hence, there are 102 students.
d) There are 3 flowers in one design. To find the total number of flowers in 17 such designs, multiply 17 by 3 as:
10 7
3 10X3 7X3
30 21

30 + 21 = 51
Therefore, 17 × 3 = 51
Hence, there will be 51 flowers.


Practice Time

Question 33 : First guess the answer and then check it by calculating:
a) 42 × 23 = b) 73 × 11 =
c) 51 × 13 = d) 54 × 12 =
e) 25 × 36 = f) 12 × 14 =

Answer : Guess the answer on your own.
a) Split the numbers and multiply as:
42 = 40 + 2, and 23 = 20 + 3


40 2
20 40 × 20 = 800 2 × 20 = 40
3 40 × 3 = 120 2 × 3 = 6
Total=800+120= 920 Total = 46

920 + 46 = 966
Therefore, 42 × 23 = 966
b) Split the numbers and multiply as:
73 = 70 + 3, and 11 = 10 + 1


70 3
10 70 × 10 = 700 3 × 10 = 30
1 70 × 1 = 70 3 × 1 = 3
Total=700 + 70= 770 Total = 33

770 + 33 = 803
Therefore, 73 × 11 = 803
c) Split the numbers and multiply as:
51 = 50 + 1, and 13 = 10 + 3


50 1
10 50 × 10 = 500 1 × 10 = 10
3 50 × 3 = 150 1 × 3 = 3
Total=500+150= 650 Total = 13

650 + 13 = 663
Therefore, 51 × 13 = 663
d) Split the numbers and multiply as:
54 = 50 + 4, and 12 = 10 + 2


50 4
10 50 × 10 = 500 4 × 10 = 40
2 50 × 2 = 100 4 × 2 = 8
Total=500+100= 600 Total = 48

600 + 48 = 648
Therefore, 54 × 12 = 648
e) Split the numbers and multiply as:
25 = 20 + 5 and 36 = 30 + 6


10 5
30 20 × 30 = 600 5 × 30 = 150
6 20 × 6 = 120 5 × 6 = 30
Total=600+120= 720 Total =150 + 30=180

720 + 180 = 900
Therefore, 25 × 36 = 900
f) Split the numbers and multiply as:
12 = 10 + 2 and 14 = 10 + 4


10 2
10 110 × 10 = 100 2 × 10 = 20
4 10 × 4 = 40 2 × 4 = 8
Total=100 + 40= 140 Total = 28

So, 140 + 28 = 168
Therefore, 12 × 14 = 168

Multiplication Patterns

Question 34 : 9 × 1 = 9
9 × 2 = 18   1 + 8 = 9
9 × 3 = 27   2 + 7 = 9
9 × 4 = 36    3 + 6 = 9
9 × 5 = 45   4 + 5 = 9
9 × =    + = 9 × =    + = 9 × 8 =    + =

Answer : Observe the pattern in multiplication of 9. The correct answer is: 9 × 1 = 9 9 × 2 = 18     1 + 8 = 9 9 × 3 = 27     2 + 7 = 9 9 × 4 = 36     3 + 6 = 9 9 × 5 = 45     4 + 5 = 9 9 × 6 = 54     5 + 4 = 9 9 × 7 = 63     6 + 3 = 9 9 × 8 =72     7 + 2 = 9

Question 35 : Complete the grid by multiplying the numbers

Answer : The correct answer is:

Question 36 : Look for other such crosses and copy them in your notebook.

Answer : Do it by yourself. Answers may vary. Following is a sample answer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 2 Maths

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us

    Get 100% Off On Admission Fee Now