NCERT Solutions for Class 4 English Chapter 10 Helen Keller
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-4 Chapter-10 Story: Helen Keller


This story is about Helen, a girl who could not see or hear as a result of an illness. Her mother was concerned for Helen’s well-being, so she appointed a teacher, Miss Sullivan. She helped Helen to understand the world by using words. Helen realised the importance of words, and she became eager to learn more from Miss Sullivan.


The NCERT solutions for this chapter helps the child to:

philosophyMake inferences from the text.

philosophyFrame sentences using the coordinating conjunction ‘but’.

The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity.

Download Chapter 10, Helen Keller in the PDF format for free.

Questions and Answers

Chapter 10: Hellen Keller

Reading is Fun

Question 1: “Something’s wrong“ said Helen’s mother. What was wrong?

Answer : Helen could not hear or see.


Question 2: Although Helen could not hear or see, what kind of girl was she?

Answer : Although she couldn’t see or hear, she was a bright little girl.


Question 3: Who agreed to help Helen?

Answer : Miss Sullivan agreed to help Helen.


Question 4: How did miss Sullivan help Helen?

Answer : Miss Sullivan helped her learn special hand signs.


Question 5: What did Helen learn when the teacher tried to put her hands in running water?

Answer : Helen learned the word ‘WATER’. She understood that water meant something wet.


Question 6: What was one of the most important things that Helen finally understood?

Answer : Helen finally understood that words were the most important thing. Only words could tell her everything about the world.


Let’s talk

Question 1: Using sign language make these letter with your hand.
‘C’, ‘H’, ‘E’, ‘K’
(Note: Students have to attempt the above question on their own.)


Question 2: Spell these words by hand signs
a) Helen b) was
(Note: Students have to attempt the above question on their own.)


Question 3: How do people who cannot see read?

Answer : People who cannot see read with the help of a special language called Braille. This language is written with characters made from dots, and the people who cannot see touch these dots to read the characters.


Question 4: What is the script for children who cannot see called?

Answer : The children, who cannot see, read from the ‘braille’ script.


Question 5: How do you think you can help children who cannot see?

Answer : We can help them by holding their hands, making them touch different things and describing them with words.


Question 6: Look at the signs for the letters of the alphabet.
(Note: Students have to attempt the above question on their own.)


Let’s write

Question 1: Match the two parts of sentences given under columns ‘A’ and ‘B’. Add ‘but’ to join the two parts and write complete sentences.
Column AColumn B
(i) Helen lived after her illness(a) her mother thought she could learn.
(ii) She could not see or hear(b) she did not understand what she was doing.
(iii) People thought that she could not learn anything(c) she could not hear or see.
(iv) Helen copied the words(d) she was kind to Helen.
(v) Miss Sullivan was strict(e) she was very intelligent.

Answer :
(i) Helen lived after her illness, but she could not hear or see.
(ii) She could not see or hear, but she was very intelligent.
(iii) People thought that she could not learn anything, but her mother thought she could learn.
(iv) Helen copied the words, but she did not understand what she was doing.
(v) Miss Sullivan was strict, but she was kind to Helen


Team – time

Question 1: Read the following sentences
a) Her clothes were always dirty.
b) She was often angry.
c) Sometimes she lay on the floor.
d) Her parents never scolded her.
(Note: Students have to attempt the above question on their own.)


Question 2: Ask yourself the following questions. Put a tick mark (✔) under the right column.
Questionsalwaysoftensometimesnever
How often do you
(a) obey your parents?
(b) visit your grandparents?
(c) fight with your brother or sister?
(d) help others?
(e) throw waste in the dustbin?
(f) switch off the lights, when you go out of the room?
(g) leave the tap on while brushing your teeth?
(h) tear pages from your notebook?


Let’s make something

Question 1: From newspapers or old magazines collect stories / reports of courageous children –
(a) Draw pictures of the story.
(b) Talk about the stories.
(Note: Students have to attempt the above question on their own.)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • NCERT Solutions for Class 4 English

  • Admission Enquiry 2022-23

    Get 100% Off On Admission Fee Now